Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam szanowne grono audiofilów. Jesteśmy małżeństwem 60+ i na zbliżającą się 37 rocznicę ślubu postanowiliśmy zrobić rewolucję w naszym sprzęcie audio. Z powodu spełnienia wszystkich wymagań (multiroom+FM+DAB+deezeer+TV+sterowanie ze smartfona+ cena do przyjęcia) podstawą będzie amplituner Yamaha R-N303D. Pomieszczenie to salon 30m2 przechodzący w aneks kuchenny ok. 15. W zasadzie byłem zdecydowany na ten amplituner w zestawie z Indiana Line Nota 550 X  (całość 3000zł) ale może podpowiecie coś innego. Słuchamy muzyki 6-8 godzin dziennie ale głównie jako tło (choć okazjonalnie zasiadamy specjalnie posłuchać na kanapie gdzie ustawienia kolumn i słuchacza tworzą trójkąt równoboczny 3,5 m). 80% z tego to stream z nc+ (są tam kanały muzyczne) pozostałe 20% to FM i TV (ale bez cudów w kinie domowym) , odkryciem ostatnich tygodni jest stream w wersji skompresowanej ( deezeer) . Gustujemy w stonowanej muzyce głównie kanały chillout z dodatkiem klasycznego rocka ale również jakieś eksperymenty (ostatnio zdumiał mnie Liquid Liquid - choć raczej sporadycznie) ale żadnego łomotu metal czy techno. Małgosia woli ustawienia raczej ciche , ja kiedy jej nie ma robię sobie głośną ucztę z U2 albo Pink Floyd. Z racji wieku nie wyłapiemy  detali, ale lubimy dźwięk naturalny, wyraźny, niekoniecznie z powalającymi basami .  Chciałbym uniknąć utraty jakości przy cichym odsłuchu ale jeszcze bardziej boję się nadmiaru męczącego sztucznego efekciarstwa w odsłuchu. Trochę poczytałem opinii i testów a za waszymi radami trochę pogrzebałem na aukcjach szukając używanych kolumn w przedziale 1000 - 1600. Skłaniałbym się do 3 typów:

1 - wciąż niewykluczony gotowy zestaw z Indiana Line Nota 550 X 

2 - Cambridge Audio Aero 6

3 - Audio Monitor MR6

Proszę o opinię , rady uwzględniające że nie jesteśmy i nie będziemy audiofilami.

Napisano

Witam serdecznie. Biorąc pod uwagę Państwa preferencje dźwiękowe absolutnie przed zakupem przesłuchać te mr6. Moim zdaniem grają właśnie lekko efekciarsko i są mocno nastawione na bas. Dobra scena pojawia się dopiero przy głośniejszym odsłuchu. Choć w pierwszym kontakcie mnie urzekły. Moim zdaniem nie Pana dźwięk, choć jak mowię, nie skreślać przed odsłuchem tym bardziej, że cana nowych całkiem fajna. Niedawno były wyprzedażowe. Może jakieś używane kolumny w tej cenie?

Napisano

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie mam szans na odsłuch więc muszę poprzestać na testach i waszych opiniach. Faktycznie coś mi przy opisie MR6 umknęło więc odpadają. Przy okazji MA wczytałem się w opis MR4 i wydają się idealne dla nas a co więcej praktycznie nie używane widzę na aukcji za tysiaka. Rocznica 22 sierpnia więc mam jeszcze kilka dni na decyzję. Pozdrawiam.

Napisano

Na wstępie gratulujemy rocznicy.

W 30m2 zdecydowanie widziałbym kolumny Monitor Audio MR6, to konstrukcja która powinna świetnie sprawdzić się w Waszych gatunkach muzycznych. Charakter grania zależy w dużej mierze od elektroniki, MR6 sprawdzi się bardzo dobrze w większym pomieszczeniu, nie sądzę żeby był problem ze zbyt dużą ilością basu i sceną. 

Co do amplitunera zdecydowanie odradzam model R-N303D, niewiele droższy i lepszy jest R-N402D, chociaż warto także spojrzeć na Onkyo TX-8250 oraz bardzo dobrze wyceniony, bliźniaczy Pioneer SX-N30AE. Yamaha jest bardziej efekciarska, wyraźniej eksponuje skraje pasma, połączenie MR6 z Onkyo lub Pioneer moim zdaniem będzie najbardziej optymalne. Mamy także takie pakiety promocyjne, zapraszam.

Napisano

Witam serdecznie,

Moim zdaniem MR6 nie są przesterowane jeśli chodzi o bas. Nie mają go jakoś nadmiernie dużo, Uważam że do takiego pomieszczenia tyle ile trzeba.

Rozumiem jednak że szukamy sprzętu używanego? Za 1800 zł nie znajdziemy amplitunera i kolumn!

Jeśli używany to polował bym na Onkyo 8250, 8150, Yamaha RN602 + Magnat Quantum 675.

Jeśli nowy to będzie wyjątkowo ciężko, trzeba by dozbierać do ok 3k.

Piotrek

Napisano

1800 mogę przeznaczyć na same kolumny z minimalną preferencją nowych (choć niekoniecznie).
Kwestia amplitunera jest w zasadzie przesądzona. Muzyka w tle pogrywa u nas codziennie wieeele godzin, nie lubimy nadmiernego łubudu ani niskiego dudnienia a z racji wieku odcięło nas od wysokich tonów. Doczytałem testy sprzętu sugerowanego przez Q21 i wobec neutralnej charakterystyki Yamahy będzie to R-N402D (radosne emocje w Onkyo czy Pioneer sobie odpuścimy). Pozostaje więc kwestia kolumn podłogowych (mam na nie miejsce, ale nie chcę jakichś wielkich kolubryn).  Po doczytaniu wielu testów i dyskusji na tym forum oraz żeby nie zwariować w kolejnych wariantach i propozycjach rozważam  już tylko 3 propozycje:

BL30 może BL40  

Indiana Line Nota 550X może TESI 561,  

Audio Monitor MR4 może MR6

Dla nas pewnie wszystkie okazałyby się świetne, ale które z nich dadzą najlepszy efekt otaczania muzyką z szeroką sceną i stereo przy niskich i umiarkowanych głośnościach w pomieszczeniu 30m2 + 15 aneks ?