Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Dzień dobry!

Zwracam się z prośbą o radę.

Najpierw tło:

Mam kolumny Pylon Pearl 27.

Pokój 25m otwarty na kuchnię i przedpokój.

Mam wzmaka Radmor 5412.

Gra to ładnie (różne Pink Floydy,  Oldfieldy, klasyka, trochę metalu, szant) jak na moje drewniane uszy. Ale jest problem, bo mimo wymiany potencjometrów w Radmorze, ciągle coś pierdzi przy wyłączaniu i przełączaniu. Więc przyszedł czas na nowy sprzęt.

I teraz chciałbym pozbyć się komputera (do FLAC) odtwarzacza mp3 (do MP3). Wkurzają mnie te kable, ciągłe ładowanie, przełączanie. Chciałbym mieć pendrive'a 64 lub 128GB z całą moją kolekcją FLAC, wpiąć w "coś" i odtwarzać. Nie potrzebuję bajerów, odtwarzaczy sieciowych, Spotify i innych gadżetów (pilot wystarczy).

Po długim wstępie pytanie:

Czy istnieje pojedyncze urządzenie, które odtwarza FLAC+MP3 wraz z przyzwoitym wzmacniaczem? Przez przyzwoity rozumiem lepszy od Radmora:) Budżet jaki mam to ok. 2-2.5k.

Myślałem o Onkyo 8250 ale liczba bajerów mnie przeraża. Przy okazji - czy ten Onkyo to klasa D?

Pozdrawiam,

Mojdy

Edytowano przez Mojdy
Napisano

Cześć,

jeśli szukasz urządzenia, które obsłuży Ci zewnętrzny dysk, pozostaje amplituner sieciowy. W podanym budżecie tak naprawdę wchodzą w rachubę trzy urządzenia - wspomniany prze ciebie Onkyo TX-8250, bliźniaczy Pioneer SX-N30AE oraz Yamaha R-N602. Onkyo jest równiejsze, bardziej dokładne, analityczne. Yamaha natomiast jest bardziej rockowa, wyraźniej eksponuje skraje pasma, gra mocniej. Każdy z powyższych amplitunerów jest bardzo dobrym uzupełnieniem Twoich kolumn, wybór zależy jedynie od indywidualnych preferencji. Każda z powyższych propozycji będzie wyraźnie lepsza dźwiękowo.

Napisano

Dziękuję za szybką odpowiedź! Mam kilka pytań dodatkowych:

1. Rozumiem, że to są"najprostsze" konstrukcje spełniające moje wymagania?

2. Co rozumiesz pisząc, że Pioneer i Onkyo są bliźniacze? Widzę, że Pioneer jest 200-300PLN tańszy - czy to jest ta sama konstrukcja pod inną marką?

3. Jaki jest maksymalny rozmar czytanych pendrive'ów?

4. Przeczytałem opinię na sieci, że transformator Pioneera wyraźnie buczy. Czy tak jest w rzeczywistości? Czy Onkyo też buczy?

Napisano

Onkyo to klasa AB i nie znajdziesz nic prostszego. Teraz to po prostu standard 

1. Jeśli w jednym to tak.

2. Tak. Pioneer to firma należąca do Onkyo. Jak zdejmiesz obudowę to w środku jest to samo.

3. Czyta nawet dyski terabajtowe w formacie NTFS

4. Nic nie buczy. W Onkyo zdarzały się trzaski. Ale jakoś długo cicho o tym. 

Piotrek