przemekp Napisano 3 września 2018 Udostępnij Napisano 3 września 2018 (edytowany) Przymierzam się do zmiany kolumn podstawkowych z zestawu czyli Denon SC-F107 na coś grającego z większą detalicznością i przestrzennością zarówno na niskich jak i średnich poziomach głośności. Pomieszczenie 12 m2, kolumny blisko ściany (ok. 20-30 cm). Muzyka klasyczna, pop, lżejszy rock, jazz, elektroniczna. Źródło CD i Spotify (poprzez Yamaha WXAD-10) Budżet ok. 1000 PLN. Sprzęt wyłącznie nowy. Po przejrzeniu różnych postów i artykułów przygotowałem wstępną listę swoich typów: Wharfedale Diamond 220 Pylon Audio Pearl Monitor Heco Victa Prime 302 Magnat Quantum 673 Magnat Shadow 203 Wilson Raptor 3 Nieco poza budżetem, ale nie wykluczam, choć zastanawiam się czy dla Denon D-F107 nie będzie to już za wysoka liga: Heco Aurora 300 Indiana Line Tesi 261 Tannoy Mercury 7.2 Wharfedale Diamond 11.2 W innym pomieszczeniu ok. 25 m2 mam Denon AVR-X2400H wraz z Wharfedale Diamond 10.4 i to połączenie bardzo odpowiada mi dźwiękowo. Edytowano 4 września 2018 przez przemekp Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 września 2018 Udostępnij Napisano 4 września 2018 Cześć, Zdecydowanie Quantum 673, albo nieco drożej 723. To świetne kolumny do tej jednostki. Diamond 220 będzie cieplejszy, ale ma mniej przestrzenną górę. Rozwinięciem tego grania jest na przykład ELAC B6. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 4 września 2018 Udostępnij Napisano 4 września 2018 Witam, Sporo modeli sobie wybrałeś i myślę że powinieneś posłuchać choć kilku. Ja ze swojej strony polecałbym Heco Aurora 300 i Indiana Line Tesi 261. Pierwsze dają większego kopa i niezłej dawki energii a Indiana delikatniejsza w brzmieniu, ale na pewno nie nudne i kiedy trzeba potrafią zagrać energetycznie. Zapraszam na odsłuch do naszego salonu myślę że po odsłuchu łatwiej Ci będzie podjąć decyzję. Marcin Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 4 września 2018 Udostępnij Napisano 4 września 2018 @przemekp dorzuć do listy Mission LX-2, te kolumny wybijają się w swoim budżecie. btw. z profilu widzę, że jestes z Poznania. Nie chcesz zabrać Denona i przesłuchać go u nas z różnymi kolumnami? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekp Napisano 7 września 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 września 2018 Heco Aurora 300 zakupione. Po pierwszych odsłuchach mogę powiedzieć krótko - rewelacja. Zobaczymy jeszcze w kolejnych dniach, ale bardzo podoba mi się zestawienie Denon + Heco i zaczynam się zastanawiać nad wymianą Wharfedale Diamond 10.4 na Heco Aurora 700 albo 1000 ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekp Napisano 11 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 listopada 2018 W ciągu 2 miesięcy zmieniłem nieco ustawienie mebli i sprzętu, aby poprawić akustykę pomieszczenia i na chwilę obecną słucham ponownie na kolumnach podstawkowych z zestawu, czyli Denon SC-F107. Niestety dźwięk z Heco Aurora 300 pomimo początkowego zachwytu z biegiem czasu zaczął mnie drażnić, szczególnie w przypadku bardziej dynamicznych utworów z dużą ilością instrumentów. Nie wiem czy to kwestia wielkości pomieszczenia, samych głośników, wzmacniacza DRA-F107 czy może taka konfiguracja nie sprawdza się jednak. Po zmianie rozstawienia mebli i sprzętu dźwięk z SC-F107 bardzo mi odpowiada i chyba z taką konfiguracją pozostanę na dłużej a Heco Aurora 300 pozbędę się. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 listopada 2018 Udostępnij Napisano 12 listopada 2018 Kwestia połączenia. Ciepłe Aurory nie zgrały się z Denonem 107. Tu lepiej zagrały by Magnaty, pisałem. No ale już po ptokach. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts