Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć, na wstępie chciałbym się przywitać, bo jestem pierwszy raz na forum :)

Od kilku miesięcy posiadam amplituner Yamaha rx-v500d, do którego mam podpięte kolumny KODA702F. 

Chciałbym docelowo zmontować zestaw głośników 5.1, przy czym kody ze względu na ograniczony budżet na chwilę obecną zostają.

Prosiłbym o poradę w zakupie głośnika centralnego, tyłów oraz subwoofera.

chciałbym się zmieścić w kwocie do 2-2,5k, 

kilka szczegółów: 

pokój z otwartą kuchnią, ok 25m2

65% muzyka/35% filmy

głównie rock, rap, czasami nieco jazzu.

będę wdzięczny za pomoc. 

Napisano

Na tyłky kup bi polarne kolumny. Tu raczej używki klipsch, monitor audio. Z nowych melodika.

Fajny centralny i tani jest od tannoy, ewentualnie heco aurora.

Sub używany klipsch lub wyższe magnaty.

Dostaniesz też od innych że warto kupić komplet.

Piotrek

Napisano

Cześć,

a może warto spojrzeć na dwa fabrycznie nowe zestawy, które mogą okazać się ciekawymi opcjami. Pierwszym jest Polk Audio T531. To mocne, szybkie i dynamiczne granie. Minimalnie przekraczając budżet możemy stworzyć ciekawy system 5.1 z subwooferem Klipsch. Druga opcja jest minimalnie droższa, ale wyraźnie lepsza przy odsłuchu muzyki. Spójrz na Pylon Audio Pearl 25 w konfiguracji 5.0. W najbliższej przyszłości Pylon Audio wprowadzi do swojej oferty aktywny subwoofer, wtedy będziesz mógł go dokupić.

Napisano

Hej. Zerknalem sobie na tem pierwszy zestaw polk audio i mam pytanie. Jak zagra mi to z tymi kodami ktore mam w chwili obecnej? W ogole czy te kody mają dobre parametry? Mam je chyba 10 rok, wczesniej podpiete byly pod stary wzmacniacz technicsa a dodatkowo cezko bedzie mi przekonac druga polowke ze trzeba czegos nowego, chyba ze bede mial twarde argumenty ;) z drugiej strony, jesli zagra mi to z kodami to bylbym w stanie dolozyc do centralnego, tylow i suba i kupic cos lepszego... :)

• 1 month later...
Napisano

słuchajcie, w tym tygodniu kupuję suba. miałem wybranego klipsch model r-10 sw, ale okazało się że w identycznej cenie mogę dostać nowszy model r-100 sw, który z tego co wyczytałem jest następcą tego pierwszego. wg tego co próbowałem znaleźć po internetach, nie różnią się one specjalnie parametrami poza wymiarami i wykonaniem.

pytanie: warto brać tą setkę? czy lepiej pozostać przy sprawdzonym r-10?

na r-12 mnie nie stać, w grę wchodzi tylko jeden z tych dwóch. 

będę wdzięczny za pomoc, dzięki

Napisano

To jest dokładnie ten sam sub. Tylko w delikatnie zmienionej obudowie. Pewnie dlatego robią na niego taką samą cenę. Mimo że katalogowo jest droższy.

Serio to kopia. Teraz i tak jest nowy dystrybutor i ma standardową gwarancję 2 lata. Totalnie bez znaczenia.

Piotr

Napisano

Jak zmieniac to 5.0, a nie tylko surround i centralny. Albo wszystko albo nic. Bez sensu. Brzmieniowo i kolorystycznie moze byc inaczej, a nawet na pewno. Dozbieraj i wymien na cos konkretnego. Mialem koda f51 fajne kolumny. Wymienilem na lepsze mission m34. Na poczatek wymien amplituner, a pozniej reszte. Albo odwrotnie :)