Arek T Napisano 19 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 To z tych wszystkich co wymieniłeś, który najbardziej się sprawdzi przy 60% film oraz 40% muzyki?:) Czy wymuszanie innego dźwięku niż oryginał negatywnie wpływa na ampli czy tylko na naszą świadomość, że nie oryginał?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 Po prostu amplituner zmienia sposób prezentacji dźwięki. Co powoduje błędna interpretacja. To jakbyś kobiecie kazał mówić męskim niskim głosem bo w sumie wolisz gadać z facetami hehe moim zdaniem ten heco jest świetny. A jak nie on to elac bo ma możliwość olbrzymiej zmiany. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 19 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 (edytowany) W sumie z ta kobieta to nie bylby znowu taki zly pomysl:) Magnat jest koszmarnie drogi wiec odpada.O heco wczesniej nie wspominales:)Elaca cos nie moge znalezc w kraju:)natomiast rel kontra velodyne to raczej sklanialbym sie ku Rel T7. Edytowano 19 listopada 2018 przez Arek T Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 Sorki myślałem o elacu. W innym wątku pisałem o heco. S12? Jest dostępny u nas. Dokładnie to debut s12eq. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 19 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 To teraz zagwostka:)Elac czy Rel?:)zalozenie 60film 40 muzyka,ale czasem moze przechylac sie na 50/50:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 19 listopada 2018 Udostępnij Napisano 19 listopada 2018 No o zagwozdka. Rel lepiej się sprawdzi w dobrych akustycznie pomieszczeniach. Elac ma większe pole manewru w ustawieniach. Więc tego dostosujesz wszędzie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Przede wszystkim dziekuje za sprostowanie mojej gramatyki:) nie wiem czy mam dobre akustycznie pomieszczenie:) wydaje mi sie,ze nie do konca, gdyz mieszkam w kanadyjczyku gdzie sciany jednak sporo przenosza. Mysle,ze jak stanie sub to dodatkowo bedzie pod nim kamien,czy dobrze kombinuje? w Relu dodatkowo przekonuje mnie 3 letnia gwarancja. Wiem,ze najlepiej byloby oba przetestowac,ale przyznam sie,iz brak mi wiedzy i doswiadczenia z subem,by wybrac w bezposrednim porownaniu. Dlatego staram sie o wszystko wypytac:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 ja jednak na Twoim miejscu przetestował bym ze dwa, jeden z obudową zamkniętą, drugi z bass reflex'em. Utarło się, że OZ bardziej skierowana jest do odsłuchu muzyki, natomiast BR do kina. Sam posmakujesz, który rodzaj reprodukcji basu bardziej Ci odpowiada. W OZ będzie on bardziej punktowy, kontrolowany, z BR natomiast schodzący niżej, bardziej "rozlazły". Osobiście nie wyobrażam sobie kina zbudowanego na subie z OZ, ale różne są preferencje. Nie wiem, czemu w ostatnich miesiącach branża obraziła się na Klipsch'a, ale kolumny, a zwłaszcza subwoofery tego producenta były dość często polecane, zwłaszcza do kina. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Rozumiem. Mam nadzieję że dobrze ci to wyjaśniłem. Podkładka? Pod sub. Jeśli masz solidne podłoże to nie bedzie potrzebne. Ważne aby sub nie chodził sobie po pokoju grając. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 (edytowany) Markcox to ja bez słuchania od razu mogę odpowiedzieć, że wolę bas punktowy oraz bardziej kontrolowany:)ogólnie nie jestem wielkim wielbicielem baso-grzmotu, dudnienia stąd przyjmuję kierunek delikatnego podkreślenia sam sub byłby u mnie również po to by odciążyć fronty:) czy ten opis wskazuje na konkretny model?czy właśnie w ciemno brać jakiś? Piotrek podłoga jak podłoga:)panele leżą:) tylko myślałem, że zastosowanie kamienia pod subem spowoduje, iż walnięcie będzie słyszane, ale nie będzie się tak po ścianach rozchodziło. Reasumując wybieram sub z obudową zamkniętą:) jaki teraz pozostaje mi wybór? Edytowano 20 listopada 2018 przez Arek T Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 dudnienie, to już nie jest kwestia charakterystyki sub'a, tylko samego pomieszczenia i jego akustyki u mnie główna preferencja to jednak film, nie muzyka, stąd lubię, jak mi przy jakimś wybuchu nogawki fruwają ale jeżeli w Twoim przypadku preferencją jest bas bardziej punktowy, kontrolowany i bardziej skierowany jednak w stronę muzyki, to ten REL wcale nie musi być głupim pomysłem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Markcox u mnie niby jest 60 do 40 na rzecz filmu, jednakże zauważam, że dzięki temu jak brzmi obecnie ten zestaw to granica się przesuwa na 50/50. Spodobało mi się słuchanie muzyki z głośników:) do tej pory miałem/mam całkiem porządny tor słuchawkowy, aczkolwiek obecnie więcej słucham tidala na głośnikach niż na kompie:) z tymi fruwającymi nogawkami to musi być ciekawe doznanie, ale moi sąsiedzi czyt.rodzina nie byłaby szczęśliwa, więc gdzieś z tyłu głowy też mi to siedzi:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 (edytowany) Trochę nie rozumiem tutaj tej dyskusji na temat subwooferów w obudowie zamkniętej i br. ELAC Debut S12EQ i REL T7 to subwoofery z membraną bierną. Fizycznie są wprawdzie zamknięte lecz działają podobnie do obudowy z tunelem br. Zaletą membrany biernej jest brak ewentualnych szumów turbulencji powietrza przepływającego przez tunel. Takie rozwiązanie rozwiązuje też problem tego że dla niskiego strojenia tunelu w relatywnie niedużej obudowie tunel o dużym przekroju musiałby być bardzo długi lub gdy jego powierzchnia była by mała wtedy by bardzo furgotało w nim powietrze i to nie w nogawkach tylko u jego wylotu. Edytowano 20 listopada 2018 przez MobyDick Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 MobyDick to możesz mi coś doradzić?co mógłbym wziąć pod uwagę? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Podejrzewam że obojętnie który wybierzesz z tych dwóch, to powinieneś być zadowolony. Pytanie z którego bardziej . Najlepiej by było je porównać. Ten Elac może być podłączony wyłącznie do wzmacniacza z wyjściem subwooferowym pojedynczym RCA i adresowany do kogoś kto lubi sobie pokombinować siedząc ze smartphonem. Analiza akustyki pomieszczenia może być pomocna. Z drugiej strony REL T7 może być podłączony ewentualnie do wzmacniacza stereo bez wyjść na suba. Nie wiem jak z basem sobie radzi analiza akustyki wzmacniacza z którym będzie pracować. Bez niej pewnie też będzie dobrze. Wybierz ten który Ci się bardziej podoba. Podejrzewam że chyba jesteś bardziej przekonany do REL-a lecz Elac bardziej przekonuje swoją budową i możliwościami oraz niższą ceną. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Ja oba testowałem. Wiem co mówię :):):) Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 MobyDick masz zupełną rację:) niby jestem bardziej przekonany do Rel T7 z drugiej strony boję się, że sam nie będę potrafił go ustawić by działał optymalnie:) analiza onkyo chyba nie zawsze bywa trafna w 100%?:) z drugiej strony Elac ma dosyć ciekawą formę konfiguracji i wydaje mi się, że sporo łatwiej go ustawić. Jeśli chodzi o wygląd do bez wątpienia najlepiej do Zensorów pasuje piano black Rela, ale zwykły czarny Elaca nie bije po oczach:) spróbuję jeszcze poszukać więcej informacji o tym Elacu:) Piotr wiem, że obstawiasz Elaca:) a możesz powiedzieć coś więcej dlaczego?:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 1 godzinę temu, MobyDick napisał: to subwoofery z membraną bierną ok, mea culpa, nie zgłębiłem specyfiki tych konkretnych modeli, lecąc tylko ogólnymi frazesami Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 listopada 2018 Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 Onkyo wogole nie ma kalibracji subwoofera. 7 godzin temu, Arek T napisał: Piotr wiem, że obstawiasz Elaca:) a możesz powiedzieć coś więcej dlaczego?:) Nie nie. Obstawiam oba. Oba mam w ofercie też. Nie o to chodzi. Po prostu wiem że często sprzęt dobierany jako lepszy w pomieszczeniu gra gorzej. Bo akustyka wnosi więcej niż np. wzmacniacz do brzmienia. Dlatego mówiłem obstawiał był rela gdybym wiedział że masz dobre warunki. Brak odbić. Znoszenia się fal itp. W przeciwnym razie ten elac ci to po prostu ustawi. Masz jeszcze velodyne eqmax10. Też go mam. Dźwięk porównanie do rela. A ma swoją kalibrację. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 20 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 20 listopada 2018 (edytowany) Wlasnie po raz kolejny wniose do rozmowy,ze mieszkam w kanadyjczyku na pietrze,wiec sciany karton gips a poza tym podloga plywajaca, mysle ze akustyka moze troche kulec,chociaz ostatnio kolega chcial sprawdzic u mnie glosniki i rozkrecil mi sprzet prawie na maksa. Poza tym,ze gralo bardzo glosno to nie doswiadczalem zadnych znieksztalcen czy poglosu. Moze mam mylne wrazenie,ale ten velodyne jakos najmniej do mnie przemawia. Ok a gdybym mial zwiekszac budzet to jest jakis pewniak,w ktorego warto byloby inwestowac?:) czy polka, w ktorej obecnie sie poruszam jest wystarczajaca,a ponadto to przerost formy nad trescia, biorac pod uwage glosniki, ktore posiadam?:) W ogole ktos z Was sie zastanawial jaka jest roznica miedzy rel t7 oraz t7i?chodzi glownie o roznice w dzwieku nie w budowie:) Ostatnie pytanie do Ciebie Piotrku,sluchajac tych wszystkich proponowanych subow,gdybys mial bardzo dobre akustycznie pomieszczenie,to ktory bys wybral? Edytowano 20 listopada 2018 przez Arek T Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 listopada 2018 Udostępnij Napisano 21 listopada 2018 Wtedy wybrał bym rela. Bo jednak brzmiaco jest na prawdę bardzo dobry. To suby które na prawdę potrafią bronić swojej ceny. Nie pamiętam już dobrze t7ki ale chyba zwiększyła się kontrola w modelu "i" ale jak mówię to luka w pamięci. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 21 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 21 listopada 2018 Wlasnie nie wiem czy w tym przypadku doplacacanie prawie 1000zl do 7I jest uzasadnione:)tutaj najwiekszy bajer 7i jest dla mnie bezuzyteczny,mowa o arrow:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek T Napisano 23 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Drodzy koledzy sprzęt dziś leci w dół:)bardzo proszę o pomoc w wyborze:) T7i 3400zl, Rel T9i - 4000zł który z nich?:) już ostatecznie będzie to REL:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 Jak już to niech będzie ten T9i. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 listopada 2018 Udostępnij Napisano 23 listopada 2018 T9i zdecydowanie!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts