rangeroleek Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Witam. Zacznę od poczatku:-) Szukałem czegoś do słuchania muzyki i poprawy dźwięku tv i konsoli.Najpierw były różne soundbary ale na wszystkich forach je odradzają.Kolejny etap poszukiwań to głośniki aktywne 2.1 lub 2.0. Czytając Wasze forum doszedłem do wniosku że najlepszy dla mnie będzie zestaw stereo.Wertując tak kolejne wpisy zdecydowałem na zestaw maks.do 3500pln(im mniej tym lepiej-żona) koniecznie nowy.Muzyka jaką słucham to raczej ciężkie brzmienie: Metallica,Nightwish,Iron Maiden itp.Żona raczej lżejsze klimaty:-)Pokój to mały salon 20mk2 4x5 m . Tv w rogu pokoju na dłuższej ścianie w związku z tym głośniki jedyna opcja to podłogowe.Ok do sedna wstępnie wytypowałem amplituner stereo-tak to się chyba nazywa jeśli nie to poprawcie. Yamaha rn602 Onkyo 8250 Nie mam pojęcia jakie kolumny żeby zmieścić się w budżecie i jak przekonać żonę do takiej kwoty:-) Pomożecie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Top Hi-Fi & Video Design Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Aby przekonać żonę, najlepiej zabrać ją do salonu żeby posłuchała No i dobrze też, żeby kolumny były ładne- spójrz zatem na zestawy oparte o kolumny Indiana Line Tesi 561, na żywo wyglądają jeszcze lepiej niż na zdjęciach, oprócz wykończenia w orzechu są jeszcze czarne. Żeby zmieścić się w budżecie oparłbym się o niższy model Amplitunera Yamahy R-N402D + Indiana line Tesi 561 oczywiście możemy zrobić zestaw na 602'ce, niestety wtedy przekraczamy budżet. R-N602 + Indiana line Tesi 561 Najlepiej byłoby, gdybyś wpadł do jednego z naszych salonów i porównał obydwa modele. R-N602 brzmi lepiej, ale czy dla Ciebie różnica będzie warta 500zł- na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 Onkyo 8250 lub Pioneer sxn30ae + melodika bl40mkIII Ciężko znaleźć coś lepszego. Alternatywa to wspomniane tesi 561. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rangeroleek Napisano 16 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 16 października 2018 Jeśli chodzi o kolor to tylko czarne.Melodika Bl40 już wykracza poza budżet. Może jeszcze jakieś opcje? Może pójść w kierunku tańszego wzmacniacza ? Yamaha 402 lub model niżej?Mieszkam w okolicach Krakowa, do Oświęcimia też mam blisko:-) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 No to podjedź i posłuchaj. Zobaczysz dlaczego nie warto brać Rn402 kosztem RN602, lub wybrać tańszego Onkyo lub Pioneera. Powiem tak. Lepiej dopłacić te 200 zł i mieć zestaw z Melodika która na prawde tutaj jest faworytem. Ale podjedziesz to sprawdzisz. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 października 2018 Udostępnij Napisano 16 października 2018 W podanej cenie możesz wybrać bardzo ciekawy zestaw kolumn Monitor Audio MR6. Melodika BL40 MK3 to także bardzo dobra opcja o trochę twardszym, mocniejszym graniu. W kwestii elektroniki wybierałbym pomiędzy Yamaha R-N602, Onkyo TX-8250 oraz Pioneer SX-N30AE. Wszystkie urządzenia mają pełną funkcjonalność sieciową, Yamaha ma dodatkowo system MusicCast. Dźwiękowo Yamaha jest bardziej efektowna, wyraźniej eksponuje skraje pasma. Onkyo i Pioneer (urządzenia bliźniacze) to spokojniejsze, dokładniejsze, bardziej równe granie. Serdecznie zapraszam na odsłuchy i wyceny. Przeznaczony budżet pozwoli na zakup dobrego systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rangeroleek Napisano 27 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2018 Doszedłem do wniosku że kolumny podłogowe to będzie chyba przerost formy nad treścią(w moim przypadku).Nie jestem jakimś audiofilem więc aż tak drogiego sprzętu nie potrzebuje,poza tym kolumny podłogowe zajmą mi miejsce a w dodatku lewa musiałaby być ustawiona 60cm od bocznej i max 30cm od tylnej ściany.Wiec moje kolejne typy to Yamaha rn402 i głośniki podstawkowe z opcją powieszenia na ścianie po bokach tv,np melodia bl20 coś w tej cenie lub cantony też można wieszać.Pytanie gdzie mógłbym w okolicach Wadowic odsłuchać takiego zestawu?Lub coś podobnego w cenie do 2500pln? Może być Kraków lub Oświęcim? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 27 października 2018 Udostępnij Napisano 27 października 2018 (edytowany) Yamaha R-N303D + Indiana Line Nota 260X za 2111zł lub troszkę lepszy Yamaha R-N402D + Magnat Shadow 203 za 2550zł? Edytowano 27 października 2018 przez Elizjum7919. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rangeroleek Napisano 27 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 października 2018 Wybrałbym zdecydowanie drugą opcję. A powiedz mi proszę czy wieszanie kolumn z mojego wyżej postu jakoś wpłynie na ich granie? W sensie stojące zagrają lepiej niż wiszące? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elizjum7919. Napisano 27 października 2018 Udostępnij Napisano 27 października 2018 Pewnie że wieszając kolumny pogorszy się jakość muzyki.Udaj się do salonu audio i odsłuchaj sobie paru zestawów.Tak aby posłuchać jaki zestaw bardziej tobie przypadnie do gustu ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 28 października 2018 Udostępnij Napisano 28 października 2018 Powieszenie kolumn nie jest najlepszą opcją, ale jesli kompletnie nie masz inne wyjścia, to taka opcja także wchodzi w rachubę. W podanym budżecie na pewno warto zbudować system na bazie kolumn Polk Audio Signature S15E. To zestaw przygotowany do powieszenia na ścianie. Połączyłbym go z Yamaha R-N402D lub Pioneer SX-N30AE. Finansowo w cenie forumowej niewiele przekroczymy założony budżet, a masz dobry i nowoczesny zestaw. Zapraszam na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 października 2018 Udostępnij Napisano 29 października 2018 Ale ale ale. Żadne z tych kolumn nie nadają się do wieszania na ścianie. Więc to raczej sensu nie ma. Jak przemyslisz prawidłowe ustawienie kolumn to wtedy możemy wrócić do tematu i wyboru Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rangeroleek Napisano 29 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 29 października 2018 Tak to u mnie wygląda.Caly czas myślę czy kolumny czy podstawki na solidnych podstawach? Lewa kolumna maks 60cm od bocznej ściany ,obydwie maks 30cm od tylnej ściany.Tak jak pisałem wyżej 2500-2700pln więcej nie da rady:-( Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 października 2018 Udostępnij Napisano 29 października 2018 No to i niewielkie podłogowki i kolumny większe na syandach. Tu masz dobre ustawienie bez problemów. Tylko odsłuch domowy i finalna decyzja. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts