AudioMłot Napisano 29 października 2018 Udostępnij Napisano 29 października 2018 (edytowany) Witam szanowne grono forumowiczów. Od dłuższego czasu przymierzam się do wymiany kolumn podłogowych, posiadam amplituner TEAC AG-D8800. Specyfikacja amplitunera: https://www.manualslib.com/manual/1098270/Teac-Ag-D8000.html?page=27#manual Budżet do 3000zł. Salon o powierzchni 30m ale za rok to się zmieni i będzie 20m dlatego wolałbym bas refleks z przodu kolumny aby mogła stać bliżej ściany. Kolumny bardziej do Muzyki w stereo niż do Kina 90/10% słucham wszystkiego po trochu ale najczęściej to rocka i metalu, Rozmiar nie jest istotny chciałbym tylko żeby fajnie grały zależy mi na ładnym basowym brzmieniu, chciałbym też aby wysokie tony były czyste bez zniekształceń, bas kolumn które posiadam można porównać do dźwięku dzięcioła stukającego w drzewo a wysokich tonów do odpalonej szlifierki w warsztacie blacharskim więc nowe kolumny jakie by nie były i tak będą lepsze od tych które mam. Mam już kilka modeli upatrzonych a mianowicie Klipsch r28f, Polk Audio s55. Proszę o sugestie jakie kolumny wybrać a może jakimi jeszcze warto się zainteresować. Pozdrawiam. Edytowano 29 października 2018 przez AudioMłot Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 października 2018 Udostępnij Napisano 29 października 2018 Witaj, Na pewno nie klispch. To typowe kolumny do kina. Jeśli mogę zapytać co sprawiło twój pierwszy, wybór? Czym jest podparty? Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioMłot Napisano 30 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 października 2018 (edytowany) 14 godzin temu, S4Home napisał: Na pewno nie klispch. To typowe kolumny do kina. Jeśli mogę zapytać co sprawiło twój pierwszy, wybór? Czym jest podparty? Byłem w salonie Audio, polecono mi te kolumny nawet posłuchałem jak grają z tym że, nie na moim amplitunerze a na wzmacniaczu hybrydowym, nie ukrywam iż w niedalekiej przyszłości, jak zmniejszy mi się salon do 20m chcę zrezygnować z amplitunera i sprawić sobie hybrydę. Znalazłem nawet w necie artykuł gdzie Klipsch r28 polecają do lampowych wzmacniaczy. Edytowano 30 października 2018 przez AudioMłot Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 Do lampowych ciepłych wzmacniaczy. Ale i tak raczej wybierają model RP 280. Hybryda to nie to samo. Piotrek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioMłot Napisano 30 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 października 2018 (edytowany) 1 godzinę temu, S4Home napisał: Do lampowych ciepłych wzmacniaczy. Ale i tak raczej wybierają model RP 280. Hybryda to nie to samo. Piotrek Wiem co to jest wzmacniacz hybrydowy. W artykule piszą że nadają się nawet do lampy więc dlaczego ich nie polecasz i twierdzisz że są "To typowe kolumny do kina" Edytowano 30 października 2018 przez AudioMłot Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 30 października 2018 Udostępnij Napisano 30 października 2018 Klipsch po prostu ma specyficzną charakterystykę brzmienia, grając skrajami pasma - i nie każdemu to się podoba. Z racji tej właśnie charakterystyki i wysokiej skuteczności w kinie sprawdzają się świetnie, ale w muzyce bym ich też nie skreślał. Jeszcze jakiś czas temu właśnie Klipsch był polecany do sprawdzenia w co drugim temacie (i względy muzyczne wtedy w tym nie przeszkadzały), teraz w większości przypadków panuje mała "nagonka", że Klipsch nie nadaje się do muzyki. A tu jak zwykle zdecydują indywidualne gusta każdego z nas... Zaznaczę tylko, że ja u siebie nie wyobrażam sobie innego brzmienia, niż właśnie z tej stajni Jeżeli Klipsch Ci "smakuje" to postaraj się koniecznie posłuchać coś z serii RP (Reference Premiere), choćby wspomniane przez Piotra RP280. Ale postaraj się też zestawić to z odsłuchem kolumn innego producenta o zupełnie innym brzmieniu, żeby poczuć kontrast Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioMłot Napisano 30 października 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 października 2018 2 godziny temu, Markcox napisał: Jeżeli Klipsch Ci "smakuje" to postaraj się koniecznie posłuchać coś z serii RP (Reference Premiere), choćby wspomniane przez Piotra RP280. Ale postaraj się też zestawić to z odsłuchem kolumn innego producenta o zupełnie innym brzmieniu, żeby poczuć kontrast "Smakuje" Słuchałem jeszcze, Klipsch RP6000, Dali Oberon 7 oba modele grały o wiele ładniej, Klipsch nawet bardziej przypadł mi do gustu, ale to już inna bajka, mają bas refleks z tyłu no i niestety nie mój budżet Ja szukam czegoś do 3000zł no i z wylotem z przodu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 31 października 2018 Udostępnij Napisano 31 października 2018 To weź sobie starsze RF62 lub RF82. Lepsze a jeszcze kasa zostanie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioMłot Napisano 9 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 (edytowany) Witam. Byłem wczoraj na odsłuchu w salonie audio. Kolumny Klipsch r28f, dla porównania zestawiłem z Polk Audio s55e i RtiA7, panowie z salonu polecili mi jeszcze Heco Aurora 700. Heco według mnie grały najsłabiej, mają bas refleks z tyłu, więc od razu odpadły. Polk Audio s55e zagrały bardzo ładnym basem zbudowały ładną scenę, przez chwilę poczułem się jak na koncercie, ale brakowało mi smaczków które wydobył Klipsch w pasmie wysokich tonów. Polk Audio RtiA7 to niby inna półka cenowa, więc myślałem że mnie czymś zaskoczą i warto będzie dorzucić grosza, ale stało się inaczej bardziej spodobał mi się dźwięk PA s55e, RtiA7 zagrały ładnie, ale niczym szczególnym się nie wyróżniły. Ostatecznie padło na Klipsch r28f, po przywiezieniu ich na chatę, rozpakowaniu, podłączeniu do amplitunera, puściłem Queen Bohemian Rapsody i od razu pojawił się banan na ryju ? Obawiałem się że mój stary sprzęt nie zagra tak ładnie, jak salonowa Yamaha i będę musiał zmienić amplituner na coś nowego, ale TEAC mnie zaskoczył, gra ładnie i jestem bardzo zadowolony? Według mojego gustu. 1.Klipsch r28f. 2.Polk A. s55E. 3.Polk A.RtiA7. 4.Heco Aurora 700. Wszystko co się działo było na sprzęcie, YAMAHA R-N602 BL, A muza to AC/DC - Thunderstruck Dziękuję ? Edytowano 9 listopada 2018 przez AudioMłot 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 9 listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Lubisz jasny dzwięk Ale wiesz co? Daje plusa! Bo wybrałeś po odsłuchu dla siebie, a nie to co inni mówili. Brawo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AudioMłot Napisano 9 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 listopada 2018 Dziękuję Piotr. Brałem pod uwagę polecane przez ciebie RFy, ale mają bas refleks z tyłu, zależało mi też na tym żeby były nowe a te modele już ciężko dostępne. Pozdrawiam ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 29 września 2020 Udostępnij Napisano 29 września 2020 Będę kopaczem roku ale nieźle trzeba mieć spaczony słuch żeby wybrać Klipsch r28f i jeszcze stawiać je na 1 miejscu, tych kolumn to sklepy się wstydziły polecać Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Oj uwierz jest wielu takich klientów. wiele takich osób. Zobacz na tym forum ile ludzi wciąż szuka Altusa! To jest dla mnie spaczenie dopiero. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jasiek88 Napisano 30 września 2020 Udostępnij Napisano 30 września 2020 Altus to wiesz sentyment to coś ponad wszystko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 1 października 2020 Udostępnij Napisano 1 października 2020 No wiem. Jak zauważyłem niedawno że do sklepów wróciły gumy "turbo" to też kupiłem. Ale jakoś sentyment minął. Relaxy i Kubota także mnie dalej nie kręci Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts