wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Na small zmieniam po pelnej kalibracji tak? Jak juz wszystko sie wgra do ArcamaWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Tak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Jest wszystko na largeWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Zobaczcie na poziomy głośności... szczególnie tylne Nie wiem o co chodzi, czemu taka różnica Czy left side / right side to są na pewno ustawione jako tylne satelity? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Zrobilem kolejny pomiar, zmniejszylem glosnosci wszystkich gloanikow i wyrownalem do suba (zmienilem sourroundy bo na wczesniejszych nie bylo takiej mozliwosci)I arcam uparcie caly czas podbija dbOczywiscie wszystkie dalem na largeWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Z tego co czytałem instrukcję masz tam też jakąś automatyczną kalibrację Room EQ nie związaną z DL. Włączyłbym ją i spojrzał jak ona ustawia poziomy głośności poszczególnych kolumn. Bo może ten gość z filmu ustawiał parametry wzmocnienia kolumn właśnie na jej podstawie , albo jest wróżbitą @slaw0001 moja krzywa jednak nie wypaliła , nie było równowagi tonalnej , dominował bas i wysokie , średnie zniknęły a wraz z nimi scena i źródła pozorne. Zmieniłem na lekko zmodyfikowaną NAD-a tj. wyciętą od częstotliwości strojenia bass reflexu / u mnie 27,7 Hz. / do 500 Hz. Właśnie słucham i jest fajnie , ale następnym krokiem będzie ograniczenie działania filtrów DL tylko do 300 Hz. Jak na razie najlepiej sprawdza się u mnie właśnie taka krzywa , krzywa DL , ale tylko w zakresie 27,7 - 300 Hz. , powyżej kolumny żyją swoim życiem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 9 minut temu, tomek4446 napisał: . Właśnie słucham i jest fajnie , ale następnym krokiem będzie ograniczenie działania filtrów DL tylko do 300 Hz. Jak na razie najlepiej sprawdza się u mnie właśnie taka krzywa , krzywa DL , ale tylko w zakresie 27,7 - 300 Hz. , powyżej kolumny żyją swoim życiem Coś czuje, że będę podażał tym tropem. Jednak DL mocno matowi górę. Jest taka bez wybrzmień. Wycofuje tez wokal i trochę nienaturalnie rozstawia szeroko instrumenty na scenie. Niekiedy to sie sprawdza np. w poważnej mi to dobrze brzmiało. Pozytyw ze w NADzie można zmieniać zapisane filtru w locie Tymczasowe stanowisko nasłuchowe z lapy biurkowej 🤪 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 Ktos wie gdzie ten room eq sie znajduje? Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 20:46 min. filmu w ' Input Config' 48 minut temu, slaw0001 napisał: Coś czuje, że będę podażał tym tropem. Jednak DL mocno matowi górę. Polecam ograniczenie działania DL tylko do zakresu gdzie mamy naprawdę źle , po usunięciu filtrów ze średnicy dźwięk nabiera " powietrza". Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 7 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 7 czerwca 2020 To jest wlasnie wlaczona kalibracja DL, w tym miejscu zaposuje sie plik po zrobionej i wgranej kalibracjiWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 22 godziny temu, slaw0001 napisał: Jednak DL mocno matowi górę. Jest taka bez wybrzmień. Wycofuje tez wokal i trochę nienaturalnie rozstawia szeroko instrumenty na scenie Muszę z niekłamanym zadowoleniem to jednak odwołać. 😁 Byłem już gotów spakować NAD-a i odesłać, ale podczas pogrążnia się w coraz większej smucie podczas kolejnych testowych rozczarowaniach, odkryłę, że podczas przstawiania sprzętu odwrotnie podłączyłęm go do ampli, co jak się okazuje ma duże znaczenie dla pracy DL. Jest dzwięczność, detaliczność, a pozbyłe się męczących sybilatów. Można wracac do pracy 👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Odwrotnie? Tzn? Suba podlaczyles pod centralny? Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 1 godzinę temu, wojoo napisał: Odwrotnie? Tzn? Suba podlaczyles pod centralny? 😁👍 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 (edytowany) Przy każdym pomiarze tylne kolumny mają różnicę ok 2db, czy taka różnica może być spowodowana przygniecionym lub uszkodzonym kablem? teoretycznie chyba powinny być o podobnej głośności? Edytowano 8 czerwca 2020 przez wojoo Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 (edytowany) Niekoniecznie , system kalibracji wyrównuje głośność biorąc pod uwagę odległość kolumny od miejsca odsłuchu , pasmo przenoszenia oraz skuteczność kolumn. Na zdjęciach jak to wygląda u mnie / system YPAO / Edytowano 8 czerwca 2020 przez tomek4446 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Mialem na myśli pomiar mikrofonem gdzie trzeba ustawic wszedzie po "rowno" Zawsze jak sprawdzam lewy kanal i prawy (choc sa w rownej odleglosci i nic im nie przeszkadza) jest roznica 2db. Niestety nie mam tak dlugiego kabla aby to potwierdzic lub obalićWysłane z mojego SM-G986B przy użyciu TapatalkaWidzisz, u ciebie Ypao frontowe ma na 0db a u mnie w dirac jak wczesniej wrzucalem +6db... juz nie wspomne o centralnymNie moge tego pojac dlaczego...Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Szczerze to ja też , napisałem do znajomych może coś wymyślą. Z tego co czytałem w instrukcji Arcama , można sprawdzić czy wszystko jest ok. miernikiem SPL / możesz użyć aplikacji w komórce /, włączając poszczególne kolumny powinieneś mieć podobną głośność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 Zobacze jutro, rozumiem ze powinno byc ustawione tak jak bylo na pomiarze przed kalibracja?Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 8 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 8 czerwca 2020 sprawdź przed i po. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojoo Napisano 10 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 10 czerwca 2020 Wiem, że to nie temat na tego typu rozmowy ale może mi ktoś podpowie czemu co jakiś czas jak włączam Arcama to wywala mi różnicowo-prądowy b16? nie od razu tylko po 2-3 sekundach... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 11 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 11 czerwca 2020 Dnia 7.06.2020 o 12:23, wojoo napisał: Zrobilem kolejny pomiar, zmniejszylem glosnosci wszystkich gloanikow i wyrownalem do suba (zmienilem sourroundy bo na wczesniejszych nie bylo takiej mozliwosci) spróbuj może jeszcze wg tej instrukcji poniżej. Tak mi się wydaje, że na screena-ch masz mocno podbitą czułość mikrofonu. Może ją obniż a steruj głośnością tylko poprzez Master Output. https://mehlau.net/audio/dirac-live-2-mic-speaker-levels/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 12 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 12 czerwca 2020 Panowie , czy ktoś robił już pomiary wg. nowej wersji Dirac Live 3.0 ? Zrobiłem pomiar jakiś tydzień temu nowym Diraciem i ...... interface ten sam , olśnienia nie doznałem , zrobię jutro pomiar REW i porównam ze starym z wersji 2.0 , bo tak na ucho to u mnie nic się nie zmieniło. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrW Napisano 14 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 14 czerwca 2020 Witam Wszystkich, Kiedys w trakcie moich prob udoskonalenia (generalnie slabego wowczas) audio, ktorym dysponowalem, gdy do odsluchu uzywalem sound blaster live, uzywalem do tego celu alternatywnych driverow (kx?) pozwalajacych programowac samodzielnie jego dsp. Za pomoca audacity wygenerowalem sinusoide (mono) od 50hz do 15khz do przeskanowania pomieszczenia (ze 3 minuty). Podczas odsluchu w roznych miejscach pokoju notowalem czestotliwosci ktore "krzyczaly" rezonansami. Okazalo sie ich doslownie kilka (generalnie wynika to pewnie z dystansow pomiedzy prostopadlymi powierzchniami). Poniewaz byly to tragicznie silne rezonanse (kilkadziesiat dB) nie sililem sie na sprawdzanie mocy rezonansu, tylko zaprogramowalem dsp aby odfiltrowywalo o minus 20db (max w tych driverach) kazdy (precyzyjnie do kilku hz) z tych rezonansow. Roznica byla gigantyczna. Glosnosc muzyki ta sama, ale dzwiek przestal meczyc. Moja konkluzja byla taka, ze najwazniejsze to nie silic sie na maksymalne wyplaszczanie charakterystyk, tylko raczej skupic sie na naprawie ewidentnych wad akustycznych pomieszczenia, reszte zostawiajac dobremu sprzetowi... Trzeba eksperymentowac, do czego goraco zachecam! Piotr W Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wayful Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 Dnia 10.06.2020 o 18:25, wojoo napisał: Wiem, że to nie temat na tego typu rozmowy ale może mi ktoś podpowie czemu co jakiś czas jak włączam Arcama to wywala mi różnicowo-prądowy b16? nie od razu tylko po 2-3 sekundach... Miałem też problem z B16, w moim przypadku np. po aktualizacji moja jednostka wywalała bezpiecznik na obwodzie. Myślę że jednostka przeprowadzała po update self-test i robiła test obciążeniowy co skutkowało szybkim i dużym pikiem w sieć. Spróbuj wypiąć inne urządzenia (z listwy) na obwodzie może to one powodują że się coś gryzie z twoją jednostka. U mnie przyczyną problemu był dodatkowy filtr (reduktor szumu) jaki miałem wpięty do listwy. Jeżeli te testy nie pomogą to, ewentualnie zmiana bezpiecznika na charakterystykę C. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaw0001 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 Zabawy z DL ciąg dalszy, Dziś praca z osobnymi TC dla każdego głośnika. Wbrew pozorom gra to nawet całkiem całkiem. Dodatkowa opcja do modelowania dźwięków. Robiliście tez coś w tym stylu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 18 czerwca 2020 Udostępnij Napisano 18 czerwca 2020 @slaw0001 fajnie , że eksperymentujesz , pisz , bo zawsze mogę się czegoś nauczyć. Czy dobrze rozumiem , że wprowadziłeś różne krzywe do każdego z kanałów ? Taaaak , nie robiłem jeszcze. Mam sugestię , jak u siebie wprowadzam krzywą NAD- a to tak jak u Ciebie , krzywa zaczyna się od 18 Hz , spróbuj ją ograniczyć i zacząć od częstotliwości na jaką strojony jest bass reflex / u mnie 27,7 Hz. / , powinieneś zauważyć różnice w prezentacji basu. Ja obecnie od tygodnia testuję : Harman-8dB.targetcurve Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts