10swi.stak Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Witam. Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem lepszego nagłośnienia do mojego pokoju. Sprzęt audio potrzebny mi będzie do gier PS4, filmów (Netflix), do TV (głównie wydarzenia sportowe) i oczywiście do słuchania muzyki. Audiofilem nie jestem, muzyki słucham głównie ze Spotify, filmy to głównie Netflix i VOD. Na chwilę obecną korzystam z głośników w TV i rzecz jasna są fatalne. Do muzyki i seriali używam tanich głośników Genius sp-hf500 i biją na głowę głośniki wbudowane w TV. Rzut pokoju w załączniku. Ma niecodzienny kształt. Tutaj pojawia się moje pytanie. Jaki zestaw złożyć przy budżecie ok 3000 zł? Im więcej wątków czytam, tym mam większy mętlik w głowie. Początkowo chciałem kupić amplituner 5.1 i złożyć podstawowy zestaw 5.1. Jednak czy przy takim układzie pokoju jestem w stanie rozłożyć prawidłowo głośniki i otrzymać dźwięk przestrzenny? Czy lepiej iść w stereo? Czy dobrym pomysłem będzie zakup amplitunera 5.1, zakup dobrej jakości frontów i w późniejszym czasie zakup reszty? Czy budżet przeznaczyć teraz na gorszej jakości sprzęt ale od razu kompletny? Ostatnio byłem w mediamarkt, zapytać się "specjalisty" z działu audio i prawie mnie zjadł, kiedy zadawałem pytania o amplitunery. Mówił, że to technologia przestarzała i teraz tylko i wyłączenie poleca soundbar. W takim pokoju będzie problem z uzyskaniem dźwięku przestrzennego z belki. Amplituner nie musi mieć funkcji sieciowych. W pokoju stoi PC więc bez problemu go połączę sobie z ampli. Fajnie gdyby amplituner miał sporo złącz HDMI i złącze optyczne (PS4), ponieważ jestem jeszcze przed zakupem TV, a mój obecny nie obsługuje ARC. Bardzo proszę o porady, gdyż nie chce wydać pieniędzy w błoto. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Pomieszczenie jest wbrew pozorom całkiem okej. Mimo nie regularnych kształtów. Co do stereo i kina to musisz odpowiedzieć sobie sam. W stereo nie będziesz miał takich efektów kinowych. Dźwięku przestrzennego, strzałów itp itd. Z kolei przy kinie gorzej wypadnie muzyka. Co do samego sprzętu, budżet nie pozwala na wybór w szerokim gronie. Zostaje po prostu klasyka. To w stereo. Kina nie złożysz w tej cenie. Używany może być? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Zgadzam się z Piotrem, pomieszczenie nie jest takie złe. Jeśli w dużej części zestaw będziesz wykorzystywał do kina domowego, na Twoim miejscu poszedł bym właśnie tą drogą. Budżet niestety nie jest duży, z urządzeń nowych spójrz na zestaw Yamaha RX-v485 z kolumnami Polk Audio T531. Zestaw ten minimalnie tylko przekracza budżet, a dźwiękowo i funkcjonalnie powinien Cię usatysfakcjonować. W przyszłości dokupisz sobie jeszcze dobry subwoofer i będziesz miał bardzo dobre kino. Serdecznie zapraszam na odsłuchy i wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Ja bym z takim budżetem zaczął od ampli kd + 2 kolumny frontowe , z czasem możesz zestawić cały system 5.1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10swi.stak Napisano 26 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Rozumiem, że żeby złożyć zestaw KD 5.1 to trzeba wydać ok 4500 zł z subwooferem? Żeby to miało ręce i nogi? Bliżej mi do kina domowego niż stereo. Yamaha RX-v485 + Polk Audio T531 w przedziale do 4k będzie okej? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubakk Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 Fajne KD to bliżej 8tysi by to miało sens , policz ampli kd 2000-2500zł , sub 1500-2000zl , i do tego 5 pozostałych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10swi.stak Napisano 26 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 (edytowany) Aż tak wymagający to nie jestem, żeby wydawać 1/6 mojego rocznego dochodu na kino domowe To jest mój pierwszy zestaw audio po starym plastikowym zestawie KD, to opcja tanie, a przyzwoite mnie zadowoli. Czyli w/w zestaw będzie przyzwoity? Edytowano 26 listopada 2018 przez 10swi.stak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 26 listopada 2018 Udostępnij Napisano 26 listopada 2018 to w końcu "tylko" dwie wypłaty ale jak uważasz... więc nie ingerując w budżet, podpowiem tylko, że - moim zdaniem - jeżeli to ma być głównie kino, to dwiema najważniejszymi w nim kolumnami są centralny i subwoofer. A bez sub'a ta cała zabawa traci jakikolwiek sens Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 listopada 2018 Udostępnij Napisano 27 listopada 2018 No będzie ok. Ale słusznie koledzy mówią no do kina trzeba dołożyć. Sam sub to tysiąc zł. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10swi.stak Napisano 27 listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 27 listopada 2018 Yamaha RX-v485 z kolumnami Polk Audio T531 i jaki sub polecacie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 listopada 2018 Udostępnij Napisano 28 listopada 2018 Magnat Sub 302A, Tannoy TS2.8, ELAC EQ10 Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10swi.stak Napisano 14 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 grudnia 2018 Odkopię temat, bo mam problem. Kupiłem zestaw Yamaha RX-V485 + Polk Audio T531 + Jamo sub s810. Problem w tym, że sub nie chce działać. Dioda sygnalizacyjna świeci się na niebiesko. Level suba w ustawieniach podbity na maxa i nic. Subwoofer w ustawieniach ampli ma zaznaczoną opcje "use". Kompletnie zero reakcji suba. Przewód, który dostałem w paczce z subem wymieniłem, nadal nic nie dało. Jest jeszcze jakieś ustawienie, gdzie mogę go włączyć? Przy teście w aplitunerze każdego kanału sub również nie reaguje. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 17 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 17 grudnia 2018 Ten sub tak gra. Ok żartuje, jest słaby ale bez przesady. Czy robiłeś kalibrację? Czy amplituner go wykrył? Nie gra Ci w stereo czy w filmach 5.1 też? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
10swi.stak Napisano 19 grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 grudnia 2018 (edytowany) Robiłem kalibrację YPAO. Amplituner nie wykrył suba. Włączyłem go w ustawieniach ręcznie. Nie ruszył. Nie gra ani w stereo, ani w 5.1. Wszystkie źródła jakie mam próbowałem. PC, PS4, dekoder NC+, zero reakcji. Podłączony prawidłowo. Dioda sygnalizacyjna zmienia kolor przy podłączeniu z pomarańczowej na niebieska. Amplituner wyświetla ikonę "sub przy podłączeniu, jednak nie wydaje żadnego dźwięku. Sub podłączony u znajomego, też zero reakcji. Jadę do sklepu w sobotę go odwieźć i spróbuję go wymienić. Edytowano 19 grudnia 2018 przez 10swi.stak Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 grudnia 2018 Ok daj znać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts