Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witam, proszę mi coś podpowiedzieć co kupic do salonu ok. 18m2 prostokąt.

90% to filmy i ps4, reszta to jakaś muzyka.

Budżet najlepiej 3000. 3500 max. Subwoofer posiadam magnat 302a takze prosze o oferty kolumn 5.0 z ampli.

Myslalem o yamaha v485 i quadral 6500 albo taga 606.

Może coś uzywane?

Jeśli głownie uzywam do efektów (ps4 i filmy) to zadowole sie soundbarem jbl bar 5.1? Czy jednak nawet taki jeden z tańszych zestawów zagra zdecydowanie lepiej?

Edytowano przez zigi1370
Napisano

Zdecydowanie lepszą opcją będzie klasyczny system 5.1, różnica w stosunku do soundbar będzie potężna.

Jeśli system będziesz wykorzystywał przede wszystkim do kina domowego, zaproponowałbym Ci zestaw, oparty na amplitunerze Yamaha RX-V485 oraz zestawie kolumn Polk Audio T531. To mocne, szybkie i dynamiczne granie z dobrą przestrzenią i efektem. Amplituner do nowoczesny model praktycznie w pełni wyposażony.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Napisano

A może Heco lub coś z Wilson Audio? Na 100% warto skonsultować to z kilkoma osobami i wybrać się na odsłuch, ja ostatnio korzystałem z usług www.hifisystem.pl i sprawdzili się idealnie :) Polecam kontakt z Panem Wojciechem, super kompetentna osoba

Napisano
10 godzin temu, AudioLive1984 napisał:

A może Heco lub coś z Wilson Audio? Na 100% warto skonsultować to z kilkoma osobami i wybrać się na odsłuch, ja ostatnio korzystałem z usług www.hifisystem.pl i sprawdzili się idealnie :) Polecam kontakt z Panem Wojciechem, super kompetentna osoba

A jednak !!

4 posty i we wszystkich polecanie jednego konkretnego sklepu. MAM Cie!! kolego nie zrobisz tu zamętu. Zmień nazwę na logo sklepu i działaj normalnie!

18 godzin temu, zigi1370 napisał:

Budżet najlepiej 3000. 3500 max. Subwoofer posiadam magnat 302a takze prosze o oferty kolumn 5.0 z ampli.

Myslalem o yamaha v485 i quadral 6500 albo taga 606.

Tu masz wybrany gotowy dobry zestaw.

HEco Victa to cena jednak wyższa. Można się zmieścić w cenie ale bez subwoofera. A to nie o to chodzi.

Piotr

Napisano (edytowany)

warto dopłacać do Polka wzgledem tagi i quadrala? I czy ten ampli v485 bedzie ok? Głownie chodzi o charakterystyke, bo mocowo to chyba da rade?

Kurcze musze chyba wybrac sie gdzies na odsłuchy...

Edytowano przez zigi1370
Napisano

Najczesciej na tym forum polecaja amplituner yamaha 683/685 denon x2500 lub onkyo 686. Nje wiem czmu s4home zaproponowal ten model pewnie dlatego, ze na magazynie tylko to mu zostalo :))  teraz pewnie odpisze, zedo takiego zestawu w zupelnosci wystarczy nizszy model lub cos takiego. Hehe :)

Napisano

Hahaha

Gluptas z ciebie jakich mało :)

Dnia 5.12.2018 o 13:05, zigi1370 napisał:

Budżet najlepiej 3000. 3500 max

Amplitunery które wymieniłeś to 2500-3000 zł. Gdzie kolumny z subem? :)

po prostu podszedłem do sprawy realnie a nie kopiuj wklej bo inni polecają. 

Piotr

Napisano (edytowany)

Tak jak pisałem w poscie nr 1 Suba już mam, Magnata 302a.

Jaka cena za ten zestaw v485 + taga, albo quadral 6500 albo polk?

Zdaje sobie sprawe ze sa lepsze amplitunery ale czy je wogole wykorzystam na niespełna 18m2 w bloku? pewnie i tak bede miał wszystko skrecane na 1/3 głośności

Z drugiej strony do lepszego ampli zdałyby się lepsze kolumny... Błędne koło ;) a za tym wszystkim stoi określony budżet

Edytowano przez zigi1370
Napisano

do bloku może i tak jak piszesz ,że nie chcesz przeszkadzać sąsiadom to powinien wystarczyć niższy model.

Poczytaj jeszcze opinie. I wybierz już coś konkretnego i pisz do sklepów na priva o cenę i dostępność z możliwością zwrotu. Nie zapomnij wybrać kolor amplitunera/kolumn.

I przede wszystkim odsłuch. Ja stawiałbym bardziej na amplituner onkyo.

Napisano

Nie wybrnąłem tylko podszedłem dobrze do tematu. A Twój atak mi się nie spodobał.

Zwrócę uwagę na Twoje posty bo widzę że starasz się pomagać ale wiele informacji wyciągasz z sieci:

Dnia 8.12.2018 o 14:09, modelarz01 napisał:

Poczytaj jeszcze opinie. I wybierz już coś konkretnego

Jako osoba doradzająca nie powinieneś pisać poczytaj w sieci :/ W sieci piszą głupoty. Tylko odsłuch to weryfikuje.

Dnia 7.12.2018 o 23:00, zigi1370 napisał:

Jaka cena za ten zestaw v485 + taga, albo quadral 6500 albo polk?

Pisz na PW albo maila.

Zdaje sobie sprawe ze sa lepsze amplitunery ale czy je wogole wykorzystam na niespełna 18m2 w bloku? pewnie i tak bede miał wszystko skrecane na 1/3 głośności

Aco to ma za znaczenie? Dobre kolumny, dobry zestaw, gra dobrze cicho.

Piotr

Napisano
16 minut temu, S4Home napisał:

Aco to ma za znaczenie? Dobre kolumny, dobry zestaw, gra dobrze cicho.

otóż to... w wielu przypadkach ludzie tkwią w jakimś mylnym pojęciu, że proponowanie wyższego modelu ampli jest równoznaczne z jego mocą=głośnością.  A tu chodzi przede wszystkim o różnice (mniejsze, czy też większe) w jakość dźwięku

Napisano

S4home napisalem zeby poczytal jeszcze o amplitunerach bo jest niezdecydowany. A jak juz wybierze jakis konkretne modele to najlepiej jak je odslucha i wybierze jeden. Moze napisalem niezrozumiale. Tak jest na forumn, ze czasami nie wssystkich mozna zrozumiec.

Co do ataku to sam zartowales, a teraz masz pretensje. Albo ja ciebie nie rozumiem albo ty mnie

Napisano

Zostawmy to. Święta idą. Ale nikomu nie wciskam zalegającego sprzętu. Przy otwarciu firmy to był jeden z głównych postulatów co robimy inaczej niż inni. Dlatego na to zwracam szczególną uwagę i się złoszczę jeśli ktoś tak mówi.

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Zostawmy to. Święta idą. Ale nikomu nie wciskam zalegającego sprzętu. Przy otwarciu firmy to był jeden z głównych postulatów co robimy inaczej niż inni. Dlatego na to zwracam szczególną uwagę i się złoszczę jeśli ktoś tak mówi.

Piotr

Tego samego jestem zdania.

Klutnie to raczej nie ze mna :)

Wciskanie lub polecanie komus cos co jest na sklepie jest naturalna rzecza 99,9% sklepow. Nie osadzam ciebie. Bardziej proboje nakierowac przyszlych klientów zeby wybrali konkretne modele przed pojsciem do sklepu. A s4home jak i q21 zawsze polecam na tym forum wiem, ze tym sklepom warto zaufac :)

Napisano (edytowany)

Podpinam się pod temat. Szukam kina domowego do 5k. Bazując na opiniach jakość/cena wybór pada na zestaw Taga 606 se + magnat 302a no i do tego jakiś amplituner - yamaha485 (czym się różni seria V i D?) lub cos z denona 1400/1500/2400. Czytałem opinie że do kina domowego lepszy ampltuner yamahy, do słuchania muzyki lepszy denon. To prawda? Czy ktoś ma takie zestawy i może sie wypowiedzieć? Głównie sprzęt będzie wykorzystywany do oglądania filmów i tv. Co do muzyki raczej będzie to YouTube, Soundcloud czy po prostu mp3. Czy warto inwestować w lepszy sprzęt do tego typu użytkowania?

Inne pytanie o kable - rozumiem że do kolumn frotnowych potrzebne są kable o grubszym przekroju, 2,5mm wystarczy? jaki przekrój potrzebny jest do tylnych satelit?  Czytałem że kable muszą być równej długości, czy przy sprzęcie z takiej półki cenowej będzie to miało znaczenie?

Z góry dziękuję za pomoc! 

Edytowano przez Artur Scipiala
Napisano

Jeśli znajdziesz jeszcze X2400 to w cenie 1800 zł jest lepszy i wniego idź. Ale chyba będzie cieżko. Wówczas zostaje onkyo 686 (jesli wystarczy budzet) albo właśnie Yamah 485 , Pioneer 933.

Do frontów wystarczy ci 2,5mm na tyły 1,5mm chyba że jest znaczna długość.

Tak kable muszą być równej długości.

Do ogłądania filmów ten zestaw będzie na prawde dobry.

W cenie 5k zmieścimy się z lepszym amplitunerem i może jakieś lepsze kolumny nawet. Jak HEco Victa.

Piotr

Napisano
4 godziny temu, Artur Scipiala napisał:

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. Kolumny z tyłu to 13 lub 17 metrów, w zależności jak kable ukryje. Jaki przekrój kabla nadaje się do takich odległości?

przekrój kabla głośnikowego"  - wyszukiwarrka i tam znajdziesz tabelkę. Podejrzewam ,że na taką odległość może być przekrój 2,5

Napisano
Dnia 6.12.2018 o 07:19, S4Home napisał:

A jednak !!

4 posty i we wszystkich polecanie jednego konkretnego sklepu. MAM Cie!! kolego nie zrobisz tu zamętu. Zmień nazwę na logo sklepu i działaj normalnie!

Tu masz wybrany gotowy dobry zestaw.

HEco Victa to cena jednak wyższa. Można się zmieścić w cenie ale bez subwoofera. A to nie o to chodzi.

Piotr

Na Wasze nieszczęście z tym sklepem poza zakupami nie mam nic wspólnego :) 

Do Was miałem za daleko, żeby jechać na odsłuch, więc nie miałem możliwości kontaktu z Wami