Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Może głośniki są jeszcze nie wygrzane przez co zawieszenie inaczej pracuje. Co w konsekwencji wymaga waszego krecenia. Po drugie odkąd tylko pamiętam.Skala w Yamahah przybiera zauważalnie ale dopiero pod koniec 

Napisano

Chyba wszyscy to przechodzili z 803. Ja kupując nową 803 i Heco Aurora 700  sam tego doświadczyłem, gdzie po rozpakowaniu sprzętu grało cicho i beznadziejnie a później sprzęt zaczął bardzo fajnie grać, wszystko się polepszyło w tym zaczęło to głośniej grać.  Kalibracja u mnie nic nie dawała, bo generalnie nie mam źle z akustyką. 

Szczerze fajnie jak ktoś to przechodzi, ja nie wierzyłem nigdy w wygrzewanie a to był właśnie mój pierwszy zestaw z którym doświadczyłem czegoś tak ciekawego. 

a później w 803 jest fajna opcja przy cichych odsłuchach YPAO VOLUME - odpalaj to jak ciszej słuchasz, a jak głośno to wyłączasz. Wszystko można robić z aplikacji przy odtwarzaniu. 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Głośniki podłączone mam pod speakers A. Przeważnie słucham z włączonym YPAO. Widać lekką różnicę w graniu kiedy mam włączone tylko speakers A, a A+B, ale to kwestia YPAO, które dla A+B jest nieaktywne. Również myślałem żeby wziąć 803 do salonu aby sprawdzić, ale mam spory kawałek i wolałem podpytać wcześniej na forum. Myślałem, że z KEF Q950 może być problem, że 803 nie jest wystarczający, ale jak sprawdziłem na Perfektach (dużo słabsze głośniczki) i było to samo, to zwątpiłem. Nie wiem ile dokładnie mam przesłuchane, na pewno kilkadziesiąt godzin. Na Tidalu również gra cicho, przynajmniej dla mnie. W skali -80 do +15 (ustawione mam jako maksymalne), -30 to taki średni poziom głośności. Dopiero od tego momentu zaczyna być słychać różnice w głośności. Jak chcę poszaleć, to muszę zmienić tak na -10 lub niżej.

W takim razie, biorąc pod uwagę Wasze doświadczenia, poczekam jeszcze trochę, może w końcu się rozkręci    

• 1 year later...
Napisano

Widzę że po czasie, ale temat się powtarza. Kochani jest instrukcja , a jest też na pilocie guzik typu menu, setup itd.  Yamaha RN 602, 803d,  pewnie nowe rn800a grają niby cicho a moc zmierzona bardzo wysoka. W menu jest pozycja Trim ustawiona jest na bodaj -3 lub zero, ( unijne normy poboru prądu, dbałość o słuch) a wystarczy podnieść np na +3, czy +5 i będzie 2 czy 3 razy mocniej głośniej.

Czytałem jakiś wątek z przed kilku lat gdzie przez tygodnie ktoś opluwał Yamahę i Monitor audio silver 8 że ciche do bani, ale przez tygodnie pilot, instrukcja go parzyły. Pozdrawiam i wesołych świąt.