Skocz do zawartości

Magnat mr780

Nowy123

Recommended Posts

Dzięki uprzejmości Artura mój Magnat dostał lampy RFT. Muszę powiedzieć że różnica jest dość spora. Myślałem że zmiana oryginalnych lamp nie przyniesie takich rezultatów. Góra dostała powietrza, bas jest mocniej kontrolowany. Każdy kto się waha namawiam na wymianę oryginalnych lamp. Zrobiłem to sam trwało to 15 min. 

IMG_20250306_173406.jpg

6 minut temu, Maciej H napisał:

Zrobiłem to sam trwało to 15 min

👍

Mój rekord to 4, ale obudowę miałem skręconą tylko na 2 wkręty.

14 minut temu, Maciej H napisał:

Muszę powiedzieć że różnica jest dość spora

15 minut, parę stówek i całkiem inny wzmacniacz co nie?

A scena jak? Nie lepiej? U mnie po wymianie to bardzo się poprawiło.

20 minut temu, Maciej H napisał:

Dzięki uprzejmości Artura mój Magnat dostał lampy RFT. Muszę powiedzieć że różnica jest dość spora. Myślałem że zmiana oryginalnych lamp nie przyniesie takich rezultatów. Góra dostała powietrza, bas jest mocniej kontrolowany. Każdy kto się waha namawiam na wymianę oryginalnych lamp. Zrobiłem to sam trwało to 15 min. 

To jakiś konkretny model lamp, czy to jest to samo co np. tu:

https://allegro.pl/oferta/lampa-rft-ecc81-nos-14915298066

54 minuty temu, Palmos napisał:

A scena jak? Nie lepiej? U mnie po wymianie to bardzo się poprawiło.

Stereofonia i scena się dużo poprawiła. Doszło parę nowych dźwięków, których wcześniej nie mogłem wyłapać. Ogólnie po pierwszych paru nutkach już czułem że jest dużo lepiej. 

42 minuty temu, TataGabrysi napisał:

To jakiś konkretny model lamp, czy to jest to samo co np. tu:

https://allegro.pl/oferta/lampa-rft-ecc81-nos-14915298066

Wyglądają tak samo. 

Lampy RFT były produkowane w byłej NRD od roku 1959 do roku 1989, czyli czasu połaczenia się Niemiec. Po 1989 roku wytwórnię przejęła firma Siemens, linia produkcyjna  lamp została zamknięta  i nie produkowano już lamp. Czesć zapasów bez nadruków otrzymało nadruki Siemens (z kodem oznaczającym produkcję RFT i niższą jakośc niż oryginalny Siemens) oraz Tungsram w celu sprzedaży w Europie zachodniej. To lampy jakościowo ze średniej półki, choć na pewno lepsze niż JJ czy obecna Tesla lub budżetowa chińszczyzna. Niektórzy handlarze w celu zrobienia lepszego wrażenia na kupujących twierdzą, że były produkowane we współpracy z Telefunkenem. Nieprawda. Nic takiego nie miało miejsca. 

PS Niektóre typy lamp RFT ( podobnie jak i inne np Philips) mają tendecje do rozbłysków w czasie rozgrzewania żarzenia. Nie jest to wada lampy, a jedynie jej cecha, Nie przeszkadza w niczym. 

Edytowano przez Rega

9 minut temu, Rega napisał:

PS Niektóre typy lamp RFT ( podobnie jak i inne np Philips) mają tendecje do rozbłysków w czasie rozgrzewania żarzenia. Nie jest to wada lampy, a jedynie jej cecha, Nie przeszkadza w niczym. 

Stało się tak u mnie. Rozblyska po włączeniu wzmacniacza. Podobno dzięki temu szybciej się nagrzewa. 

Niekoniecznie. Nie ma to wpływu na szybkość rozgrzewania się żarnika.

Mam podobnie w lampach Amperex. W jednej z par ECC88, jedna z lamp ma takie lekkie rozbłyski. Nie ma to żednego wpływu na prędkość zadziałania kanałów, równomierność pracy po rozgrzaniu lub jakość dźwięku.  

Edytowano przez Rega

27 minut temu, Rega napisał:

PS Niektóre typy lamp RFT ( podobnie jak i inne np Philips) mają tendecje do rozbłysków w czasie rozgrzewania żarzenia

Zgadza się. U mnie też różnie rozblysują i nawet widać żarzenie podczas pracy.

Dla przykładu tu dokładnie widać na innej lampie mniejszej niż Ecc81

20250309_173912.jpg

Odpowiedź nie jest taka prosta. Przede wszystkim licz si,ę z tym, że cena tych lamp różni się znacząco. Np dobrane w parę Philipsy o dobrych parametrach to cena od 400 do 800 zł. Natomiast Philipsy SQ to dolicz jeszcze 30-40%. Siemensy podobnie, choć można znaleźć parę za 500-600 zł. Tu jednak najpierw proponowałbym zrobić pomiary. Kupić padlinę u kresy żywotności to można bardzo szybko. Poza tym lampy różnych producentów oferują różne typy brzmienia. Najdroższe, a zarazem najlepiej brzmiace lampy to (moim skromnym zdaniem) Telefunkeny oraz Amperexy. Wybór proponowałbym uzależnić o rodzaju preferencji brzmieniowych.

29 minut temu, Rega napisał:

Odpowiedź nie jest taka prosta. Przede wszystkim licz si,ę z tym, że cena tych lamp różni się znacząco. Np dobrane w parę Philipsy o dobrych parametrach to cena od 400 do 800 zł. Natomiast Philipsy SQ to dolicz jeszcze 30-40%. Siemensy podobnie, choć można znaleźć parę za 500-600 zł. Tu jednak najpierw proponowałbym zrobić pomiary. Kupić padlinę u kresy żywotności to można bardzo szybko. Poza tym lampy różnych producentów oferują różne typy brzmienia. Najdroższe, a zarazem najlepiej brzmiace lampy to (moim skromnym zdaniem) Telefunkeny oraz Amperexy. Wybór proponowałbym uzależnić o rodzaju preferencji brzmieniowych.

1 godzinę temu, Maciej H napisał:

Stereofonia i scena się dużo poprawiła. Doszło parę nowych dźwięków, których wcześniej nie mogłem wyłapać. Ogólnie po pierwszych paru nutkach już czułem że jest dużo lepiej. 

Bardzo mi się podoba to, co napisał @Maciej H i mocno mnie to zachęciło do tych RFT.

A to może Kolega Maciej zechce podzielić się z nami tym, jakich lamp słuchał. Może dowiemy się czegoś nowego.  Bo jeśli porównał jedynie montowane fabrycznie oraz RFT to Jego doświadczenie jest niewielkie z całym szacunkiem. Kolego Maćku- prosimy. Sam chętnie poczytam opis brzmienia. Widaomości nigdy za dużo.  Kiedy pierwszy raz usłyszałem brzmienie Mullardów i porównałem ze słyszanymi wcześniej Voskchod to też wydawało mi się , że Mullardy to najlepiej brzmiące lampy na świecie. teraz już tak nie uważam. Aby mieć choćby niewielką skalę porównawczą to dobrze byłoby posłuchać przynajmniej pięciu-sześciu . Ja też słuchałem może 12-15 rodzajów. Już nie pamiętam i nie twierdzę, że zjadłem wszystkie rozumy. Jednak o brzmieniu niektórych mogę coś tam powiedziec. Mogę powiedzieć coś tam o brzmieniu tych ze zdjęć.

IMG_20220820_143937.jpg

20210320_191825.jpg

Edytowano przez Rega

1 godzinę temu, TataGabrysi napisał:

Ty już nie montowałeś tej metalowej osłony lamp przy składaniu MR780

Założyłem spowrotem. Ta obudowa ma zainplementowane diody led one podświetlają lampy.

34 minuty temu, Rega napisał:

Kolego Maćku- prosimy

Mam jedynie porównanie do tych oryginalnych JJ Electronics. Nie słuchałem nigdy żadnych innych lamp i nie mam wiedzy na ten temat. To był eksperyment do którego podchodziłem sceptycznie. A tutaj zdziwko. RFT naprawdę są dużo lepsze od tych bazowych. 

Dlatego, że lampy JJ należą obecnie do najtańszych to tnąc koszty, firmy montujące własnie takie wstawiaja. RFT to średnia półka, a tym samym droższe i trudniej dostępne, więc siłą rzeczy są JJ. Na swoim przykładzie widzisz, ze warto pobawić się z wymianą, a po jakimś czasie , właśnie wymieniając lampy poszukać własnego brzmienia. Czasem , jak to napisałeś, bardzo można się zdziwić ile i jakie zmiany są dostępne słuchając swojego, wydawałoby się, znanego wzmacniacza, po wymianie lamp. Niekoniecznie na te  najdroższe. Jedna rzecz , którą zalecam wszystkim amatorom lamp - Koledzy uważajcie na podróbki! Szczególnie na e-by w USA, Wietnamie, Ukrainie i Bułgarii. Tam najwięcej podróbek. Należy szczególnie uważać na atrakcyjne ceny. 

Edytowano przez Rega

22 minuty temu, Maciej H napisał:

Założyłem spowrotem. Ta obudowa ma zainplementowane diody led one podświetlają lampy.

Ta osłona musi być założona. Tu nie chodzi o diodki led które jedynie powodują fajne podświetlenie (bez wpływu na brzmienie). Ta osłona chroni pozostałe elementy wzmacniacza przed ciepłem lamp.

1 godzinę temu, TataGabrysi napisał:

Bardzo mi się podoba to, co napisał @Maciej H i mocno mnie to zachęciło do tych RFT.

Przecież możesz kupić posłuchać trochę i jak nie podejdą to oddać. Cena jest niska. Albo to zajebista okazja albo to nie te lampy albo coś innego. 

Jeśli chcesz poznać moje zdanie to ja bym poważnie pomyślał o tych philipsach. Koszt przecież też nie duży. Ale to ja. (Może dlatego że właśnie teraz mam wsadzone Philipsy i są zajebiste i choć wyglądają tak samo jak te z aukcji to napisy trochę inne. Tak mi podeszły że mam jeszcze 3 szt na zapas. Ale to tylko moje zdanie).