Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

No to właśnie do tego idealnie nadaje się Google Chromecast Audio. Ostatnio więcej przeglądarek internetowych spod PC-ta współpracuje z tym kółeczkiem. Łatwo wtedy przesyłać dźwięk po sieci do niego bezpośrednio z kart przeglądarki.

• 1 month later...
Napisano (edytowany)

Temat wydaje się umierać z powodu braku dostępności chromecasta, jednak odważe się dopytać bo gra wydaje się być warta świeczki. 

Planuje złożyć pierwsze "prawdziwe" stereo i chce zacząć od źródła bo to mnie aktualnie najbardziej boli przy puszczaniu po AUX z telefonu. Poważnie myślałem wpierw o streamerze Yamahy za 700zl później o audio pro link za 500, ale gdy znajomy polecił mi te forum to choć zielony w temacie już chciałem brać malinę 😂 w każdym razie dochodzę do wniosku że nic nie dorówna chromecastowi w intuicyjności i prostocie obsługi, a to jest dla mnie najważniejsze. Planuję wpiąć chcę się optykiem do wzmaka SMSL Q5 PRO i prawdopodobnie dokupię KEF Q350.

Pytanie właściwe czy za te około 300zl kupię coś lepszego niż używany chromecast audio? 

Co do całości zestawu planuje pytać jeszcze w osobnym poście ale streamer chciałbym mieć już 🙂

Edytowano przez Xorpion
Logika
Napisano

Ja bym pomyslal o chromecast 3 + ekstraktor z hdmi. 

1 godzinę temu, Xorpion napisał:

Temat wydaje się umierać z powodu braku dostępności chromecasta, jednak odważe się dopytać bo gra wydaje się być warta świeczki. 

Planuje złożyć pierwsze "prawdziwe" stereo i chce zacząć od źródła bo to mnie aktualnie najbardziej boli przy puszczaniu po AUX z telefonu.

Co Cie boli? Podlacz sobie do telefonu DACa i po problemie, groszowe sprawy.

Napisano
4 godziny temu, Xorpion napisał:

Pytanie właściwe czy za te około 300zl kupię coś lepszego niż używany chromecast audio? 

Nie, mam u siebie wycmokaną wszędzie po forach usbridge signature i gra tak samo dobrze jak Chromecast Audio. Tylko że nie działa z Deezerem i muszę do niej Tidal używać 😉

Napisano
6 godzin temu, Amarok napisał:

Chromecast audio jest bardzo ciężko kupić, mało kto chce sie go pozbyć. Powodzenia w szukaniu, może ci się uda.

Za te 3 stówki które podałem da się znaleźć 🙂

6 godzin temu, Tenfilip napisał:

Ja bym pomyslal o chromecast 3 + ekstraktor z hdmi. 

Co Cie boli? Podlacz sobie do telefonu DACa i po problemie, groszowe sprawy.

Chromecast 3 gra tak samo dobrze jak wersja audio? 

DACa nie podłącze bo nie planuję go mieć (będzie we wzmaku), a boli mnie podłączanie telefonu. Najczęściej słucham w tle i telefon lubię mieć przy sobie. 

Chcę mieć w miarę możliwości prostą ścieżkę : streamer, wzmak Q5 i głośniki. 

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Nie, mam u siebie wycmokaną wszędzie po forach usbridge signature i gra tak samo dobrze jak Chromecast Audio. Tylko że nie działa z Deezerem i muszę do niej Tidal używać 😉

I o takie podsumowanie nic nie robiłem 😎 dziękuję za opinię. Jak wiadomo każdy ma swój słuch ale ja dopiero zaczynam więc myślę że chromecast będzie dobrym startem nawet za obecną cenę 👍

A skoro masz porównanie to dopytam o zasilanie chromecasta. Jak realizujesz i ewentualnie co polecasz?

Napisano
Dnia 21.09.2021 o 07:29, Xorpion napisał:

Za te 3 stówki które podałem da się znaleźć 🙂

Chromecast 3 gra tak samo dobrze jak wersja audio? 

DACa nie podłącze bo nie planuję go mieć (będzie we wzmaku), a boli mnie podłączanie telefonu. Najczęściej słucham w tle i telefon lubię mieć przy sobie. 

Chcę mieć w miarę możliwości prostą ścieżkę : streamer, wzmak Q5 i głośniki. 

I o takie podsumowanie nic nie robiłem 😎 dziękuję za opinię. Jak wiadomo każdy ma swój słuch ale ja dopiero zaczynam więc myślę że chromecast będzie dobrym startem nawet za obecną cenę 👍

A skoro masz porównanie to dopytam o zasilanie chromecasta. Jak realizujesz i ewentualnie co polecasz?

HDMI > optyk, wiec nie powinno byc gorzej. Skoro masz DAC we wzmacniaczu, to ... podlacz do DACa we wzmacniaczu, zamiast pisac glupoty:) Dla mnie zaleta jest to, ze mozesz sobie puscic np. teledysk z yt, czego na CA nie zrobisz. In minus oczywiscie wieksze zuzycie pradu i skomplikowanie konstrukcji. Ja osobiscie lubie miec podglad na monitorze co leci - wiec przy C3 mozesz sobie podpisac byle co po HDMI i miec takiego bonusa - a jak nic nie leci, moze robic za ramke na zdjecia z google photos.

• 3 weeks later...
Napisano
1 godzinę temu, MobyDick napisał:

Czy Chromecast 3 ma swoje wyjście optyczne ? Czy trzeba użyć wyjścia cyfrowego TV? On ponoć ma wejście micro USB.

To wejscie zasilajace. 

Wyjscie cyfrowe mozesz sobie "ukrasc" z HDMI prostym splitterem za 40 zl. 

Napisano (edytowany)
17 godzin temu, MobyDick napisał:

Czy Chromecast 3 ma swoje wyjście optyczne ? Czy trzeba użyć wyjścia cyfrowego TV? On ponoć ma wejście micro USB.

Hdmi. Mini USB tylko zasilanie. 

Chromecast 3 mam podłączony Hdmi do TV, a zasilam bezpośrednio z usb TV. 

Edytowano przez 1Ender
Napisano
3 godziny temu, MobyDick napisał:

Mnie to gniazdo wygląda bardziej na microUSB typu B

google-chromecast-30.jpg

Strzałka pokazuje diodę, w lewo bardziej jest gniazdo mini usb i tu podłącza się zasilanie. Skrajny lewy przycisk to reset. 

Pozdrawiam 

Napisano
17 minut temu, 1Ender napisał:

Strzałka pokazuje diodę, w lewo bardziej jest gniazdo mini usb i tu podłącza się zasilanie. Skrajny lewy przycisk to reset. 

Pozdrawiam 

To jest microusb do zasilania, nie mini usb. Przestan mieszac.

Napisano
Dnia 11.10.2021 o 22:15, MobyDick napisał:

Z tym że to złącze jest tylko do zasilania, wydaje mi się mało prawdopodobne, skoro w Chromecast Audio może służyć do podłączenia również modułu LAN.

W ultra tak, ale w CA? Jestes pewien?