Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

potrzebuje dobrać tani odtwarzacz CD (+- 500 zł) do NAD 326 i Heco aurora. Jako że poszukuje używki to wiadomo, że będzie problem z odsłuchem dlatego chciałem usłyszeć wasze opinie na ten temat.

Najpierw oczekiwania co do dźwięku: Bas nie może się rozlewać, musi być tak precyzyjny jak jest albo jeszcze lepiej jakby był lepiej kontrolowany. Super by było jakby ogólnie poprawiła się szczegółowość i scena. Cudów nie oczekuje bo i budżet śmieszny (zdaje sobie z tego sprawę).  

Sprzęt chce kupić na minimum rok, później zapewne ulegnie zmianie, więc ważne żeby laser był dostępny w razie jakiejś awarii. 

Czego byście poszukiwali ?

w głowie mam NAD c541 lub c541i (nawet juz rozmawialem z jednym forumowiczem co ma na sprzedaz, ale w przypadku tego odtwarzacza obawiam się tych niskich tonów i że ogólnie nie spełni moich preferencji co do brzmienia, ale nie słuchałem!). BTW czy pilot z NAD c326 jest kompatybilny z tym odtwarzaczem?

Po opiniach w necie myślałem polować na jakiegos Marantza, bo one z opisów wychodzą na bardziej szczegółowe i detaliczne, co bardziej wpisuje sie w moje preferencje dotyczące uzupełnienia zestawu.

Nie przykładam uwagi do designu i czy bedzie pasowal wygladem do wzmacniacza (wybierajac tak nieurodziwy wzmacniacz juz to udowodnilem :D )

Zaznaczam ze nie spieszy mi sie i moge spokojnie polowac na jakas okazje, wiec nie musimy rozwazac tylko tego co jest aktualnie dostepne. 

Napisano (edytowany)

Matantz 67 SE bardzo dobry odtwarzacz. Ten c541 też. Matantz bardziej "słodzi" dźwięk. Zależy co kto lubi. ?

Edit

Detaliczność i wypełnienie na tym samym poziomie. 

Edytowano przez 1Ender
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Nie chce zakladac nowego tematu dlatego dopytam tutaj. Z ciekawosci z budzetowych odtwarzaczy, ale nowych do ceny 1500 zl czego byscie szukali, albo jeszcze inaczej czego byscie na pewno nie wzieli do ww zestawu?

Rozwazalem: Marantz 6006, yamaha c600, pioneer 30ae, nad 538, onkyo 7030.

Edytowano przez Przemek Ost
Napisano
20 godzin temu, Przemek Ost napisał:

Nie chce zakladac nowego tematu dlatego dopytam tutaj. Z ciekawosci z budzetowych odtwarzaczy, ale nowych do ceny 1500 zl czego byscie szukali, albo jeszcze inaczej czego byscie na pewno nie wzieli do ww zestawu?

Rozwazalem: Marantz 6006, yamaha c600, pioneer 30ae, nad 538, onkyo 7030.

Miałem podobny dylemat, tylko kolumny mam inne. Długo się zastanaeiałem i kupiłem Arcama CDS27, jak dotoąd jestem zadowolony z wyboru

Napisano

To juz nie ta półka cenowa, ale dzięki... waham się poprostu czy iść w nowy z niższej półki i mieć spokoj przynajmniej te 3 lata, czy zaryzykowac uzywke np marantz 63 lub 67 i liczyc sie z tym ze bedzie co jakis trzeba wymieniac laser... Tym bardziej ze nie znam nikogo na miejscu w Trojmiescie kto taki serwis wykonuje. Ciekawe jaki orientacyjny koszt jest tego typu napraw, ma ktos o tym pojecie ?

Napisano
2 minuty temu, Przemek Ost napisał:

To juz nie ta półka cenowa, ale dzięki... waham się poprostu czy iść w nowy z niższej półki i mieć spokoj przynajmniej te 3 lata, czy zaryzykowac uzywke np marantz 63 lub 67 i liczyc sie z tym ze bedzie co jakis trzeba wymieniac laser... Tym bardziej ze nie znam nikogo na miejscu w Trojmiescie kto taki serwis wykonuje. Ciekawe jaki orientacyjny koszt jest tego typu napraw, ma ktos o tym pojecie ?

Ja długo się zastanawiałem czy brać jakąś używkę czy nówkę. Popatrz na używki Marantz 6005, do 1000 powinieneś kupić w dobrym stanie, z tego co gadają to jest to samo co 6006 poza drobnymi usprawnieniami. 

Napisano

Allegrowe ceny to szaleństwo ostatnio to prawda ale.

- to nie wina sprzedawcy tylko prowizji samego allegro

- rynek urządzeń wtórnych jest czasem komiczny. W Święta kiedy szukałem kolumn dla kolegi znalazłem 3 modele ktore używane były droższe od nowych :D HAHAHA

Piotr

Napisano

Niestety allegro faktycznie oszalało z tymi prowizjami, dopoki nie wystawialem wzmacniacza na sprzedaż zauwazylem jakie sa teraz zasady. Problem w tym ze poza OLX nie ma praktycznie konkurencji (a OLX to mimo wszystko nie to samo, mniejsze bezpieczenstwo).

Napisano

Chciałbym się podpiąć pod temat. U mnie paczki to focal chorus 716 pompowane przez nad'a 356. Chce dobrać odtwarzacz cd. Budżet to albo 500+ (czyli sprzęt używany ok 10 letni) albo 2000 i tu do wyboru nad 546 lub arcam cds 27. Warto dopłacać? Liczę na wasza fachowa poradę. Dzięki

• 2 weeks later...