Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

chciałem zakupić zestaw stereo do swojego salonu 20m^2 w bloku. Będzie on wykorzystywany do muzyki (death core, metal, rock, jazz, pop), filmów z TV oraz do konsoli.
Muzyki głównie słucham z Spotify  dlatego poszukuję urządzenia które będzie współpracować z tą aplikacją i miało gniazdo Eth (Wi-Fi nie potrzebuje), może obsługiwać AirPlay ale nie jest niezbędne.
Nie zaszkodziło by wbudowane radio internetowe.
Filmy to z Netflixa albo dekodera telewizyjnego.

Pierwotnie myślałem o amplitunerze Yamaha R-N303D (z tego co czytam to są dwojakie opinie). Skłaniał bym się ku temu producentowi.
Na oddzielny subwoofera ciężko by było zorganizować przestrzeń. Dlatego myślę o zestawie 2.0.

W załączniku przesyłam szkic salonu. Miejsce na kolumny zostało zaplanowane tam gdzie znajduję się 30(cm).
Nie chciał bym przekroczyć całkowitego budżetu 4 tys.

salon.png.3b151e7404c5bad727263f0e492cef0c.png

Napisano

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje preferencje, jeśli chcesz pozostać przy marce Yamaha, zwróć uwagę na model wyższy R-N602. Model R-N303D to bardzo podstawowy, budżetowy amplituner, duże kompromisy jakościowe. Ewentualnie spójrz na Onkyo TX-8250. Onkyo nie ma MusicCast, ale stawia na systemy otwarte. 

Kolumny - jeśli lubisz szybkie, mocne, energiczne i dynamiczne granie, dobrą opcją będzie Melodika BL40 MK3. Ciekawą opcją jest także Polk Audio S50E oraz Klipsch R-620F. W przypadku Klipsch proponuję połączenie z elektroniką Onkyo.

Zapraszam serdcznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny.

Napisano

Witaj,

To się nie uda. Yamaha czy to model RN303 o już w ogóle ale nawet RN602 będą za jasne do muzyki typu Metal czy Core.

Lepiej zabrzmi zestawienie Pioneer SXN30AE lub Onkyo 8250 + Melodika BL40MKIIII albo naturalniejsze STX Electrino 250.

Klipsch do Metal i death core to uznam że koledzy się zapomnieli :D:P

Piotr

Napisano (edytowany)

Dobrze wiedzieć, że Yamaha będzie słabo wypadała przy tym typie muzyki. Od lat byłem za tą firmą i to był główny powód wyboru jej.
Pewnie skłaniał bym się ku Onkyo TX-8250.
Natomiast jeśli chodzi o kolumny, to tutaj już ciężej. Melodika BL40MKIII w tym przypadku będą bardzo dobrym wyborem? Ta firma dopiero od kilku lat zajmuje się produkcją kolumn. Nie chciał bym, żeby po okresie gwarancji odmówiły współpracy.

PS. zapomniałem wspomnieć jeszcze o jednej kategorii muzycznej która u mnie dosyć często się pojawia mianowicie Trap.

Edytowano przez Łukasz K
Napisano
22 godziny temu, Łukasz K napisał:

Natomiast jeśli chodzi o kolumny, to tutaj już ciężej. Melodika BL40MKIII w tym przypadku będą bardzo dobrym wyborem? Ta firma dopiero od kilku lat zajmuje się produkcją kolumn. Nie chciał bym, żeby po okresie gwarancji odmówiły współpracy.

Ja mogę Ci zestawienie Onkyo + Melodika polecić z czystym sumieniem. U mnie gra od kilku tygodni (po wcześniej zrobionych intensywnych porównaniach i odsłuchach sprzętu różnych marek) zestaw Onkyo-8270 właśnie z tymi Melodikami i brzmieniowo jest bardzo dobrze ?

Odnośnie samej firmy, to z tego co się orientowałem jak decydowałem się na ich kolumny, to faktycznie jest dość młodą w tej branży, ale z "przęjętą" wiedzą i produktami brytyjskiej firmy Roth Audio istniejącej ponad dekadę. Aby trochę Cię uspokoić w temacie jakości/gwarancji, to wiedz, że Melodika daje możliwość przedłużenia ochrony do 3-ech lat (wystarczy zarejestrować nr seryjne kupionych kolumn na ich stronie).

Napisano

Ja mam mniejsze studio 230 i mogę polecić  chociaż nie wiem czy do Yamahy, mi się podoba ale warto posłuchać. Są bardzo duże jak na podstawki i chyba z 8 kg waży jedna. Granie mocne, bardzo przyjemny bas. Masz recenzję poniżej. Kupiłbym 280 do większego pomieszczenia. U mnie 230 grają na ok 18 metrach.

• 2 months later...
Napisano

Ostatnio byłem na odsłuchu Onkyo - 8250 oraz Yamaha R-N602. Przy bardziej agresywnej muzyce lepiej sprawdzał się 602 i dlatego na niego się zdecydowałem. Niestety nie mieli tych kolumn o których wcześniej rozmawialiśmy. W punkcie zaproponowano mi odsłuch z Polk Audio s50e (bardziej przydały mi do gusty) oraz q acoustics 3050i.
Kolejnym razem jak poszedłem sprawdzić jak R-M602 pracuje z Yamaha NS-555 oraz Indiana 561.
Z tych wszystkich 4 zestawów kolumn to najbardziej Indiany przypadły mi do gustu jeśli chodzi o dźwięk.
Mieliście racje co do R-N303, od razu słychać różnicę i to na gorsze jak dla mnie.

Dziękuję za pomoc w doborze amplitunera. :)

Zastanawiam się w jaki sposób połączyć TV LG65SK7900PLA z tą Yamahą, przez Toslinka czy Cinch. Przewód o długości 3m.
Lepiej użyć jakiś starych RCA, chyba jego długość wynosi 5m. Czy kupić jakiś przewód optyczny?

Napisano

Z tej pierwszej dwójki to bardziej Polk Audio przypadł mi do gustu, ale niestety nie byłem aż tak tymi kolumnami zachwycony. Przy kolejnym odsłuchu miałem okazje sprawdzić Indiany i to raczej ku nim bym się skłaniał. Chyba, że w przyszłości coś jeszcze fajnego będę miał okazje przetestować.
Zastanawiałem, się która metodą łączenia będzie najkorzystniejsza.

6 minut temu, Tomasz Syta napisał:

Optyczny najlepiej. W R-N602 akurat masz gniazd cyfrowych pod dostatkiem.

Dzięki za odp. Jeśli chodzi o Optyka to na którego producenta warto zwrócić uwagę i przy okazji nie zbankrutować?