Markcox Napisano 19 lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 3 minuty temu, maverick2005 napisał: czy faktycznie duża jest poprawa dźwięku,czy poprostu nie jest to przerost formy nad treścią jeżeli weźmiemy w zestawienie jeden i ten sam model sub'a, to różnica między jedną sztuką, a dwiema, to są dwa różne światy, na pewno nie jest to audiovoodoo i zdecydowanie inwestycja jest warta zachodu. Ale w zestawieniu, do jakiego próbujesz romansować, czyli jeden lepszy, albo dwa słabsze w cenie tego jednego - tu musisz się liczyć, że jako dwa źródła dźwięku spełnią rolę i będą plusy wynikające właśnie z dwóch sztuk, ale jaka będzie jakość tego dźwięku? A jeżeli chodzi o orzeszka Piotrka, uzupełnienie lepszego sub'a słabszym - robią ludzie i takie podchody. Ale tu też trzeba mieć na uwadze, że ten słabszy, będzie "gonił" lepszego, będzie bardziej wyżyłowany, żeby zrównać oba poziomem głośności, a to pójdzie rzecz jasna kosztem jakości brzmienia niskich tonów tego słabeusza. Osobiście wychodzę z założenia, ze jak stawiać dwa, to identyczne Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 19 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 57 minut temu, Markcox napisał: jeżeli weźmiemy w zestawienie jeden i ten sam model sub'a, to różnica między jedną sztuką, a dwiema, to są dwa różne światy, na pewno nie jest to audiovoodoo i zdecydowanie inwestycja jest warta zachodu. O,właśnie takie informacje mnie interesują, reasumując lepiej jak na początek pójdę odrazu w jeden lepszy subwoofer np.svs SB 1000 lub Tannoy 2.12 i ewentualnie z czasem dokupić drugi taki sam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 lutego 2019 Udostępnij Napisano 19 lutego 2019 ewentualnie w Klipsch 115SW ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 Jak masz gdzie postawić tego kloca to w kinie jest to naprawdę dobry sub. 22 godziny temu, Markcox napisał: A jeżeli chodzi o orzeszka Piotrka, uzupełnienie lepszego sub'a słabszym - robią ludzie i takie podchody. Ale tu też trzeba mieć na uwadze, że ten słabszy, będzie "gonił" lepszego, będzie bardziej wyżyłowany, żeby zrównać oba poziomem głośności, a to pójdzie rzecz jasna kosztem jakości brzmienia niskich tonów tego słabeusza. Osobiście wychodzę z założenia, ze jak stawiać dwa, to identyczne Też jestem takiego założenia. Ale widziałem już takowe rozwazania i niektóre..... kurcze miały rację bytu. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 20 lutego 2019 Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Ale widziałem już takowe rozwazania i niektóre..... kurcze miały rację bytu. Oczywiście nie upieram się, że zawsze, w każdym przypadku, taka próba nie ma sensu. Wszystko zależy tu od konkretnie użytych elementów składowych takiego systemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 20 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 lutego 2019 1 godzinę temu, S4Home napisał: Jak masz gdzie postawić tego kloca to w kinie jest to naprawdę dobry sub. Ee, spokojnie dam poduszkę na górę i będzie jako dodatkowa pufa w salonie i to z masażem ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 20 godzin temu, maverick2005 napisał: Ee, spokojnie dam poduszkę na górę i będzie jako dodatkowa pufa w salonie i to z masażem ? Dobry pomysł. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 21 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 (edytowany) Bi-amping-czy warto? Wiadome jest że w przypadku podłączenia większej ilości kolumn do amplitunera kina domowego,moc na każdy kanał spada i teraz zastanawia mnie czy jeżeli podłączymy fronty w bi-amp z wykorzystaniem dodatkowych kanałów surround to czy moc jeszcze dodatkowo na pozostałych kanałach się nie obniża? Czy jest sens zastosowania bi-amp, czytałem trochę na ten temat,ale zdania są podzielone,co niektórzy piszą że dopiero bi-amp ma sens w amp.KD jak wykorzystujemy pre-out z dodatkową końcówką mocy. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Edytowano 21 lutego 2019 przez maverick2005 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 lutego 2019 Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 No jednak nie do końca tak jest. Możliwości zasilacza to jedno a możliwości końcówki mocy to zupełnie co innego. Zobacz nawet w testach audio. Chodź te ostatnio pod kątem pomiarów też są nieco wątpliwe. W każdym razie przy 2kanalach a 7. Podłączasz 3 razy więcej kolumn. Ale moc na frontach nie maleje 3 krotnie. Chodzi o to że dane fronty nie wykorzystują pełnego potencjału zasilacza. Ich klasa na to nie pozwala. Więc bi amoing w amplitunerach kinowych wnosi na plus. Jak duży to już inna kwestia. Ale na pewno nie na minus. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 21 lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 lutego 2019 Dzięki za odpowiedź.Trzeba będzie sprawdzić na własnym uchu,posłucham jeszcze jakiś czas w połączeniu co mam obecnie,a później podłącze w bi-amp i sprawdzę czy usłyszę różnice na korzyść tego podłączenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 3 marca 2019 Udostępnij Napisano 3 marca 2019 maverick2005 , Czy dokonałeś już może zakupu subwoofera . Jeśli tak to jakiego ? Pytam bo szukałeś coś w okolicy ceny którą i ja chcę wydać na suba. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 3 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2019 Jeszcze nie, na razie jest to podyktowane sprawami finansowymi,ale ogólnie rozważam jeszcze subwoofer z własną kalibracją np.elac s10 lub 12eq. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 3 marca 2019 Udostępnij Napisano 3 marca 2019 No właśnie też się zastanawiałem nad tym Elac s10 EQ po tym jak go polecał i zachwalał Piotr z S4home. Ta kalibracja może być fajną sprawą ale zastanawia mnie co jest ważniejsze i na co zwracać uwagę bo Elac ma pasmo przenoszenia od 28 Hz i teraz jak się to ma do np Tannoy TS2.12 gdzie jest od 21 Hz lub SVS PB 1000 gdzie jest od 19Hz albo klipsh r115sw od 18Hz Pochwal się jak już dokonasz zakupu. Będę miał jakiś punkt zaczepu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 3 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2019 Tak najbardziej to mnie korci Klipsch r115sw,ale zastanawiam się czy to nie będzie trochę tzw. przerost formy nad treścią no i ta cena. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 3 marca 2019 Udostępnij Napisano 3 marca 2019 Dużo pozytywnych opinii i parametrowo też fajnie wygląda. Ja bym go kupił i nie przejmował się przerostem formy nad treścią tylko boje się żebym nie osiągnął gorszego efektu niż przy jakimś bardziej rozsądnym rozmiarami subem np z membraną 30cm Cały czas nie wiem czy można przesadzić z wielkością i mocą suba , czyli pogorszyć doznania odsłuchowe niskich częstotliwości względem mniejszego, słabszego suba ( mówie cały czas o pomieszczeniu 20m2). Bo jeśli im większy i mocniejszy tym lepszy to pewnie kupie tego r115sw bo tyle jeszcze mogę dać za suba Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 marca 2019 Udostępnij Napisano 4 marca 2019 Klipsch nie zejdzie do 18 herców. Nie ma szans. Elac jest bardziej kontrolowany dlatego gra wyżej. Tannoy miękko dlatego zejdzie niżej. 18 Hz to domena magnata thx albo modeli svs od 4000 w górę. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 4 marca 2019 Udostępnij Napisano 4 marca 2019 11 godzin temu, S4Home napisał: 18 Hz to domena magnata thx albo modeli svs od 4000 w górę. Piotr No ale 5 tyś czy nawet więcej to za suba nie dam, więc pozostaje wybór z pośród tych co niby schodzą a jednak nie schodzą Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 marca 2019 Udostępnij Napisano 5 marca 2019 Hehehe ok Kilka typów już masz. Odsłuchaj ze dwa. Będziemy wybierać. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 6 marca 2019 Udostępnij Napisano 6 marca 2019 Witam. Ja od siebie mogę dodać,że przeżyłem wybór subwoofera. A wyglądało to tak. Mam stary set 5.1 Taga Harmony. Po trochu wymieniam. Jak kasa pozwala. Sub Tagi już dawno mi nie wystarczał więc zacząłem się interesować wymianą na coś lepszego chociaż o jedną półkę. Po głębszej analizie padło na Klipscha R-112 SW. Zmiana w kinie spora. Po jakimś czasie koledzy z forum podpowiedzieli mi abym podłączył sobie też ten stary subwoofer i zobaczył czy jest jakaś różnica. I była. I to spora. Tak mi się to spodobało że kupiłem drugi taki sam. Teraz jest mega wypełnienie. Bas jest w każdym kącie, w każdym miejscu pokoju. Pokój 17m2. Ampli też stary Denona. Polecam dwa suby. Uważam, że dwa średniej wielkości lepiej zagrają niż jeden większy. Sam kiedyś do tego podchodziłem sceptycznie. Pozdro. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 Dnia 7.03.2019 o 18:27, Markcox napisał: a cena Klipscha 115 chyba nieśmiało zaczyna spadać Zgadza się. Nic nie wiadomo czy firma wprowadziła odnowiony design. Modele 110 i 112 się doczekały. Te same suby w zmienionej obudowie aby pasowały do nowych frontów. A w 115 cisza. Może zastąpią go nowe suby klipscha? Ta calkiem nowa linia. Nie miałem jeszcze przyjemności. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 22 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 marca 2019 SVS na weekendowy test. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
STELVIO Napisano 22 marca 2019 Udostępnij Napisano 22 marca 2019 No jestem ciekaw ja Ci zagra budowa zamknięta. Troszkę też o tej serii myślałem. Jak będzie ok to kupuj drugi.Owocnego sprawdzania. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1 Napisano 23 marca 2019 Udostępnij Napisano 23 marca 2019 22 godziny temu, maverick2005 napisał: SVS na weekendowy test. Pochwal się jak już go przetestujesz, zwłaszcza czy daje rade w KD . Ja sie jeszcze nie zabrałem za suby . Brak czasu . Od kogo wypożyczałeś ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maverick2005 Napisano 24 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 marca 2019 15 godzin temu, Piotr1 napisał: Pochwal się jak już go przetestujesz, zwłaszcza czy daje rade w KD Dzisiaj wieczorem opiszę wrażenia. Dzięki uprzejmości Promat Audio jestem po weekendowym teście subwoofera SVS sb-1000, mogę podsumować to dwoma słowami "mały ale szatan" bas jest mocny, szybki dobrze kontrolowany, ale mi nie przypadł do gustu i na niego nie postawię, zapytacie pewnie dlaczego: To naprawdę bardzo dobry subwoofer i wielu osobą może się podobać, ale mi zabrakło tej głębi basu w kinie, oglądając np. Battleship-bitwa o ziemię w finałowej scenie z pancernikiem USS Missouri,uderzenia fal, wystrzały z głównych dział, zabrzmiał ten bas jakby to opisać "ciasno" bez tego odpowiedniego zejścia i przestrzeni, takie poprostu krótkie mocne bum,nawet w muzyce słuchając np. Enigmy "Gravity of love" moje Polki s55 dużo lepiej same oddały głębię basu w tym utworze niż wspierane przez subwoofer. Oczywiście są to tylko i wyłącznie moje odczucia i spostrzeżenia co do SVS sb-1000 z którymi nie każdy może się zgodzić, dlatego polecam w miarę możliwości słuchać i testować jak najwięcej sprzętu, bo to wam ma się podobać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 marca 2019 Udostępnij Napisano 25 marca 2019 Ale tak jest. Konstrukcja zamknięta. Precyzja, szybkość kosztem zejścia. Normalne. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts