KARASU Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Witam, Na wstępie chciałbym się przywitać Zalogowałem się na forum, w poszukiwaniu porady i wsparcia od bardziej doświadczonych (jak pewnie wielu z was). Od lat używam kiepskiego zestawu audio, tj. amplitunera Yamaha RX-V350 z kolumnami Pioneera (budżetowy model). Od dawna chodzi mi po głowie zmiana systemu na stereo. NA pierwszy rzut postanowiłem zakupić nowy amplituner. Kopiąc w internecie, na forach, w testach, wszędzie bardzo pochlebnie wypowiadano się nt. Onkyo TX-8150 oraz TX-8250. Zastanawiam się jednak nad potrzebą stosowania amplitunera sieciowego, stąd zwracam również uwagę na TX-8220. Posiada on bluetooth, dzięki któremu np. spotify można strumieniować z telefonu. Jako że posiadam TV-BOX z androidem i wyjściem cyfrowym to również pliki audio, czy to z usb czy z serwera dlna mógłbym odtwarzać za jego pomocą. Dlatego mam pytanie dotyczące odsłuchu. Czy ktoś miał okazje wsłuchać się w TX-8220 oraz TX-8250? Czy ich brzmienie mocno się różni, czy jest na tym samym poziomie? Czy nie warto mi dołożyć tę parę stówek różnicy w cenie, w lepsze kolumny? Pomieszczenie w jakim będzie to grać, to salon o powierzchni 35mkw, tak więc mocy powinno wystarczyć w jednym i drugim przypadku. Muzyka jakiej słucham, to rock, jazz. Nie słucham disco, techno itp. i nie jest dla mnie najważniejsze dużo basu. Wręcz przeciwnie zależy mi na czystym, zrównoważonym odbiorze. Tak więc jestem otwarty również na inne sugestie amplitunera z bluetooth. Z góry dziękuje za udział w dyskusji, i pozdrawiam, Jarek Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Niby różnica jest w sieci. Ale jednak nie tylko. 8220 gra dźwiękiem deczko prostrzym. Powiedział bym że 8250 jest bardziej blizny do 8270 . Jak chcesz to taniej jest obecnie to samo w innej obudowie Pioneer sxn30ae. Możemy dobrać także kolumny. Ile masz na całość? Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 29 stycznia 2019 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2019 Teoretycznie urządzenia podobne, ale inne. W bezpośrednim porównaniu TX-8220 jest bardziej twardy, ostry, nie tak dokładny. Wspomniałeś o odtwarzaniu Spotify przez Bluetooth, to nie jest dobra opcja. Oczywiście jako okazjonalny odsłuch jest OK, ale na co dzień po pierwsze pewne kompromisy w jakości dźwięku, druga sprawa to blokowanie telefonu do odtwarzania muzyki, drenaż baterii w telefonie. Możesz natomiast wykorzystać telewizor jako źródło dźwięku, jeśli jest wyjście cyfrowe, to mamy problem rozwiązany. W takim razie może warto pomyśleć o klasycznym wzmacniaczu. W podobnych budżetach masz np. Marantz PM6006, Onkyo A-9150 czy Pioneer A-40AE. Każdy z nich zagra lepiej niż amplituner. Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu oraz indywidualne oferty dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz Godlewski Napisano 27 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2020 (edytowany) Witam, Edytowano 27 grudnia 2020 przez Tomasz Godlewski Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 27 grudnia 2020 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2020 Ewentualnie rozważ amplituner sieciowy innego producenta. Czemu nie spojrzałeś na Yamahę na przykład? Model RN402 czy 303, będą miały 1000X lepszą apkę i będzie można kupić je w sklepie. Sprawdzałem w necie, i Onkyo świecą pustką... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts