Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Wiele osób na forum w tym równie ja planuje kupno KD z opcją dalszej rozbudowy.

Pierwotnie minimum to jest 2 kolumny - i jak to z czasem bywa może się dokupi a może się nie dokupi reszty czyli głośnika centralnego oraz 2 tylnych. (Na razie nie piszę o sub)

Jak policzyłem teraz kupując tylko 2 kolumny i w późniejszym czasie dokupując resztę wydam około 1 tys extra więcej niż teraz gdybym kupił cały komplet razem.

Czyli np każdy element z osobna po 1tys = 5 tys zł lub cały komplet za 4 tys zł - taki abstrakcyjny przykład.

Wiadomo w komplecie taniej. I zaczynam się zastanawiać czy wystarczy mi to co kupię czyli 2.0 czy jednak będę dążyć do tego aby tych głośników było 5 sztuk.

Jakie były wasze odczucia/przemyślenia. Po kupnie 2.0 decydowaliście się na kolejne elementy czy jednak już wystarczało. Jeśli dokupiliście to jaki był przeskok jakościowy.

Czy to było wow ale extra czy jednak w zasadzie nie słychać za bardzo różnicy.

Ja się teraz waham nad Dali Zensor 7 lub zestaw Dali Zensor 7/1/Vocal.

Pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Jarek8 napisał:

Pierwotnie minimum to jest 2 kolumny - i jak to z czasem bywa może się dokupi a może się nie dokupi

Kupowanie amp.KD , pozostanie przy 2.0 i nie uzupełnienie o resztę kolumn jest bezzasadne ale nie zabronione :) 

Sprawa jest prosta , dołączając kolumny do zestawu min. 5.1 uzyskujemy dźwięk kina domowego. Każda inna opcja sprawia , że mamy imitację albo stereo / bo taniej wyjdzie i lepiej zagra wzmacniacz stereo z dwiema kolumnami /, albo kina, bo tylko pełen set kolumn uzupełniony o subwoofer sprawia , że mamy dźwięk przestrzenny z efektami. 

Napisano (edytowany)

Jesli kupisz zestaw 5.0 bez subwoofera i porostawiasz go byle gdzie aby bylo to lepiej zostan przy 3.0 (centralny). Z kolei jesli porostawiasz dosc dobrze z zasada dolby digital lub dts to bedziesz mial duze wooow warto bylo!!. Jeszcze jak dokupisz subwoofer do zestawu 3.0 lub 5.0 to znowu powiesz wooow warto bylo wydac na subwoofer 1-2tysiace. Chyba prosto wytlumaczylem. Przemysl :)

Edytowano przez modelarz01
Napisano

Ja osobiście od zawsze miałem zestawy 5.0, nie liczę pierwszej miniwiezy.

Mając tą wiedzę i obsluchanie co teraz i dylemat czy potrzebuje KD i czy będę je rozbudowywał wybrał bym porządny zestaw stereo!

To jedyna kombinacja w której nic się nie zmienia, nie ma co roku nowych formatów,kodeków itp.

Jak by mnie naszła ochota jednak na kino to dokupilbym bym prosty ampli z bieżącymi koderami i surroundy. 

Wiem! Cenowo dużo drożej ale naprawdę warto.

Napisano

Moje odczucia?

Jak chcesz kino to bez sensu kupować czasowo bo faktycznie wychodzi drożej.

Jak chcesz 2.0 to nie idziesz w amplituner kina.

18 godzin temu, Jarek8 napisał:

Dziękuję wszystkim za komentarz.

Zdecydowałem się na zakup 5.0.

Też nie dobrze.

5.1!! Pamiętaj o tej wiele znaczącej jedynce! Może być z czasem ale pamiętaj.

Piotr