AudioTube Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego 4 godziny temu, Bartek Chojnacki napisał: ArtNovion douro Gdzie znajdę cenę wersji Douro Doble? Oraz ceny całej reszty. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego 8 godzin temu, Bartek Chojnacki napisał: Co najwyżej możesz przetłumic pokój w wysokich częstotliwościach Hej, Często czytam o przetłumieniu wysokich częstotliwości. Mógłbyś rozwinąć troszeczkę temat? Plis Czy widać to w pomiarach? Których? Gdzie usłyszymy efekt przetłumienia? Brak sopranów? Za niski pogłos? Inne objawy? Pozdrawiam. M 1 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego 17 godzin temu, Kraft napisał: Ogólnie, to nie ma się co szczypać. Dawać wszystko. O ile na pierwszym zdjęciu jest ok. 5 metrów szerokości, to na drugim już zdecydowanie nie - czyli ustawienie powinno być w poprzek. 1 godzinę temu, MariuszZ napisał: Często czytam o przetłumieniu wysokich częstotliwości. Odpisz, cytując
MariuszZ Napisano 8 lutego Napisano 8 lutego 1 godzinę temu, pairtick napisał: Często czytam o przetłumieniu wysokich częstotliwości. Nie przesadzaj. Ethan Winer uważa inaczej 😉 Odpisz, cytując
pairtick Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego 6 godzin temu, MariuszZ napisał: Nie przesadzaj. Ethan Winer uważa inaczej 😉 Ale to nie ja „czytam o przetłumieniu wysokich częstotliwości” 😉 Poza tym, czy Ethan ma pokój za £100k? hfc_ken_den.pdf Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego (edytowany) 8 minut temu, pairtick napisał: Poza tym, czy Ethan ma pokój za £100k? Nie wiadomo, ale z wymiarów wynika, że (25ft x 16ft) to jakieś 37m², a sześciennych jeszcze więcej. Zatem na takiej powierzchni to nie jest dużo o czym sam zresztą pisze, że to tylko 18%. A tutaj na forum większość to ma blizej 10m² niż 30m² 😉 Edytowano 9 lutego przez DiBatonio Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego @AudioTube - ceny w sieci dystrybucyjnej. Douro normalne ok 1800 zł brutto za szt, sprawdzałem dla klienta w czwartek, zamawia się w pudełkach po 4 @pairtick i @MariuszZ - obie przytoczone opinie nie mają do końca właściwego wydźwięku bo żaden nie porusza kluczowego przypadku przetłumienia. Don't overdamp czyli chyba Kenowi chodzi o to żeby nie przeginać z absorpcją w cały paśmie, co jest oczywiste, po to mamy konkretne normy na to. Generalnie to co ja rozumiem jako przetłumienie to taka sytuacja, keidy np. ktoś ma w cały paśmie powiedzmy 0.3 albo 0.4 czasu pogłosu, a nagle w jednym lub dwóch pasmach spada mu do 0.2 albo i niżej. Czyli po pierwsze, nie równo, po drugie - za mało i to w wybióczym zakresie częstotliwości. Taki efekt osiąga się jak ktoś zastosuje za dużo cienkich materiałów pochłaniających i ma wtedy za mało wysokich tonów (patrz - lamele na filcu 9 mm), albo też jak zastosuje zbyt dużo źle dobrach ustrojów rezonansowych na średnie częstotliwości, wtedy np. ma za mało w 250 albo 500 Hz. Ciekawych przypadkiem jest też możliwość wytłumienia przetłumienia średnich częstotliwości za pomocą zbyt dużej liczby za głębokich rozpraszaczy... ale to tym już mało kto mówi bo przecież rozpraszać to trzeba ile się da. Więc Ken też jest nieprecyzyjny, bo rozpraszaniem też można przetłumić Zanim ktoś zapyta, może nie mam pokoju za 100k GBP ale projektowałem takie. Droższe też 3 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego @Bartek Chojnacki Proszę o interpretację wykresu, pomiar mikrofonem Dayton Audio iMM-6S, biały szum. Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego 3 minuty temu, rajdek napisał: @Bartek Chojnacki Proszę o interpretację wykresu, pomiar mikrofonem Dayton Audio iMM-6S, biały szum. nie będę tego interpretował bo nie wiem co to co jest, jak mierzone, gdzie, co miałbym interpretować i po co, a białym szumem to w ogóle się nie mierzy Odpisz, cytując
rajdek Napisano 9 lutego Napisano 9 lutego 7 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: nie wiem co to Jest to wykres full res z aplikacji AudioTool 7 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: jak mierzone, gdzie Mierzone w miejscu odsłuchu, mikrofon podłączony do telefonu 8 minut temu, Bartek Chojnacki napisał: co miałbym interpretować i po co Czy wykres pasma przenoszenia wygląda dobrze ? Proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem i nie wiem co i jak. Odpisz, cytując
Kraft Napisano 11 lutego Autor Napisano 11 lutego Jakby kogoś interesowało, do czego należy dążyć w akustycznych poszukiwaniach, to wrzucam PDF-a z normą EBU Tech. 3276 "Listening conditions for the assessment of sound programme material: monophonic and two–channel stereophonic". Da się z niej wyliczyć np. właściwy czas pogłosu dla objętości naszego pomieszczenia. Dla słabszych z matmy wrzucam też internetowy kalkulator, który obliczy nam czas pogłosu automatycznie. Może się komuś przyda. https://acoustic.ua/rt60/?lang=en tech3276.pdf 2 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 11 lutego Napisano 11 lutego @rajdekskąd Ci przyszło do głowy, że pomiar pomieszczenia robi się białym szumem? Ani białym, ani różowym, czy innym szaroburym. Naprawdę dziś można zrobić przyzwoity research , info w internecie od groma. Podziwiam ...😏 Odpisz, cytując
rajdek Napisano 11 lutego Napisano 11 lutego 43 minuty temu, DiBatonio napisał: @rajdekskąd Ci przyszło do głowy, że pomiar pomieszczenia robi się białym szumem? Ani białym, ani różowym, czy innym szaroburym. Naprawdę dziś można zrobić przyzwoity research , info w internecie od groma. Podziwiam ...😏 No właśnie z internetu "Szum biały należy do grupy popularnych sygnałów w pomiarach akustycznych" źródło hifi.pl "Szum biały – rodzaj szumu akustycznego o całkowicie płaskim widmie" Skoro to wzorzec równego pasma to czemu się nie nadaje ? Odpisz, cytując
Mikelas76 Napisano 11 lutego Napisano 11 lutego (edytowany) Dnia 9.02.2025 o 17:41, rajdek napisał: Proszę o interpretację wykresu, pomiar mikrofonem Dayton Audio iMM-6S, biały szum. Zacznijmy kolego moze od tego zeby inaczej sformulowac pytanie. Np: "Czy mógłbyś" "Czy mogę Ciebie prosić" Kolega Bartek udziela się tu stricte grzecznościowo. "Proszę o..." można powiedzieć w sklepie czy McDonaldzie. Edytowano 11 lutego przez Mikelas76 Odpisz, cytując
DiBatonio Napisano 11 lutego Napisano 11 lutego 1 minutę temu, fp74 napisał: nawet takie dość uproszczone dane wiele zmieniają. jestem zaskoczony, że do tego stopnia. zrobiło się 5m kw z 11! i tak dużo, no ale to już ma jakiś sens. pouczające. Meble zawsze trzeba uwzględniać, na nawet takie szafy napchane ciuchami robią bardzo dobrze akustyce, zależy jeszcze w którym miejscu stoją. 😉 Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego Masz w załączniku porównanie kilku wariantów w tym temacie, generalnie jakbyś bardzo chciał to praktycznie identycznie wychodzi 6 cm pianki i 10 cm powietrza za tym w stosunku do 9 cm pianki. Przy grubszych materiałach to dużo lepiej wychodzi i wtedy rzeczywiście można by oszczędzać na materiale, ale te 6 cm to i tak niedużo. Więc jakbyś bardzo chciał to można 1/3 pianek oszczędzić jak się je odsunie o 10 cm od ściany, a z drugiej strony, jak się nie oszczędzi i weźmie 9 cm ale odsunie 10 cm od ściany to dość istotnie poszerzysz zakres pochłaniania całości, na jakieś +15% w niskich częstotliwościach pamiętaj tylko, że ta przestrzeń musi być zamknięta bo bokach, żeby mogła stworzyć się poduszka powietrzna i żeby to w ogóle mogło działać, nie mogą sobie dyndać swobodnie te pianki Odpisz, cytując
Kraft Napisano 17 lutego Autor Napisano 17 lutego 52 minuty temu, Bartek Chojnacki napisał: Masz w załączniku porównanie kilku wariantów w tym temacie, generalnie jakbyś bardzo chciał to praktycznie identycznie wychodzi 6 cm pianki i 10 cm powietrza za tym w stosunku do 9 cm pianki. Bartek, jak ta informacja się ma do Twojego posta sprzed pół roku? W skrócie: "Generalnie ja bym raczje nie kombinował z tą dodatkową odległością. Masz rację, że to jest wartość dodana, ale - ta powierzchnia działa właściwie tylko wtedy, jeżeli jest zamknięta na bokach, a nie tak że powiesisz na hakach i będzie po prostu pusta przestrzeń za tym. Wtedy działa to dużo gorzej, im mniejszy panel tym gorzej, więc moim zdaniem nie warte działania" Mógłbyś uporządkować te informacje, bo moim zdaniem zrobiło się małe zamieszanie. 1 Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego 1 godzinę temu, Kraft napisał: Bartek, jak ta informacja się ma do Twojego posta sprzed pół roku? W skrócie: "Generalnie ja bym raczje nie kombinował z tą dodatkową odległością. Masz rację, że to jest wartość dodana, ale - ta powierzchnia działa właściwie tylko wtedy, jeżeli jest zamknięta na bokach, a nie tak że powiesisz na hakach i będzie po prostu pusta przestrzeń za tym. Wtedy działa to dużo gorzej, im mniejszy panel tym gorzej, więc moim zdaniem nie warte działania" Mógłbyś uporządkować te informacje, bo moim zdaniem zrobiło się małe zamieszanie. ma się tak samo, czyli dochodzi odpowiedź na dodatkowego posta kolegi, czyli ta przestrzeń MUSI być zamknięta. Nie może sobie dyndać swobodnie dla porządku, dopisałem to do pierwszej wiadomości 10 cm to przykład, ale nie liczy się to liniowo tj. nie da się nic przeliczyc proporcjonalnie. Odsunąłbym 10 cm i tyle, więcej nie ma już takiego zysku 2 Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego Cześć. Czy w pokoiku 2,55 na 2,65 wysokość 2,55 da się uzyskać dobry dzwięk? Czy warto go adeptować akustycznie? Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego nie, nie da, bas to będzie jedna wielka tragedia niezależnie co by się z tym robiło Odpisz, cytując
Sundin997 Napisano 17 lutego Napisano 17 lutego (edytowany) Dziękuję z odp. A głośniki bliskiego pola? Edytowano 18 lutego przez RoRo Odpowiadając na post bezpośrednio pod nim nie ma sensu cytować go w całości Odpisz, cytując
Kraft Napisano 18 lutego Autor Napisano 18 lutego Pytanie, czy można wpływać na to, co słyszymy psując brzmienie kolumn? Bo domowa akustyka niczego nie może poprawić. Może tylko mniej lub więcej zepsuć. Odpisz, cytując
Bartek Chojnacki Napisano 18 lutego Napisano 18 lutego no więc zaczynając od podstawy to nie, akustyką nie można dowolnie wpływać na pomieszczenie, rozjaśniać je, pogłębiać, zwiększać przestrzenność, ocieplać itd. Można W PEWNYM STOPNIU, ale jest to po pierwsze bardzo trudne, po drugie - bardzo ryzykowne i ktoś kto chce tego musi być absolutnie pewny że to jest kierunek zmian w którym chce iść. A problem polega na tym, że nigdy nikt nie jest, bo żeby być to musiałby mieć cholernie duże doświadczenie w słuchaniu różnych pokojów i wiedzę techniczną żeby móc te zjawiska opisać tak, żeby akustyk wiedział co ma robić celem akustyki jest to, że ma być neutralna tak, żeby materiał który będziemy w tym pokoju odtwarzać ma być maksymalnie wiernie odtworzony. Oczywiście ten efekt można osiągnąć na wiele sposobów i trochę podrasować jeden czy drugi aspekt, ale na pewno nie nazwałbym tego kształtowaniem brzmienia i nie powinien to być cel adaptacji akustycznej Odpisz, cytując
Chyba Miro 84 Napisano 18 lutego Napisano 18 lutego 8 minut temu, fp74 napisał: Zastanawia mnie więc, czy jak wykonuje się naprawdę profesjonalną adaptację, to robi się to pod konkretny sprzęt Raczej tak, w przeciwnym razie były by tzw. Szablony pokoi o pewnych wymiarach z takimi czy innymi panelami w takiej ilości i w danych miejscach. Efekt powtarzalny. Odpisz, cytując
Recommended Posts