Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
4 minuty temu, S4Home napisał:

Też nie widzę potrzeby zmiany kolumn. Skoro kable poprawia w delikatny sposób brzmienie systemu to można nimi dopasować. Emit 20 może nie każdemu spasują, ale to jednak bardzo dobre monitory.

Pozdrawiam

Przetestowałem już kilka par kabli głośnikowych i zawsze była różnica w brzmieniu systemu, obecnie mam podłączone Chord Clearway Speaker z których jestem najbardziej zadowolony ale mam zamiar z czystej ciekawości spróbować kabla srebrzonego.

Nie mam zamiaru zmieniać obecnego systemu na nowy dlatego że obecny Mi pasuje a po drugie przeskok o klasę wyższą sporo kosztuje. Wymiana kolumn za 3 tyś. np za 5 tyś raczej nie widzę sensu.

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatnia odpowiedź

Top Posters In This Topic

Napisano
1 minutę temu, wlochaty napisał:

Mam co prawda Excite 18 i 14 ale u mnie bardzo fajnie zgrał sie Van den Hul Magnum Hybrid, zdecydowanie lepiej niż D-352 oraz Qed Silver Anniversary.

Możesz coś więcej napisać o w/w kablu

Napisano

Nie umiem barwnie opisywać dzwięku jak koledzy, ale VDH Magnum Hybrid dodał w moim systemie pewnej lekkosci w połączeniu z dynamiką. Dzwięk wydaje mi się że jest bardziej "skoczny" ale jednocześnie bardziej wypelniony w środku, góra nie jest krzykliwa a bas może nie jest ciężki ale bardzo dobrze wyczuwalny i szybki. D-352 troszkę tłumił górę, Qued zaś troszkę napowietrzał dolne częstotliwości w kierunku środka. 

Napisano
20 godzin temu, Bombalina napisał:

Też tak myślę, chciałem spróbować kabla srebrzonego i tyle. Dźwięk moich monitorów bardzo mi odpowiada i zapewne zostaną u mnie na dłużej.

To próbuj od strony wzmacniacza lub źródła. Szkoda więcej inwestować w kable chyba że np sieciowe wymienić w elektronice

Napisano
19 minut temu, rms.pl napisał:

To próbuj od strony wzmacniacza lub źródła. Szkoda więcej inwestować w kable chyba że np sieciowe wymienić w elektronice

Oczywiście masz rację, ja podrostu mam małe doświadczenie z kablami itp i szukam odpowiedniego brzmienia dla siebie. Obecny system który posiadam w zupełności mi odpowiada.

Dam sobie spokój z kablami głośnikowymi, sieciówkę mam jedną DIY na kablu Melodika podpiętą do CD a do wzmacniacza mam podpiętą Wireworld Stratus 7 Power Cord 1,5 m.

Napisano

No to gratuluje. Fajnego systemu się dorobiłeś i go doszlifowałeś. Mam podobnie jak Ty, gram od wielu lat na Definitive Studio Monitor 65 i tylko żongluje kablami. Ale jak testuję elektronikę to faktycznie skok jest. Ostatnio wpiąłem sobie końcówki Exposure'a i kurcze, ta marka zasługuje na więcej uwagi. 

Napisano
22 godziny temu, wlochaty napisał:

Mam co prawda Excite 18 i 14 ale u mnie bardzo fajnie zgrał sie Van den Hul Magnum Hybrid, zdecydowanie lepiej niż D-352 oraz Qed Silver Anniversary.

Bo exite gra inaczej niż emit.

Myślę że przy emitach lepiej grają kable rozjaśniające. A właśnie przy exite węglowe 

8 minut temu, rms.pl napisał:

No to gratuluje. Fajnego systemu się dorobiłeś i go doszlifowałeś. Mam podobnie jak Ty, gram od wielu lat na Definitive Studio Monitor 65 i tylko żongluje kablami. Ale jak testuję elektronikę to faktycznie skok jest. Ostatnio wpiąłem sobie końcówki Exposure'a i kurcze, ta marka zasługuje na więcej uwagi. 

Zapewne ja uzyska oo zmianie dystrybutora :)

pozdrawiam

Napisano

No będziemy pracować nad Exposurem. Nie będzie to praca łatwa, bo marka uparcie inwestuje wyłącznie w tradycyjne rozwiązania i oszczędza na designie, ale to co jest w środku tych obudów zdecydowanie zasługuje na uwagę. 

Napisano (edytowany)
5 godzin temu, S4Home napisał:

Bo exite gra inaczej niż emit.

Myślę że przy emitach lepiej grają kable rozjaśniające. A właśnie przy exite węglowe  

Zapewne ja uzyska oo zmianie dystrybutora :)

pozdrawiam

Może coś w tym jest ponieważ na Chord Clearway jest zupełnie inaczej - lepiej, jaśniej, jest blask wysokich tonów oraz dynamika.

Edytowano przez Bombalina
Napisano (edytowany)

Wczoraj w nocy słuchałem muzyki bardzo cicho i zauważyłem (właściwie usłyszałem) że na kablu Chord Clearway bas jest bardzo szczupły brak mruczenia plumkania, Melodika sugar brown tutaj wygrywa basem przy cichym słuchaniu muzyki.

Co tu teraz zrobić ?

Mam pytanie do znawców tematu jak wpływa grubość kabla (średnica pojedynczego przewodu) na barwę dźwięku.

Teraz wiem jakiego brzmienia szukam, połączenia dwóch kabli Chord Clearway oraz Melodika sugar brown: blasku wysokich tonów, dynamika oraz masy, dociążenia, mocnego basu.

Teraz pytanie jaki kabel posiada takie cechy.

• 3 months later...
  • 9 months later...
Napisano

@Bombalina Odświeżam stary wątek. Widzę, że supra wygrał Twój challenge. Ale widziałem też że w którymś momencie pojawił się u ciebie ten kabelek na sprzedaż. Rozumiem że w takim razie nie sprawdził się. Co w nim było nie tak, co ci przeszkadzało?

Obecnie mam Chord Clearway i czasem drażni mnie że ciut za jasno gra. Dla przypomnienia Magnat MR 780 i Bronze 6. Wypiąłem te oryginalne blaszki z puszki po konserwie z terminali kolumn i dałem tam zworki z Chorda. Po kilku dniach z przyjemnością wróciłem do blaszek gdyż pojawiło się strasznie syczenie, sybilanty, dźwięk nadmiernie rozjaśniony, blaszki naprawiły problem . Stąd pomysły o korekcie brzmienia kablami. Supra Ply wg wszelkich opisów osładza górę i o to mi chodzi, ale żeby bez wpływu na średnicę. Nie chciałbym wykastrować średnicy i zmulić dołu.

Jak gra ta Supra?

Napisano (edytowany)
29 minut temu, Wito76 napisał:

@Bombalina Odświeżam stary wątek. Widzę, że supra wygrał Twój challenge. Ale widziałem też że w którymś momencie pojawił się u ciebie ten kabelek na sprzedaż. Rozumiem że w takim razie nie sprawdził się. Co w nim było nie tak, co ci przeszkadzało?

Obecnie mam Chord Clearway i czasem drażni mnie że ciut za jasno gra. Dla przypomnienia Magnat MR 780 i Bronze 6. Wypiąłem te oryginalne blaszki z puszki po konserwie z terminali kolumn i dałem tam zworki z Chorda. Po kilku dniach z przyjemnością wróciłem do blaszek gdyż pojawiło się strasznie syczenie, sybilanty, dźwięk nadmiernie rozjaśniony, blaszki naprawiły problem . Stąd pomysły o korekcie brzmienia kablami. Supra Ply wg wszelkich opisów osładza górę i o to mi chodzi, ale żeby bez wpływu na średnicę. Nie chciałbym wykastrować średnicy i zmulić dołu.

Jak gra ta Supra?

Witam

Tak sprzedałem Supre PLY po sześciu miesiącach użytkowaniu ponieważ brakowało mi blasku i pazura, było za spokojnie na górze. Kupiłem Chord Clearway i jak na razie nie widzę sensu wymiany kabla głośnikowego na inny.

Jak gra Supra PLY 3.4, kabel ma swój charakter który można określić jako analogowe brzmienie. W moim systemie było za spokojnie brakowało mi agresji i pazura na górze szczególnie było to słychać w muzyce klasycznej lekko wycina górę pasma która jest pastelowa ale zarazem dźwięczna.

Natomiast Chord Clearway to "przezroczysty kabel" który nie wnosi nic od siebie, nie maskuje i nie dodaje ,jak dla mnie kabel rewelacyjny i cena OK. Kabel wpięty do systemu bez wtyczek bananowych (goły) i wymaga sporo czasu na wygrzanie ale potem pokazuje co potrafi.

Napisano

Możesz zostawić chorda a blaszki wymienić na Melodike. Podłącz kabel do sekcji basowej a Melodika niech przewodzi na gorę. To bedzie dobre złagodzenei dla Ciebie.

Albo wymienić całe kable łącznie z blaszkami na Kimber 4PR albo Oehlbach.

Napisano

Miałem na chwilę podpięty w systemie kabel melodika purple 4mm2. To co zrobił przeszło moje oczekiwania, w negatywnym sensie. Zmetnił, zmulił, wyciął górę i detale w średnicy. Modelowy efekt koca na kolumnach. Miał dociążyć brzmienie a tu lipa na całego. Clearway to niby taki neutralny, nadający blasku, ale czasem jednak ciut zaiskrzy. Nie chciałbym też wejść tak jak pisałeś w "analogowe" brzmienie dając np Supra. Po to kupiłem bronze by mieć fajną średnicę z detalami. Nie chciałbym tego się pozbyć. Najfajniej chyba dla mnie grał w salonie Chord, tylko nie wiem jaki to był Odyssey czy Epic, ustalę to sobie. Dużo osób chwali Tellurium q Blue. Jest też wersja Ultra, ale już drogo. Nie mogę nigdzie znaleźć co to za kabelek, tzn średnica, ze srebrem/bez. No i jego charakter grania.

Napisano
10 minut temu, Wito76 napisał:

Miałem na chwilę podpięty w systemie kabel melodika purple 4mm2. To co zrobił przeszło moje oczekiwania, w negatywnym sensie. Zmetnił, zmulił, wyciął górę i detale w średnicy. Modelowy efekt koca na kolumnach. Miał dociążyć brzmienie a tu lipa na całego. Clearway to niby taki neutralny, nadający blasku, ale czasem jednak ciut zaiskrzy. Nie chciałbym też wejść tak jak pisałeś w "analogowe" brzmienie dając np Supra. Po to kupiłem bronze by mieć fajną średnicę z detalami. Nie chciałbym tego się pozbyć. Najfajniej chyba dla mnie grał w salonie Chord, tylko nie wiem jaki to był Odyssey czy Epic, ustalę to sobie. Dużo osób chwali Tellurium q Blue. Jest też wersja Ultra, ale już drogo. Nie mogę nigdzie znaleźć co to za kabelek, tzn średnica, ze srebrem/bez. No i jego charakter grania.

Jedyne wyście to wypożyczyć kable które cię interesują i posłuchać w twoim systemie. 

Napisano (edytowany)
23 godziny temu, Bombalina napisał:

Jak gra Supra PLY 3.4, kabel ma swój charakter który można określić jako analogowe brzmienie. W moim systemie było za spokojnie brakowało mi agresji i pazura

W zasadzie to samo osiągam, jest podobny efekt włączając tryb Direct na wzmacniaczu. Wszystko łagodnieje, ale niestety to nie moje brzmienie i korzystam z bardzo minimalnej korekcji by zrobić sobie dobrze.

23 godziny temu, S4Home napisał:

Możesz zostawić chorda a blaszki wymienić na Melodike. Podłącz kabel do sekcji basowej a Melodika niech przewodzi na gorę. To bedzie dobre złagodzenei dla Ciebie

Może i dobry pomysł, popytam wśród znajomych, ktoś może ma Melodikę, może utnie mi 15cm na zworki.

--

Z początku trochę narzekałem na słaby bas, brak dociążenia w Bronze 6, ale wycofuję się z tego. Bas jest w sam raz, nie buja się bez potrzeby, jest tam gdzie powinien być a jak trzeba kopnąć to kopnie. Teraz to co chciałbym osiągnąć to utrzymać blask brzmienia Bronzów, ale przybliżyć trochę wokale - nie wiem jak to wytłumaczyć, w moich poprzednich kolumnach (Klipschach) wokal był jakby gęściejszy, bardziej namacalny. Teraz mam wokal tak pół metra za instrumentami i ciut ciszej.

P.S

Ustaliłem już, w salonie na odsłuchach był między innymi Chord Epic i on zagrał dla mnie najlepiej, ale drogi niestety. Tzn. wiadomo zawsze jest kwestia czy słoń jest duży, ale na pewno nie chciałbym zaburzyć równowagi w przyrodzie i kupować kabli prawie w cenie kolumn.

Edytowano przez Wito76
Napisano
23 godziny temu, Wito76 napisał:

Ja mam podobne wrażenie o tym kablu. Ale jak powiedziałem kiedyś, dobrze że taki kabel jest na rynku. Bo jednak jest dużo kolumn które wymaga takiego "złagodzenia".

A sprawdziłeś tego Kimbera?

Napisano
Dnia 16.06.2020 o 07:12, Wito76 napisał:

Nie, nigdy nie miałem. Różnie o nim piszą. Niektórzy zachwycają się inni szybko zmieniają. Zgłupieć można.

Ja też robiłem testy różnych kabli głośnikowych, kupowałem potem sprzedawałem, wtyki bananowe lub bez wtyków, testy testy i jeszcze raz testy i na końcu kupiłem ponownie Chord Clearway i został.

Niestety każde hobby kosztuje i sporo kasy wydałem na kabelki, jak masz zamiar kupić drogie kable to tylko i wyłącznie przez wypożyczenie i odsłuch.