Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
10 minut temu, bora902 napisał:

wlasnie za bardzo tego nie rozumiem ze istnieje rozjazd pomiedzy klientem polskim a amerykanskim gdy mowa o kolumnach klipsch

Jak to nie rozumiesz? Generalnie domy w stanach inaczej się buduje, tam nie ma aż tak wielkiego kultu cegły i wszelkich pochodnych betonu jak u nas. Drewniane konstrukcje inaczej odpowiadają akustycznie, dlatego Klipsch wypada tam korzystniej i to zdecydowanie. Warto jeszcze dodać słowo o podłożu patriotycznym - to ich rodzima marka.

Napisano
2 godziny temu, Butler napisał:

Jak to nie rozumiesz? Generalnie domy w stanach inaczej się buduje, tam nie ma aż tak wielkiego kultu cegły i wszelkich pochodnych betonu jak u nas. Drewniane konstrukcje inaczej odpowiadają akustycznie, dlatego Klipsch wypada tam korzystniej i to zdecydowanie. Warto jeszcze dodać słowo o podłożu patriotycznym - to ich rodzima marka.

mylisz sie bo klienci amerykanscy na kolumny glownie mieszkaja w klitkach murowanych starych kamienic i blokow a nie na przedmiesciach w domach z kartongipsow

jest to zwiazane z tym ze pochodza z okreslonych subkultur spolecznych a nie klasy robotniczej 

zaden raper czy grafik komputerowy lub bywalczyni koncertow rockowych nie mieszka na zadupiu pod miastem :)

identycznie jest w wielkiej brytanii 

Napisano (edytowany)
20 minut temu, bora902 napisał:

mylisz sie bo klienci amerykanscy na kolumny glownie mieszkaja w klitkach murowanych starych kamienic i blokow a nie na przedmiesciach w domach z kartongipsow

A skąd Ty takie dyrdymały bierzesz? Mam kuzyna który od dwóch dekad instaluje sprzęty nagłaśniające w domach, firma w Kanadzie w Vancouver, ale obszar działania praktycznie na całej zachodniej Ameryce. Chcesz z nim pogadać jakiego typu budownictwo najczęściej spotyka w pracy? Nie ośmieszaj się jak z tą ceną Denona.

Owszem, też mają kamienice i "bloki", tak jak i u nas też są konstrukcje drewniane. Ale stosunek jednych do drugich za oceanem jest generalnie diametralnie inny. Są metropolie jak NYC, ale w skali całego kraju Ameryka na drewnie stoi. UK w to nie mieszaj.

Edytowano przez Butler
Napisano

nie rozsmieszaj mnie :)

napisalem to z wlasnego doswiadczenia w tych krajach a moja rodzina mieszka na terenie USA od konca 1880 roku :) 

"kuzyn montazysta" z kanady  to chyba zaklada gniazdka elektryczne w condo ?

zakonczmy ten temat bo widze ze kompletnie nie masz pojecia kto i co ma w amerykanskich domach 

podmiejskie kartogipsy to nie jest klientela sprzetu muzycznego  i takiego tam nie zobaczysz

zgodze sie ze maja w lodowce wielki kechup heinz 114 oz z costco i tyle  tego :) 

Napisano
32 minuty temu, bora902 napisał:

zakonczmy ten temat

Chcesz powiedzieć że cały zachód stoi na murowanym? W strefie zagrożenia sejsmicznego? Ehh... Faktycznie zakończmy rozmowę. To zdecydowanie jest najlepsze wyjście dla Ciebie, a ja głupot nie musze czytać.

Napisano
20 godzin temu, Butler napisał:

Owszem, też mają kamienice i "bloki", tak jak i u nas też są konstrukcje drewniane. Ale stosunek jednych do drugich za oceanem jest generalnie diametralnie inny. Są metropolie jak NYC, ale w skali całego kraju Ameryka na drewnie stoi. UK w to nie mieszaj.

NYC to w ogóle nie jest reprezentatywny przykład miejsca do mieszkania dla całej Ameryki (czy nawet w porównaniu z innymi amerykańskimi metropoliami). Tak czy inaczej 65% mieszka w domach jednorodzinnych, jakoś nie chce mi się wierzyć, że w tych domach nie ma 'klientów na kolumny'.

Napisano

Jeżeli fakty nie zgadzają się z wyobrażeniami to tym gorzej dla faktów. 

Cytat

Detached, single-family homes are the end goal for the majority of Americans. While 80 percent of the population would prefer to live in a single-family home, seven in ten Americans (70 percent) actually do. Apartment and condo living is only preferred by 8 percent of the population, yet two in 10 Americans (17 percent) live in an apartment or condo.

https://www.builderonline.com/money/economics/80-percent-of-americans-prefer-single-family-homeownership_o

I do tego....

SF-Framing-2021-Chart[1].jpg

Napisano

to nie jest zwiazane  z wiara czy nie wiara a doswiadczeniem 

jesli statystyka mowi ze w US jest glownie zabudowa wolnostojaca nie oznacza ze mieszkancy tych domow sa posiadaczami kolumn czy sprzetu hifi 🤣

bledne rozumowanie jak wyglada statystyczny klient na rynku muzycznym w krajach anglojezycznych 

jeszcze raz powtarzam sprzet grajacy jest zazwyczaj w pokojach lub wynajetych malych mieszkaniach  kamienic lub blokow glownie w miastach  a nie kartongipsach na przedmiesciach 😂

Dnia 12.10.2023 o 08:12, Piotr Sonido napisał:

Jak nie będzie kina to nie wybierasz amplitunera kina i nie wybierasz modeli 820f a jak musi być Klipsch to RP280

nie jezdzisz na autostradzie na rowerze.

inwestorka zdecydowala sie ostatecznie na klipsch 8000f  a amplituner kina byc moze zostanie poddany upgrade na klika modeli linii denon w gore 

zestaw gra na tyle obiecujaco ze wejda tez dodatkowe kolumny podstawkowe rp-600m jeszcze przed zmiana amplitunera

tym postem potwierdzam tez polaczenie najtanszego avr-x1700h  z klipschem  i taka konfiguracja w lofcie ze skosami zagrala 

(dosc egzotyczne ustawienie kolumn po przekatnej telewizora tez)

Napisano
8 godzin temu, bora902 napisał:

sa posiadaczami kolumn czy sprzetu hifi 🤣

80% obywateli USA nie posiada żadnego sprzętu hifi lub też kolumn głośnikowych! 

Cytat

North America dominated the global market in 2018, accounting for more than 40.0% share of the total revenue. Increased demand for high-quality audio and sound system in the U.S. and Canada has fueled the market growth in this region. More than 40.0% of U.S. households own a home cinema system.

Pierwszy lepszy raport z brzegu - https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/home-theatre-market#:~:text=More than 40.0% of U.S. households own a home cinema system.

Napisano
12 minut temu, MariuszZ napisał:

o budownictwie  USA może pogadajcie na forum budowlanym.

Mariusz, budownictwo w USA jest istotą sukcesu Klipscha i innych (V)fałek w stanach. Nie rozumiem dlaczego próbujesz uciąć łeb dyskusji o ile kultura będzie zachowana.

Napisano

Może odrobinę pojechałem ale jeżeli przytacza się dane statystyczne a w odpowiedzi słyszy się bajki o raperach itp. to niestety wysiadam.

@MariuszZ zostaw proszę fragment postu z informacją nt. udzialu instalacji kin domowych w USA. IMHO jak najbardziej zgodne z ideą forum.

• 1 month later...
Napisano
Dnia 11.10.2023 o 03:11, Butler napisał:

A skąd Ty takie dyrdymały bierzesz? Mam kuzyna który od dwóch dekad instaluje sprzęty nagłaśniające w domach, firma w Kanadzie w Vancouver, ale obszar działania praktycznie na całej zachodniej Ameryce. Chcesz z nim pogadać jakiego typu budownictwo najczęściej spotyka w pracy? Nie ośmieszaj się jak z tą ceną Denona.

Kolega @Butler ma calkowita racje. Ja mieszkam pod Sacramento w Kalifornii. Od Nevady, Utah, Arizony po Kalifornie nie widzialem kamienic ani blokow. Wszedzie sa domy z drewna/papieru i izolacji. Nawet condos (cos ala mieszkania).

A propos - ja Klipscha nie znam - ale wlasnie do mnie jada Q Accustic 3050i wraz  z Denonem X3800 - zagra to?