Kam1los Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 (edytowany) Witajcie. To mój pierwszy post na forum. Trochę sobie wątek poczytałem i już po jego lekturze wyleczyłem się z kilku swoich pomysłów. Ale efektem tego jest już kompletny brak pojęcia w jakim kierunku pójść. Jestem w tym temacie kompletnym laikiem więc liczę na waszą pomoc. Dotarłem do tematu "Pierwsze posty na forum" no wiec zaczynam wg opisu. 1. Budżet: ok. 3-4 tyś. 2. Sprzęt nowy. 3. Nie mam kompletnie nic więc chodzi o cały zestaw z kolumnami. 4. Powierzchnia pokoju: pokój z aneksem kuchennym ma ok 22m2 (załączam plan - na zielono sofa). 5. Na chwile obecną chciałbym rozwiązanie docelowe. 6. Chciałbym sprzęt typowo pod internet (Spotify, Tidal, NAS). Do tego posiadam UPC Horizon do którego podłączony mam TV Panasonic Viera TX-P42S10E (załącza na załączniku). Chwilowo nie mam DVD ale takowe planuje w niedalekiej przyszłości. Co do kolumn to raczej podstawkowe niż podłogowe, ponieważ mam szafkę pod RTV i raczej brak miejsca po bokach. Tak od siebie to znalazłem się tu na forum w poszukiwaniu info nt. Denona DRA-100, który mi się wizualnie bardzo podoba ale po przeczytaniu kilku wątków tu to chyba przerost formy nad treścią... Za wszelką pomoc bardzo dziękuje. Kamil EDIT: Wolałbym coś mniejszego niż większego gabarytowo. Edytowano 11 marca 2019 przez Kam1los Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 Yamaha R-N602 + Kef Q350 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 11 marca 2019 Udostępnij Napisano 11 marca 2019 Witaj, swietna propozycja kolegi powyżej, czyli Yamaha R-N602 z kolumnami Kef Q350. Ewentualnie jako alternatywa można jeszcze rozwazyć amplituner Onkyo TX-8250 oraz kolumny Focal Chorus 706. Onkyo w stosunku do Yamaha jest trochę spokojniejsze, dokładniejsze, bardziej równe, analityczne. Yamaha jest bardziej ofensywna, wyraźniej eksponuje skraje pasma. Focal natomiast w stosunku do Kef także wyraźniej eksponuje skraje pasma, gra bardzo energicznie, szybko, mocno. Kef to świetna plastyka, spójność, bardzo dobra trójwymiarowa scena muzyczna. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porownania oraz indywidualne wyceny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 12 marca 2019 Udostępnij Napisano 12 marca 2019 Yamaha RN602 + KEF Q350 jeśli szukasz dobrego melodyjnego dzwieku. Chodź raczej bym się nie bał kolumn podłogowych to jednak 22m. Yamaha RN602 + Melodika BL40MKIII mile widziana do testów. Zapraszam na odsłuch i po lepsze ceny. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kam1los Napisano 12 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2019 Bardzo Wam dziękuje za te podpowiedzi. Nie ukrywam, że bardzo ciekawe i chyba w tym kierunku pójdę. Jeśli chodzi o brzmienie to chyba już wyrosłem z basowego dudnienia i wolałbym czysty wyraźny dźwięk wiec chyba Yamaha i Focale które też bardzo podobają mi sie wizualnie (oczywiście postaram się odsłuchać przed wyborem). Zastanawiam się jeszcze nad tym co napisał Piotr. Na upartego może i wcisnął bym kolumny podłogowe (będzie trochę przestawiania mebli i kombinacji ale jest do zrobienia) tylko pytanie podstawowe - czy to ma sens? Jak widzicie po planie pokoju będę siedział w odległości 2,5-3 m od źródła dźwięku przy założeniu, że kolumny ustawie pod samą ścianą. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 marca 2019 Udostępnij Napisano 12 marca 2019 No właśnie moim zdaniem nie ma sensu upychać podłogówek. A jeśli już, to moim zdaniem w przypadku kolumn Melodika model mniejszy BL30 MK3. Moim jednak zdaniem lepiej będzie zastosować dobre monitory, które w podobnym budżecie będą klasowo lepsze, a ze względu na wielkość pomieszczenia także bez problemu nagłośnią Twój salon. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MobyDick Napisano 12 marca 2019 Udostępnij Napisano 12 marca 2019 Do tego powinieneś sobie zdawać sprawę z tego ze kolumny mają większy wpływ na brzmienie niż wzmacniacz, a KEF Q350 nie należą do kolumn o mocno podbitym basie. To raczej po Chorusach można spodziewać się go w większej ilościach a w KEF-ach trochę głębszego zejścia w niższe jego rejony. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 12 marca 2019 Udostępnij Napisano 12 marca 2019 @Kam1los Przejdź się jeszcze po salonach i posłuchaj tych zestawów. Co innego teoria, co innego możesz usłyszeć To co piszesz o basie to prawda ale umówmy się nikt nie lubi dudnienia i producenci też o tym wiedzą, chodzi o to ,że i KEF, Focal czy Melodika zagrają inaczej co nie zanczy lepiej lub gorzej. A ,że to Ty będziesz potem tego słuchał to Tobie musi ten dzwięk odpowiadać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kam1los Napisano 12 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 marca 2019 Oczywiście. Baza wiedzy dzięki wam zebrana. Teraz czas na odsłuchy. Bardzo dziękuje!!! Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 marca 2019 Udostępnij Napisano 13 marca 2019 Po pierwsze mylnie interpretujecie słowa. Nie wcisnę. Po prostu sprawdzić czy pasują. Takie słowa od razu nastawiają negatywnie. Dziwnie że przy muzyce której słuchasz akceptujesz wyraźne jasne, agresywne granie góry w połączeniu Yamaha z focalrm Na sąsiednim forum nasz wątek jak kolega wtopił przy takim zakupie właśnie. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kam1los Napisano 14 marca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 marca 2019 A co możecie mi powiedzieć na temat tych monitorów? Klipsch RP-600M Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 marca 2019 Udostępnij Napisano 15 marca 2019 To nowsza wersja zmieniony design dokładnie takie samo granie jak rp160m Może się niektórym podobać. Jest stosunkowo dobre przestrzennie czyste. Nieco twarde i punktowe. W przypadku starego raczej zestawiać z miękkimi wzmacniaczami. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts