Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,

Niedawno wymieniłem wysłużonego Denona PMA 860 i DYI class D na wzmacniacz Hegel H70. Aktualnie używam już mocno wysłużonych kolumn Wharfedale 9.2 i za wzmacniaczem również chciałbym wymienić kolumny. Przeszukałem i poczytałem fora/recenzje i moimi typami są:

- KEF R300, KEF LS50 i Xavian Joy. 

- budżet to 4 tyś

- tylko podstawkowe

- muzyka: Jazz, Soul, Folk, Rock.

Kolumny stały/stoją w sypialni (20m2 - 4x5m ) na krótszej ścianie w odległości 2.5 m od siebie. Pomiędzy nimi łóżko. Na pozostałych ścianach półki z książkami lub okno z zasłonami, więc wydaje mi się i tak odbieram , że akustycznie pokój jest ok. 

Mogę się wybrać na odsłuch do salonów, ale obawiam się że moje wrażenia mogą być zniekształcone przez sprzedawce i samo inne pomieszczenie do odsłuchu, więc planuję jedne z nich zamówić przez Internet i przez kilka dni pomęczyć je w docelowym środowisku i ewentualnie zwrócić. 

W które z tych kolumn byście celowali w pierwszej kolejności? Jeżeli chodzi o preferencje co do samego dźwięku to , stanowczo ciepły i w górze przejrzysty. Bas nie ma być natarczywy, a podkreślający.

Za wszelkie uwagi, propozycje z góry dziękuję.

PS. Wiem, że to wzmacniacz powinno się do kolumn dopasowywać, ale jakoś tak wyszło :) 

Pozdrawiam

Napisano

Witaj,

Kef jest na pewno dobrą opcja, natomiast z mojej strony zaproponowałbym koniecznie posłuchać Buchardt Audio S300 MKIIAudio Physic Classic 3 oraz najtańsze z podanej stawki, a mój zdaniem wyróżniające się brzmieniem, plastyką, barwą Jean Marie Reynaud Lucia. Ciekawą opcją mogą okazać się także ATC SCM7, to klasa sama w sobie.

Oczywiscie rozumiem Twoje wątpliwości w temacie odsłuchów w salonie, ale najlepiej pierwsze kroki zrobić jednak do salonu, w którym możesz posłuchać możliwie największą ilość konstrukcji w jednych warunkach i jednym czasie, a następnie te kolumny które najbardziej Ci będą odpowiadały zabierz do domu i sprawdź, jak zagrają w Twoich warunkach.

Zapraszam serdecznie, jeśli nie masz możliwości przyjechania do naszego salonu, jest także możliwość wypożyczenia na odległość.

Napisano

Do Hegla musisz podłączyć kolumny ciepłe i melodyjne na pewno nie audio physic czy atc 

Moim zdaniem buchard będzie ok. Sprawdź też dynaudio, studio 16 Hz czy elac bs403 które będą z nich najlepsze.

Piotr

Napisano

Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje.

Podsuniętych kolumn nie znam w ogóle lub słabiej (Dynaudio,Elac), ale poczytam i może podejdzie coś do testów.

Stanowczo szukam kolumn ciepłych nie tylko ze względu na spasowanie z wzmacniaczem, ale również ze względu na moje preferencje. 

Salon na odsłuchy odwiedzę, może właśnie ze względu na poznanie mniej typowych kandydatów. 

Pozdrawiam

Napisano

@pablosrum Hegel pod pachę i wycieczka po salonach, w 3mieście jest ich sporo w tym nasz w Sopocie. Jeśli w salonie połączenie nie zagra to w domu będzie tylko gorzej. Nie polecam opcji kupić i za kilka dni zwrócić- dostaniesz nowe kolumny i nie zdążysz ich wygrzać- co nie pozwoli Ci ocenić faktycznie czy te kolumny Ci odpowiadają. Każdy normalny salon wypożyczy Ci to co najlepiej zgrało się z twoim wzmacniaczem- w ten sposób oszczędzisz mnóstwo czasu i przesłuchasz dużo więcej opcji.

Niestety nie miałem okazji słuchać H70, ale jeśli nie różni się charakterem diametralnie od h90 którego mamy w ofercie to pod uwagę z naszej oferty brałbym:

B&W 606 albo B&W 706- mit o ostrości i twardości B&W przy obecnych produktach można włożyć między bajki. Oczywiście B&W dalej są dokładne i szczegółowe, natomiast wszystkie nowe B&W zbudowane w oparciu o membrany Continuum grają dość łagodnie. Do H90 sprzedaje się mnóstwo B&W :)

Uni-Fi BS U5- kolumny ewidentnie po ciepłej stronie mocy, ciekawa 3drożna konstrukcja budująca scenę głęboko i szeroko. Jeśli budżet pozwoli przesłuchałby również serii 240.

Napisano

Jak to mit? Sami kiedyś przyznaliście że nie łączy się Yamahy niższych seri z bowersami właśnie ze względu na ostrość. 

A Hegel jest jeszcze bardziej surowy. Nadrabia olbrzymia mocą, ale łączenie go z bowersami to musi być świadoma decyzja podparta 2 tygodniowym odsłuchem domowym. Z elac się zgodzę 

Piotr

Napisano
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Jak to mit? Sami kiedyś przyznaliście że nie łączy się Yamahy niższych seri z bowersami właśnie ze względu na ostrość. 

A Hegel jest jeszcze bardziej surowy. Nadrabia olbrzymia mocą, ale łączenie go z bowersami to musi być świadoma decyzja podparta 2 tygodniowym odsłuchem domowym. Z elac się zgodzę 

Piotr

Kupując wzmacniacz własnej przesluchiwalem z b&w. Jedno wiem. To połączenie nie jest dla mnie. Brzmiało to bardzo ostro i sucho, a Dire Straits brzmiało bardzo średnio. Może nowsze b&w są cieplejsze, ale wydaje mi się że jednak charakter będzie podobny.

Pozdrawiam

• 5 months later...
Napisano

Witam. Wracając do tematu. Już jakiś czas jestem po zakupie kolumn Pylon Diamond Monitor. Jak rekomendowaliście, wybrałem się że wzmacniaczem do sklepu i sprawdziłem parę zestawów. Nie będę rozpisywał się co i jak brzmiało, ale Pylony mnie przekonały. Niesamowita przejrzystość i stereofonia. Z basem był w sklepie trochę problem. Było go malo, ale sobie powiedziałem , że to pokój odsłuchowy itd. w domu będzie inaczej . I było :) Basu idealnie dużo , a reszta pozostała. Tak dla zabawy to jeszcze sprawdzałem jak inne wzmacniacze w tej samej klasie cenowej grają (Marantz i Demon) i co tutaj napisać- Hegel o klasę lepiej gra. Uważam to za świetne połączenie. 

Pozdrawiam i dzięki za pomysły

Napisano
2 minuty temu, ald890 napisał:

Pylon Diamond podobał Ci się bardziej niż KEF LS50? Miałem okazji słuchać LS50 zaraz po teście Diamondów i jednak zdecydowanie Kefy lepsze.

Fakt, przed odsluchami były nr 1 na liście, jak i r300 ( tych mi się nie udało odsłuchać) , w pylonach urzekła mnie barwa dźwięku w muzyce , którą słucham, nie pisze że LS 50 były gorsze, ale coś mi właśnie w barwie nie podobalo. Kwestia pewnie pomieszczenia itd. Bardzo LS 50 chciałbym przesłuchać z heglem w domu , ale nie miałem niestety takich możliwości.

Pozdrawiam

Napisano

O ile dobrze pamiętam, Pylony rzeczywiście miały bardzo ładną barwę, chyba lekko podbita średnica, LS50 grały znacznie równiej i miały lepszą scenę (jakby większe monitory serio...), zależy czy ktoś woli neutralność czy delikatne upiększenia. :)