Skocz do zawartości
Kamill00

Problem (chyba) z uziemieniem

Recommended Posts

Napisano (edytowany)
21 minut temu, Audio Autonomy napisał:

To coś musi być nie tak z gramofonem. Może jednak te kable w headshellu? 

Przydźwięk słychać też wtedy gdy kabel zasilający gramofon jest wyjęty z gniazdka?

Powiem Ci że dobrze trafiłeś z 1 tematem.... dziś przyszedł do mnie kabelek albedo Blue którym połączyłem Gramofon z preampem- wtedy zauważyłem to co Opisałem że po nocy zrobiło się jeszcze gorzej. W tej chwili kabel albedo Blue zastosowałem do połączenia preampu ze wzmacniaczem innym dobrym kablem połączyłem Gramofon z preampem i tym sposobem wróciłem przynajmniej do punktu wyjścia z wczoraj że buczy ale tylko od momentu jak potencjometr wzmacniacza jest odkręcony na około 50% (tzn wtedy zaczyna być słychać) No i te moje tematy zbliżania ręki do wkładki. Czy wychodzi na to że z tym kablem Albedo coś jest nie tak???? Głupieje już....miałem 3 różne kabelki w wejsciu preampu i zawsze buczy, ale na Albedo głośniej x5.

Przydzwiek słychać nawet jak gramofon jest wyłączony całkowicie- wystarczy odpalić preamp i wzmacniacz. Tak jak pisałem jsk wyjme kable z wejscia preampu to wtedy cisza nastaje (mimo że Gramofon cały czas jest wyłączony) dlatego Obstawiłem że to coś z preampem

Edytowano przez Kamill00

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Kamill00 napisał:

na Albedo głośniej x5

To fajne kableki, ale nigdy ich nie sprawdzałem z gramofonem. Może nie mają ekranowania i dlatego zbierają śmieci, które są potem wzmacniane przez preamp. 

To zagadka została chociaż częściowo rozwiązana :)

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

A teraz najlepszy temat: podłączam albedo do wyjścia preampu dalej do wzmacniacza..... gramofon jest wyłączony, preamp również a jedynym włączonym urządzeniem jest wzmacniacz ustawiony w moim wypadku na Line 1 i Zgadnijcie co z co się dzieje? Buczyyy..... podkreślając że wszystkie urządzenia są wyłączone poza wzmacniaczem. ,,Ameryka"

Aby wykluczyć że coś jest z wejściami we wzmacniaczu przypiąłem kabelki z line 1 na tuner i Dzieje się to samo.....czy one mi robią jakieś ,,sprzężenie" ?

Odpowiedziałem sobie na pytanie dzwonię do źródła czyli do firmy albedo. Na wstępie zaznaczę że bardzo miła obsługa bardzo grzeczny pan po drugiej stronie telefonu który wytłumaczył mi na spokojnie wszystko jak to musi wyglądać. Kabelek albedo Blue nie nadaje się do połączenia gramofonu z preampem ponieważ musi być w pełni ekranowany a nie jest co jest zrobione przez nich specjalnie aby uzyskać lepsze efekty. Pan twierdzi że kabel ten nadaje się do połączenia preampu ze wzmacniaczem Natomiast jeśli u mnie dzieją się takie cuda wychodzi według niego na to co bardzo rzadko się zdarza że również na wyjściu muszę mieć w pełni ekranowany kabel jeżeli po przepięciu na melodikę brumienie znika. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No tak, wydaje się to być sensowne. Czyli jest tak jak przepuszczałem - Blue nie ma ekranowania. Ma to swoje plusy, ale jak widać - ma też i minusy. 

Telefon do producenta był dobrym posunięciem. Najlepiej zasięgnąć języka u samego źródła :)

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Zgadza się, natomiast jak Albedo zrobi wypad do odtw. sieciowego a na jego miejsce wróci melodika to nadal jestem w punkcie że coś jest nie tak.....i nie wiem jakie podjac dalsze kroki (nie mam nikogo kto mi pozyczy na 15min inny preamp aby byc pewnym w 100% ze to jego wina choc 95% na to wskazuje)

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim-nie ma sensu cytować go w całości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Mnie kiedyś subwoofer buczał (bez sygnału) , po zmianie słabych rca na kabel melodiki problem zniknął. Może też masz podobnie z łapaniem syfu z otoczenia , lampy temu mogą sprzyjać.

Chciałem testowo sprawdzić kiedyś czy mój wzmacniacz lampowy da radę z gitarą elektryczną , niestety kabel gitarowy działa jak antena i jego machanie dawało dziwne dźwięki zagłuszające możliwość grania ;) na tranzystorze jest to 100x mniej odczuwalne i wystarczy gitarę przekręcić.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, tylko kabel kablowi nie równy bo moje 2 kable - 1m i 0,5m są warte na rynku ok 1300zł a i tak jest lipa.

Po rozmowach z producentami okazuje sie za mozemy dostać za free kabel za ,,milion" ale poki go nie podlaczymy nie ma sie co cieszyc ze to u nas zagra. Nawet kabel ekranowany, ale 1 żyłowy moze zrobic problem....ktorego teoretycznie nie powinien- a powiedzial mi to ich konstruktor wiec chyba lepszego źródła nie ma.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nie zawsze co drogie to najlepsze ;)

Inna sprawa , to mieć jakieś zastępcze elementy o których piszesz , inny przed wzmacniacz , gramofon i sprawdzić czy problem występuje , wtedy eliminujesz temat kabli.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Zgadza się, ale niestety nie posiadam nic zastępczego, a co już robić w tym momencie to nie mam bladego pojęcia. 

W żadnej dziedzinie życia przez 34 lata nigdy się tyle nie na kombinowałem co w tym wypadku....nie robiłem tylu podejść, prób i różnego rodzaju konfiguracji.

Edytowano przez RoRo
Odpowiadając na post bezpośrednio po nim nie ma sensu cytować go w całości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, Kamill00 napisał:

.....i nie wiem jakie podjac dalsze kroki (nie mam nikogo kto mi pozyczy na 15min inny preamp aby byc pewnym w 100% ze to jego wina choc 95% na to wskazuje)

Czy to są Błonie koło Warszawy? To wtedy do stolicy nie masz daleko-odezwij się do mnie na PW to coś z tym wymyślimy :-)

Swoją drogą-nie masz też żadnego wzmacniacza w okolicy z wejściem na wkładki MM? Bo masz chyba MM w gramofonie (nie pamiętam czy pisałeś o typie Twojej wkładki).

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, RoRo napisał:

Czy to są Błonie k.oło Warszawy? To wtedy do stolicy nie masz daleko-odezwij się do mnie na PW to coś z tym wymyślimy 🙂

Swoją drogą-nie masz też żadnego wzmacniacza w okolicy z wejściem na wkładki MM? Bo masz chyba MM w gramofonie (nie pamiętam czy pisałeś o typie Twojej wkładki).

Pozdrawiam

Tak RoRo to te Błonie :) Nie mam dosłownie tu nikogo aby to pprzetestować.

Zrobię jeszcze w domu 2-3 testy i się odezwę na PW :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli masz już zrobiony porządek z kablami, to pozostaje tylko kwestia gramofonu i preampa. W gramofonie nie ma jakiejś wielkiej filozofii - sprawdzasz kable przy wkładce, gniazda i tyle. Ewentualnie jeszcze metalowe elementy gramofonu mogą być nie połączone z gniazdem GND (powinny być, ale może coś się urwało). Jak masz uniwersalny miernik, to możesz to sprawdzić.

Gorzej będzie już z samym preampem. Może zbiera śmieci sam z siebie, a może gdzieś coś nie styka?

Lampowe preampy mogą trochę "brumić". Pisałeś, że słychać to dopiero przy mocnym rozkręceniu głośności. Jeżeli nie przeszkadza Ci to w normalnym odsłuchu, to może temat jest do pominięcia? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
3 godziny temu, Kamill00 napisał:

.....

No to powodzenia -i odezwij się wieczorem.

Pozdrawiam

PS. Proszę-nie cytuj wypowiedzi poprzednika bezpośrednio po jego poście, bo mam (albo Admin) dodatkową robotę w ramach porządkowania Forum.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Okej, nie pomyślałem o tym ;)

 

@Audio Autonomy tak zrobie.....odpuszczę.

Rozmawiałem z człowiekiem, który mi go sprzedał (bardzo miły, pomocny i grzeczny człowiek).

Powiedział ze ,,lekkie brumienie" też miał, ale miał już 4 Pro Ject-y i każdy tak miał (tylko w 1 zmiana gniazdka mu pomogła).

Jeśli słucham dla przykładu max na 40 a brumi na 45 (choćby było na 35 to i tak muzyka to na tyle zagłusza że nie słychać) to szkoda czasu i nerwów.

Robiąc tak jak mi powiedział człowiek z firmy Albedo: "najpierw włącz Gramofon, następnie preamp, a na samym końcu wzmacniacz natomiast chcąc wyłączyć sprzęt zrób dokładnie odwrotnie to moje brumienie nie jest wcale zauważalne (był to akurat patent, aby nie uszkodzić sprzętu i kolumn w razie ,,W") ale również idealnie sprawdza się aby zapomnieć o niechcianych dzwiękach.

W każdym bądź razie dziękuję wam wszystkim bardzo za odzew i pomoc, a szczególnie @Audio Autonomy za duże zainteresowanie i @RoRo za chęc pomocy, bo jak widzę jesteśmy z niedalekiej okolicy.

Pozdrawiam Was i oby bez awarii :)

Edytowano przez Kamill00

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No właśnie, bardzo ciekawy temat. Jak rozwiązałeś problem, no jak?

Udzielam prywatnych porad w Prywatnych Wiadomościach! Proszę w tej kwestii do mnie PISAĆ (chętnie odpowiem).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 4.04.2019 o 17:48, Kamill00 napisał:

Robiąc tak jak mi powiedział człowiek z firmy Albedo: "najpierw włącz Gramofon, następnie preamp, a na samym końcu wzmacniacz natomiast chcąc wyłączyć sprzęt zrób dokładnie odwrotnie to moje brumienie nie jest wcale zauważalne (był to akurat patent, aby nie uszkodzić sprzętu i kolumn w razie ,,W") ale również idealnie sprawdza się aby zapomnieć o niechcianych dźwiękach.

Nic z tym więcej nie robiłem....

Na dziś dzień gramofon obsługuje Haiku Bright i nie ma już tego problemu, choć potencjometru powyżej 70% nie rozkręcałem- do 70% w skali głośności jest ,,cisza".

Edit:

Ale jaja.....znalazłem winowajcę.

*Zasilacz*

Zamieniłam kiedyś zasilacz gramofonu i streamera (długa nieznaczaca historia)

Streamer MUSIAŁEM podpiąć na jakiś czas kablem USB do wzmacniacza Yamaha i to on dawał mu zasilanie, na ten czas gramofon miał zasilacz streamera.

Dziś mówię (czy to coś zmieni - raczej nie) ale zwrócę zasilacz WXAD10 z tym że po co znów to przepisać - po prostu odpnę USB i zwrócę mu zasilacz który miał kiedyś gramofon.

Tak zrobiłem i tu nagle z kolumn..... buuuuuuuuuu!

Ale jaja myślę....znów wracam do USB- cisza !!!!

Winowajca- zasilacz stabilizowany gramofonu.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Trochę odświeżam temat. Moje pytanie dotyczy masy, a konkretnie wtyczki 5 DIN. 

Czy w gramofonach starego typu zakończonych taką właśnie wtyczką wystarczy przejściówka 5 DIN na RCA? 

Jak wygląda sprawa masy, czy nie będzie brumienia? Czy trzeba prowadzić osobny przewód masowy z gramofonu? 

Gramofon który chcę kupić ma taką właśnie wtyczkę. 

Bardzo proszę o pomoc w tym temacie. 

Pozdrawiam 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ja swojego czasu mając B&O Beogram 1000 kupiłem przejściówkę DIN na RCA, a że doszło mi jeszcze brumienie to podłączyłem przewód wzmacniacz-śruba pod gramofonem (nie miał dedykowanego miejsca do masy) i wszystko było okej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...