Marioxxl74 Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Witam. Zakupiłem naprawdę okazyjnie zestaw Pylon Audio 5.0 z kolumnami Pearl 27,monitorami Pearl i centrem Pearl i potrzebuje teraz do tego jakiś amplituner. Mój budżet to 2 tys.zł, co proponujecie? Dodam że potrzebuję w nim Wi-Fi i Bluetooth Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 12 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 12 kwietnia 2019 Gratuluję bardzo dobrego wyboru kolumn. Wybór amplitunera zależy od Twoich preferencji. W budżecie około 2 tys. zł. masz kilka ciekawych propozycji. Spójrz proszę na Denon AVR-X2500H, Onkyo TX-NR686, najnowszy Pioneer VSX-934, Yamaha RX-V685 oraz Marantz NR1509. Każdy z powyższych ma pełną fukcjonalność sieciową, Denon i Marantz dodatkowo platformę Heos, Yamaha natomiast MusicCast. Większe różnice natomiast występują w brzmieniu poszczególnych urządzeń. Na pewno pod względem jakości stereo najlepiej sprawdzi się Marantz, chociaż pod względem mocy jest to najsłabsze urządzenie. Yamaha jest najbardziej kinowa, efekciarska, wyraźnie eksponuje skraje pasma. Onkyo i Pioneer to taki złoty środek z dobrą równowagą, szybkością i dynamiką. Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, jeśli tylko masz taką możliwość, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz indywidualne wyceny dla forumowicza. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 13 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 kwietnia 2019 Śliczne dzięki za podpowiedź i nakierunkowanie,na tą chwilę chyba najbliżej mi do Onkyo który na dodatek mogę dostać za 1,9tys. Co do zaproszenia to jednak od zachodniej granicy trochę daleko,poza tym cały tydzień pracuję za granicą i tylko na weekendy jestem w kraju.Muszę poszukać jakiegoś salonu bliżej mnie do odsłuchu. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JacekWF Napisano 14 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 kwietnia 2019 Co prawda nie 685 ale 585 można kupić w dobrej cenie https://www.amazon.de/Yamaha-AV-Receiver-RX-V585-schwarz-Netzwerk-Receiver/dp/B07CMBT3BQ/ref=sr_1_3?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&keywords=yamaha+685&qid=1555232245&s=gateway&sr=8-3 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 15 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 15 kwietnia 2019 585 się nie opłaca absolutnie. Bierz Onkyo. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 16 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2019 Jeśli Yamaha, to model RX-V685, w stosunku do 585 Onkyo będzie znacznie lepsze. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 19 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 kwietnia 2019 Wielkie dzięki za podpowiedzi,z podanych propozycji odsłuchałem dziś Yamahę,Denona i Onkyo i wybór mój padł na Denon,to jest to czego chciałem. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 22 kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2019 (edytowany) No i narodził się nowy problem. Zaczęliśmy kompletować zestaw kina domowego dla córki,młoda wybrała kolumny Magnat Shadow 207 które są już zamówione,docelowo ma być cały zestaw Shadow 5.0+sub.Miało to śmigać z Denonem AVR-X2500H i odsłuch tego był zadowalający jednak teraz okazuje się że ten amplituner nie zmieści się fizycznie i jesteśmy skazani na amplituner slim(13,5 cm wysokości max).Wykorzystane to będzie 50%muzyka 50%filmy i gry. W budżecie ok.2tys znalazłem Marantza NR1509 i 1609 i teraz pytania: 1.Czy te amplitunery pociągną takie kolumny? 2.Czy będą dobrze brzmieć z Magnatem?(Tam gdzie robiliśmy odsłuchy nie mają Marantza) 3.Czy warto dokładać do 1609 dla tych 5W?(rozbudowa do Atmosa nieprzewidywana) 4.Czy może jest jeszcze coś w ww.budżecie warte zainteresowania? Edytowano 22 kwietnia 2019 przez Marioxxl74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 22 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 22 kwietnia 2019 Jeżeli potrzebujesz amplitunera slim i ma być w połowie wykorzystany do muzyki, to moim zdaniem powinieneś celować w marantza. Jeżeli nie rozbudujesz kina do atmosa model 1509 powinien Ci wystarczyć. A jak będzie grał z wybranymi przez Ciebie kolumnami, powinieneś posłuchać sam bądź też zasugerować się tym co powie branża. U mnie model ten gra z dali zensor 5 i zarówno w kinie jak i w stereo gra to moim zdaniem bardzo przyzwoicie 🙂. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 23 kwietnia 2019 Jesteś w takim razie skazany na Marantza. On da Ci te 50% zadowolenie z muzyki. I myślę że 1509 Ci wystarczy a budżet zostaw ewentualnie na zewnętrzny wzmacniacz który do tego amplitunera da się podłączyć. I będzie to znacznie lepiej grało. Też może być slim Zapraszam po ceny na komplet. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 2 maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 maja 2019 Witam po krótkiej przerwie. Remontujemy mieszkanie córki i w międzyczasie kompletujemy KD.Na tą chwilę mamy zamówione Magnaty Shadow 207 na front i amplituner Marantz NR1609,jako central Shadow center 213.Nie mamy jeszcze satelit i tu zaczyna się kolejny problem 😁 a mianowicie młoda wynalazła naprawdę okazyjnie Shadowy 205(nowe) tylko jak podłogówki będą grały jako surroundy? Trochę pogrzebałem w czeluściach netu i jestem jeszcze głupszy niż byłem bo trafiłem na dwie szkoły,jedna twierdzi że będzie bardziej dynamicznie niż z monitorami a druga że będzie gorzej bo podłogówki są bardziej prądożerne i stracą na tym inne kanały. Proszę o pomoc bardziej doświadczonych w tym temacie ode mnie. Co wybrać Shadow 205 czy 203?Te 205 są minimalnie droższe od 203 do których dodatkowo trzeba dokupić podstawy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 maja 2019 Udostępnij Napisano 3 maja 2019 Moim zdaniem to nie specjalnie dobre rozwiązanie. Faktycznie przy amplitunerach za dużo energii idzie na tyły. Mozna to ustawiać odcinając je znacznie wyżej ale to w takim razie po co podłogowe na tył. Kup tańsze standy np u Tombase na wymiar albo jakieś gotowe na wymiar i już. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 3 maja 2019 Udostępnij Napisano 3 maja 2019 owszem, będzie bardziej dynamicznie, jeżeli zapewnisz im odpowiednią dawkę prądu, a niestety z NR1609 masz małe szanse na to Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 24 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Cały set Shadow 207,203,213 podłączony do Marantza NR 1609 zagrał naprawdę ładnie,jednak po miesiącu gdy kolumny się wygrzały to dopiero jest bomba.Na początku chciałem dokupić suba typowo pod muzykę np. Tannoy TS2.10 ale teraz jest on niepotrzebny i zamówiłem 302 typowo do kina.Ale żeby nie było tak różowo to pojawiła się choroba "chcę jeszcze lepiej". Postanowiłem dokupić końcówkę mocy do napędu frontów.Wynalazłem PRO-JECT AMP BOX SE używkę za 450PLN,poradzicie mi czy uzyskam poprawę dźwięku dzięki niej.Odpowiada mi jeszcze jej rozmiar(może stać niezauważona za telewizorem). Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 24 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 czerwca 2019 Ja brałbym w ciemno za tak śmieszne pieniądze. Jeżeli masz możliwość ewentualnego zwrotu - przetestuj koniecznie. U mnie za końcówkę mocy do marantza 1509 robi wzmacniacz Cyrus one i zarówno w kinie jak i w stereo nastąpiła bardzo dużo paprawa. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 czerwca 2019 Zdecydowanie tak. Jaka by to końcówka nie była cały set musi zagrać lepiej. Cena też wydaje się być atrakcyjna. Moim zdaniem słuszna droga. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 26 czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 czerwca 2019 Końcówka zakupiona,teraz czekam na dostawę, kiedy już będzie podłączona podzielę się z wami wrażeniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 7 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 lipca 2019 Po podłączeniu końcówki mocy dźwięk w stereo poszedł o jakieś dwie klasy w górę szczególnie w trybie Pure Direct (Audysey jakoś dziwnie kalibruje z końcówką mocy).Co do dźwięku w kinie to na razie nie mam czasu na filmy i nie wiem jak to wygląda. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 7 lipca 2019 Udostępnij Napisano 7 lipca 2019 Nie bardzo wiem jak określa się te klasy dzwięku ale oczywiscie zgadzam się z kolega, że podłączając zewnętrzną koncówkę mocy bądz też wzmacniacz dzwięk ulegnie poprawie. To samo zaobserwowałem u mnie po podłączniu wzmacniacza, który działa jako koncówka mocy. Nie wiem czy w kinie będzie to aż takie wielkie WOW jak w stereo, ale odciążysz pozostałe kolomny a to na pewno pójdzie też na plus dla całego systemu . Pozdrawiam i życzę przyjemności ze słuchania muzyki . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 lipca 2019 Udostępnij Napisano 8 lipca 2019 To akurat nie podlega wszelkim dyskusjom. Zdecydowanie to dobre rozwiązanie. Czemu dziwnie ci kalibruje? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 9 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 lipca 2019 (edytowany) Po kalibracji dźwięk w stereo zrobił się gorszy niż bez końcówki ale w Pure Direct jest super.Nadal nie sprawdzałem jak jest w kinie (brak czasu). Edytowano 9 lipca 2019 przez Marioxxl74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Dźwięk w stereo zrobił się gorszy a w direct lepszy? No do ewidentnie świadczy o tym że masz włączone pewne "ubarwiacze" dźwięku. Musisz to ponownie poustawiać. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 10 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Dzięki za radę,jak zjadę na weekend do domu to się trochę pobawię tymi ustawieniami. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 lipca 2019 Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 Przeczytałem jeszcze raz tytuł tematu W kinie nie zapomnij jednak o subie. To tak na bocznicy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marioxxl74 Napisano 10 lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 lipca 2019 (edytowany) Sub już był zamówiony ale przyszedł obity i wrócił do właściciela,był to Magnat 302a. Teraz jednak rozważam coś lepszego,rozglądam się za: Tannoy Ts 2.10 Heco New Phalanx 202a B&W ASW610 ewentualnie Shadow 300a(pasowałby wizualnie do całości). Który z powyższych najlepiej sprawdzi się zarówno w kinie jak i w stereo? Edytowano 10 lipca 2019 przez Marioxxl74 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts