Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam,mam wzmacniacz Yamaha AX500 i kolumny Klipsch RF-62 i potrzebuje pomocy w doborze dac-a do tego zestawu. Dac glownie ma mi posluzyc do podlaczenia tv przez kabel optyczny. Na dac chcialbym wydac 400-500 zł. Moze byc uzywany/nowy nie ma to dlamnie jakiegos wiekszego znaczenia. Pozdrawiam

Napisano

Witaj,

Dac magic to naturalny wybór w tej cenie. Dobry dac. Świetnie wyceniony..

Moim zdaniem jednak absolutnie nie nadaje się do twojej konfiguracji.

Masz Yamahę i klipsche które grają jasno. Do tego jasny dac i będzie to grało przeciętnie.

Moim zdaniem produktu musical fidelity czy nieco dołożyć do używanego arcama rdac będzie znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Napisano

Sorry za offtopic ale czy da się DAC-em "ocieplić" dzwięk. Chciałbym dodać zewnętrzny DAC do systemu dla testu i może zostawić na stałe. I wzmacniacz i kolumny mam raczej nautralne, jasne.  Potrzebuję  co najmniej jedo wejście optyczne na xbox i jeden coaxial na streamer, ale USB też byłoby fajnie mieć przyszłościowo.

Napisano
1 godzinę temu, Tomasz Syta napisał:

Sorry za offtopic ale czy da się DAC-em "ocieplić" dzwięk.

Dzień dobry. Masz "jasną" konfigurację wzmacniacz-kolumny. DACiem nie ocieplisz barwy dźwięku chyba, że będzie wyposażony w korektor barwy dźwięku np. RME ADI-2 DAC. Ogólnie DAC ma dokonać konwersji sygnału cyfrowego na analogowy bez zniekształceń czyli również podbarwień. Szukaj rozwiązania bardziej logicznego. Zmiana kolumn na cieplejsze. Korekcja pokrętłami bas/treble, pierwszy w prawo, drugi w lewo. Podobno można w niektórych systemach kablami odjąć górnych rejestrów link ale nie wiem czy to prawda bo tylko czytałem, a nie doświadczyłem. Pozdro.

Napisano

Dzięki za odpowiedź, tak też myślałem. W takim razie nie będę kombinował tylko poszukam "cieplejszego" wzmacniacza bo kolumny mi się za bardoz podobają i mam je za krótko,żeby zmieniać. Dobra nie zaśmiecam tematu więcej :)

Napisano
3 godziny temu, S4Home napisał:

Witaj,

Dac magic to naturalny wybór w tej cenie. Dobry dac. Świetnie wyceniony..

Moim zdaniem jednak absolutnie nie nadaje się do twojej konfiguracji.

Masz Yamahę i klipsche które grają jasno. Do tego jasny dac i będzie to grało przeciętnie.

Moim zdaniem produktu musical fidelity czy nieco dołożyć do używanego arcama rdac będzie znacznie lepiej.

Pozdrawiam

Chodzi o cos takiego https://www.olx.pl/oferta/dac-arcam-rdac-zasilacztomanek-CID99-IDzGisC.html ?