Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Pomijam zasilacz i R katody EL to pozostałe elementy 0,5W w zupełności wystarczą, po co mają zbierać śmieci z układu.

w bibliotece  masz elementy RLC i wybierasz  R-EU i C-EU np. R to 207/10,  /12, podobnie jest z C

Jak planujesz soldermaskę to warto powiększyć PAD-y na tych elementach.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
43 minuty temu, Karol64208 napisał:

zrobiłeś już board

Nie. Czasu mało. Bawiłem się pułapkami basowymi robiąc pomiary i około akustyczne sprawy mnie pochłonęły. Przysiądę do tego jak ogarnę się trochę. 

Poza tym nie powinno być problemów bo to prawie ten sam wzmacniacz co L1, a w tym żadnych problemów nie ma. Jest totalnie cichy nawet bez dławika. Chyba coś wyolbrzymisz problem 😉

Napisano

Potwierdzam, żadnych problemów z przydźwięków ani brumem nie ma. Cisza w kolumnach aż się czasem można zdziwić po włączeniu muzyki.

Jednakże jakby się udało Mariusz to można pomyśleć aby zasilacz dać na osobnej PCB, będzie bardziej modułowo i lepiej do kombinacji w obudowie.

Zauważyłem te dobroć przy skladaniu PSE gdzie właśnie zasilacz jest osobno.

Ja bym na PCB umieścił od początku przełącznik wyboru trybu pracy lamp, przynajmniej UL i Trioda

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Napisano
Dnia 22.03.2021 o 21:13, Mufcore napisał:

Ja bym na PCB umieścił od początku przełącznik wyboru trybu pracy lamp, przynajmniej UL i Trioda

To może zrobię w następnym kroku mojej zabawy z Eagle. Póki co zamieszczam owoc mojej pracy czyli moją pierwszą PCB zrobioną tym programem. Zgodnie z sugestiami zmniejszyłem niektóre gabaryty i pozmieniałem numerowanie elementów. Może nie jest idealna ta płytka i jak ktoś się skusi na wypróbowanie to zachęcam do przyjrzenia się czy jakichś baboli nie zrobiłem ;) W załączniku pliki do dalszej edycji i zabawy. Pozdrawiam.

Sch (Medium).jpg

PCB (Medium).jpg

ANKv4.brd ANKv4.sch

Napisano
3 minuty temu, Mufcore napisał:

Ja mówię że kawał dobrej roboty i tak wykonany

Dzięki :) Mam jeszcze kilka pomysłów na "ulepszenie" tej PCB to powoli będę działał. Oczywiście nic ponad to co inżynierowie ANK wymyślili. Płytki za jakiś czas zamówię w jakiejś fabryce ale jeszcze nie teraz bo mam sporo innych spraw rozwleczonych. Zachęcam do zabawy Eaglem, co prawda jest to żmudne zajęcie ale fajnie wycisza i uspokaja ;) 

Napisano
21 minut temu, Karol64208 napisał:

Ale mam kilka pytań czy robisz soldermask ?

Jak zamierzasz lutować np; kondensatory  w których masz lutowanie, jeden pin bottom a drugi pin do TOP, trochę utrudni lutowanie.

Na oryginalnej PCB jest 11 elektrolitów tak naprzemiennie lutowanych ;) Przerabiałem to w wersji I-szej i nie jest to problem o który trzeba się martwić. Solder mask robią w fabryce chyba w standardzie. Nie wnikałem ale te płytki co Voltamper robił miały już. 

Napisano

Wiem że się uczysz, ale dobrze jest projektować krótkie  ścieżki i jak najmniej kątów prostych.

Nie przyjmuj tego jako krytyki, każdy kiedyś się uczył.

Na .brd zaznaczyłem niektóre miejsca do ulepszenie i też inne nie zaznaczone.

Do lepszego rozmieszczenia elemntów zastosuj GIRD Size 0,127, lub 0,0127.ANK.thumb.png.24f396e9f74287d1bc0708888ade853f.png

Napisano

Pokazałem dwa sposoby podpięcia końcówek do lutowania.

To dobrze było by powiększyć PAD-y elementów dla solidniejszego lutowania, to są lampy i temperatura.

Czy masz już cokoły pod lampy i czy sprawdziłeś ich średnice rozstawu nóżek i  średnicy tych nóżek do zastosowanych na .brd

Jak jeszcze mogę coś doradzić, zasilanie żarzenia najlepiej jak się da to poprowadzić pod spodem bez przelotek TOP/BOTTOM, od strony montażu elementów tor audio.

Napisano
10 minut temu, Karol64208 napisał:

Czy masz już cokoły pod lampy i czy sprawdziłeś ich średnice rozstawu nóżek i  średnicy tych nóżek do zastosowanych na .brd

Nic nie mam. To projekt zabawa i nauka. Jak będę już na etapie pomysłu, żeby upgrade wzmacniacza kolejny zrobić to te szczegóły poprawię. Pady faktycznie powinny być solidne ale w tych elementach z biblioteki są już konkretne i nawet nie pomyślałem żeby podmieniać. Pobawię się jeszcze ;) 

• 1 month later...
Napisano

A co tam... też się pochwalę. Po miesiącu obgryzania paznokci i ciągłych pytań mojej żony czy na pewno wiem co robię, w końcu jest! (pytania żony o tyle zasadne, że poza dobrymi chęciami i lutownicą gotową na wszystko, moja wiedza w temacie nie sięgała dużo dalej za prawo ohma – ale co tam, wszystko jest dla ludzi)

Rozważałem RS tube amp (wszystko podane na tacy – więc na pierwszą lampę w życiu jak znalazł) ale cieszę się że trafiłem na to forum i dzięki  MariuszowiZ zmieniłem kierunek. Doświadczenia i wskazówki MariuszaZ (szczególnie dla zaczynających przygodę) – bezcenne! Dziękować, dziękować.

To co usłyszałem z tego wzmacniacza naprawdę mnie mile zaskoczyło. Pewnie to ciągle niezdrowy entuzjazm (wiadomo – pierwsza lampa, poskładana samemu i bez ofiar w ludziach, człowiek pęka z dumy…) ale póki co ta lampa wywłaszczyła moje dotychczasowe tranzystorowce (NAD i Audiolab).

Mam trochę szumu słyszalnego z głośników wysokotonowych, czy ktoś miał podobną przypadłość?

@MariuszZ – pozwolę sobie podpytać - jaka była różnica po przesiadce na TG Hammonda? (jakoś nie mogę namierzyć tego postu).

20210516_205033.jpg

Napisano
21 minut temu, backi napisał:

Mam trochę szumu słyszalnego z głośników wysokotonowych, czy ktoś miał podobną przypadłość?

@MariuszZ – pozwolę sobie podpytać - jaka była różnica po przesiadce na TG Hammonda? (jakoś nie mogę namierzyć tego postu).

Na szum z tweetera pomogło obrócenie wtyczki zasilania w listwie. Nie pytaj co i jak bo teoria jest dość pogmatwana ;) Obróć i sprawdź. Tzn. zamień L i N miejscami w kablu zasilającym.

Trafa Hammonda to lepsza kontrola na basie ale co możesz uzyskać to pewnie będzie zależało jakie masz trafa aktualnie. Ja wymieniłem na większe porównując z małymi Ediskami, które tak na marginesie są bardzo dobrej jakości. Gdybym miał od początku te na większym rdzeniu od Edisa to nie wymieniałbym na inne. 

Gratuluję udanego startu w lampowe DIY i życzę wielu miłych godzin spędzonych na słuchaniu muzyczki płynącej z własnoręcznie poskładanego wzmaka :) 

Napisano

Ja od siebie dodam ze efekt już jest po zmianie tych małych traf na robione przez 4Pietro4 i tu myśle z Hammondami już by tak oczywisto nie było, a jednak taniej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Napisano
1 godzinę temu, backi napisał:

A co tam... też się pochwalę. Po miesiącu obgryzania paznokci i ciągłych pytań mojej żony czy na pewno wiem co robię, w końcu jest! (pytania żony o tyle zasadne, że poza dobrymi chęciami i lutownicą gotową na wszystko, moja wiedza w temacie nie sięgała dużo dalej za prawo ohma – ale co tam, wszystko jest dla ludzi)

Rozważałem RS tube amp (wszystko podane na tacy – więc na pierwszą lampę w życiu jak znalazł) ale cieszę się że trafiłem na to forum i dzięki  MariuszowiZ zmieniłem kierunek. Doświadczenia i wskazówki MariuszaZ (szczególnie dla zaczynających przygodę) – bezcenne! Dziękować, dziękować.

To co usłyszałem z tego wzmacniacza naprawdę mnie mile zaskoczyło. Pewnie to ciągle niezdrowy entuzjazm (wiadomo – pierwsza lampa, poskładana samemu i bez ofiar w ludziach, człowiek pęka z dumy…) ale póki co ta lampa wywłaszczyła moje dotychczasowe tranzystorowce (NAD i Audiolab).

20210516_205033.jpg

super!
Obudowę robiłeś sam czy zamawiałeś gdzies?
Czy możesz podesłać zdjęcia wnętrza? Też zastanawiam się nad wystawieniem lamp na zewnątrz.
Ja jestem w trakcie zamawiania części. Mam już trafa, płytę, Teraz obudowa i reszta.

Napisano
Dnia 17.05.2021 o 14:33, MariuszZ napisał:

Na szum z tweetera pomogło obrócenie wtyczki zasilania w listwie. Nie pytaj co i jak bo teoria jest dość pogmatwana ;) Obróć i sprawdź. Tzn. zamień L i N miejscami w kablu zasilającym.

Trafa Hammonda to lepsza kontrola na basie ale co możesz uzyskać to pewnie będzie zależało jakie masz trafa aktualnie. Ja wymieniłem na większe porównując z małymi Ediskami, które tak na marginesie są bardzo dobrej jakości. Gdybym miał od początku te na większym rdzeniu od Edisa to nie wymieniałbym na inne. 

Gratuluję udanego startu w lampowe DIY i życzę wielu miłych godzin spędzonych na słuchaniu muzyczki płynącej z własnoręcznie poskładanego wzmaka :) 

Dzieki za info - zamieniłem zasilanie ale dużej zmiany nie słyszę. W planach mam jeszcze zmianę RC na LC w zasilaniu - może dławik cos poprawi.

Z trafami głośnikowymi wzorowałem sie na Twojej pierwszej wersji - więc  LO PP25-1 (pierwszy projekt, na dużym ryzyku ;) więc nie chciałem jakoś przesadnie inwestować). No ale jak zagrało, to teraz cieżko pohamować apetyt na wiecej... Przy okazji budowania jakiejkolwiek wiedzy o lampach natknąłem sie na kanał Blueglow Electronics (polecam dla anglojezycznych, początkujących lampowców - kompleksowo i łopatologicznie) ... no i teraz do nirvany brakuje mi jakiegoś SE :)

Dnia 17.05.2021 o 15:23, Michał Podgruszecki napisał:

super!
Obudowę robiłeś sam czy zamawiałeś gdzies?
Czy możesz podesłać zdjęcia wnętrza? Też zastanawiam się nad wystawieniem lamp na zewnątrz.
Ja jestem w trakcie zamawiania części. Mam już trafa, płytę, Teraz obudowa i reszta.

Parę zdjęć poniżej. Lampy musiały byc na widoku bo to w końcu mój pierwszy tube amp. Obudowa to własne rękodzieło za wyjątkiem balchy której sam nie giąłem. Dużo więcej roboty niż lutowanie :) ale na szczęście udało się wszystko w miare spasować za pierwszym podejściem (chociaż dalej nie mam patentu jak wywiercić kilka otworów w idealnej linii).

Powodzenia.

20210518_155627.jpg

20210518_155540.jpg

20210518_160423.jpg