Skocz do zawartości
ADamx

Nowy subwoofer buczy

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Witajcie,

 

kupiłem nowy subwoofer magnat quantum 731A. Podlączyłem go i buczy z membrany, cały czas po podpieciu do zasilania bez nawet podłączania amplitunera - o co tu chodzi? sub jest walnięty? ojciec mówi że to przydzwięk sieciowy, ale czemu?

Edytowano przez ADamx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Ekranowanie przewodu jest bardzo istotne. Dobrze żeby kabel nie był niepotrzebnie zbyt długi. Jego prowadzenie obok przewodów sieci 230V również zwiększa brumienie. To normalne  że brumienie może być większe gdy wzmacniacz jest wyłączony. Warto pobawić się ustawieniami aby sygnał wychodzący z wzmacniacza był możliwie silny i regulacja głośności na subwooferze była ustawiona możliwie nisko. Wtedy wpływ zakłóceń jest mniejszy.

Edytowano przez MobyDick

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

Moby co to znaczy Ekranowanie przewodu jest bardzo istotne"? edit. tu mowimy tylko o kablu zasilania wiec chyba nie bedzie mialo wplywu?

kabel zasilajacy jest oryginalny z zestawu, 1.5m ma. podłączałem do różnych gniazdek w domu - zawsze buczy gdy tylko dioda zaswieci na zielono, nawet bez podlaczenia do AV, na samym podpiętym zasilaniu

wyczytalem ze to walnieta sekcja zasilania w nim pewnie.

sub juz zapakowalem i jutro leci na zwrot.

Edytowano przez ADamx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli jest wadliwy , to trzeba go zwrócić. Jednak nawet gdy subwoofery są sprawne to przy słabej jakości kablach i wcześniej wymienionych problemach może przeszkadzać jego brumienie. Słuchanie subwoofera gdy nie jest podłączony do niczego lub gdy wzmacniacz jest wyłączony nie ma sensu bo będzie brumił bardziej niż gdy jest podłączony i działa. W dobrej jakości kablach przewód połączony w kablu z masą otacza przewód sygnałowy. To się nazywa ekranowanie przewodu. W kiepskich przewodach RCA do subwoofera 2 cienkie przewody biegną obok siebie. Wtedy nie ma ekranu. Takie rozwiązanie może się sprawdzać zupełnie nieźle gdy połączenie jest krótkie i brak jest zakłóceń.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Jeśli kabel RCA nie był podłączony i tak się dzieje to najlepiej go wymienić.

Jeśli masz go z polskiej dystrybucji to elco exim w tej kwestii działa sprawnie.

A sub jest na prawdę ciekawy. W kinie cię nie zawiedzie

Pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

magnat_quantumsub731a_rear.jpg

ja tam widzę sygnał na chinchach ;) 

U mnie jak podepnę 2 chinchami wzmacniacz + 1 lfe kino domowe , to o ile na wzmaku śmiga , to przy KD nie da rady i trzeba odpinać wzmaka :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

problem pojawia się gdy tylko podlącze kabel zasilający - tylko jego i włącze suba, bez kabli rca tak jak pisaliscie.

dziękuję za pomoc, sub do zwrotu zaraz leci a ja znowu musze szukac nowego :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
2 minuty temu, ADamx napisał:

problem pojawia się gdy tylko podlącze kabel zasilający - tylko jego i włącze suba, bez kabli rca tak jak pisaliscie.

dziękuję za pomoc, sub do zwrotu zaraz leci a ja znowu musze szukac nowego :(

Trzeba podpiąć kable pod wzmacniacz i sprawdzić , bo może brak magicznych zatyczek chinchowych powoduje łapanie zakłóceń z otoczenia :D

W sumie na logikę , odpalasz suba , automatycznie oczekiwany jest sygnał na wejściach , nie ma to łapie syf , magia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)

@Kubakktak dzięki za rade żeby spierodlic AV jeszcze, bo dobrze że poczytałem wczoraj i dużo ludzi pisało że w zadnym wypadku nie podpinac takiego suba pod AV w ten sposob.

sub przy podpieciu rca dziala bo na tecie av daje dzwiek ale i tak buczy cały czas 100%

rada dla innych - trzeba uwazac na rady znafcóf jak powyżej

@S4Home Dziękuję za info, niestety ten zwracam i raczej juz nie pójdę z magnatem chociaz pełny set magnata mam :( znowu szukać trzeba czegoś innego

Edytowano przez ADamx

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
57 minut temu, ADamx napisał:

rada dla innych - trzeba uwazac na rady znafcóf jak powyżej

No jestem top znafca :D chciałem Ci zdalnie spalić chałupę i mi się nie udało :(  

 

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bez posłuchania trudno się zorientować na forum o jak wysoki poziom buczenia tu chodzi. Zwykle komuś przeszkadza że w ogóle coś słychać jak się przyłoży ucho w cichym pokoju. Praktycznie każdy subwoofer buczy po podłączeniu, szczególnie gdy się ustawi na nim głośność na max. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Napisano (edytowany)
41 minut temu, MobyDick napisał:

Praktycznie każdy subwoofer buczy po podłączeniu, szczególnie gdy się ustawi na nim głośność na max. 

I tu pozwolę sobie z Tobą się nie zgodzić, użytkuje obecnie Jamo j12 i żadnego buczenia nie ma, specjalnie zrobiłem test,bo mnie to zaciekawiło. 

Edytowano przez maverick2005

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Nawet gdy go odłączysz od wzmacniacza i ustawisz głośność na nim na max ? :) Spróbuj.

Sporo tu zależy własnie jeszcze od kabla, jego długości i tego obok jakich przewodów leży.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Kabel mam melodiki 4m,sub stoi w środku koło prawej kolumny, kable jakie idą koło niego to głośnikowe,dwa antenowe od satelity oraz jest gniazdko pod które podłączoną mam listwę przepięciową i resztę sprzętu. Sprawdziłem tak jak pisałeś i jedynie przy podkręcaniu głośności na max jest delikatne nazwę to mrowieniem jak rękę przyłożę do głośnika, ale żeby to buczało to nie ma takiego objawu, chyba że jestem głuchy😉

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, maverick2005 napisał:

Kabel mam melodiki 4m,sub stoi w środku koło prawej kolumny, kable jakie idą koło niego to głośnikowe,dwa antenowe od satelity oraz jest gniazdko pod które podłączoną mam listwę przepięciową i resztę sprzętu. Sprawdziłem tak jak pisałeś i jedynie przy podkręcaniu głośności na max jest delikatne nazwę to mrowieniem jak rękę przyłożę do głośnika, ale żeby to buczało to nie ma takiego objawu, chyba że jestem głuchy😉

Potwierdzam , też mam kabel melodiki 4m , tak więc może te kable robią robotę. Tzn. wiem ,że tak gdyż na wcześniejszym kablu był sporo "słabszy" sygnał + brumiło ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
18 godzin temu, ADamx napisał:

problem pojawia się gdy tylko podlącze kabel zasilający - tylko jego i włącze suba, bez kabli rca tak jak pisaliscie.

dziękuję za pomoc, sub do zwrotu zaraz leci a ja znowu musze szukac nowego :(

Czemu? Niech ci wymienia na sprawny.

Zaraz zostanie co doradzimy klipsch r120 albo jako j12 które są znacznie gorsze.

Zraziles się? Czym? To elektronika to się zdarza

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
10 godzin temu, S4Home napisał:

Czemu? Niech ci wymienia na sprawny. 

Zaraz zostanie co doradzimy klipsch r120 albo jako j12 które są znacznie gorsze. 

Zraziles się? Czym? To elektronika to się zdarza

m.in. tym że sprzedawca zdradził "tajemnice" że magnat jest tak naprawdę Made in china i jako że przyszedl tez delikatnie puknięty na rogu (a nie bylo to od transportu) powiedział że oni w magnacie nawet tego nie sprawdzaja co przyplywa z chin, wiec sorry ale za taki quality to ja dziekuję. z klipschem tez podobnie sioe dowiedziałem i serio w kropce jestem co z subem znowu.

a moj buczał niezaleznie od krecenia volumem, caly czas tak samo i tak glosno ze nie zasnąlbyś nawet przy tym nie ma szans ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Hahahaha :)

zdradzil ci ta tajemnicę?:)

łobuz

pokaz suba do 3000 zł który nie jest nade on China? Skoro był jak to nazwał pukniety to powinien cię o tym poinformować. 

widze że problemem jest sprzedawca a nie sub

pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, S4Home napisał:

Hahahaha :)

zdradzil ci ta tajemnicę?:)

łobuz

pokaz suba do 3000 zł który nie jest nade on China? Skoro był jak to nazwał pukniety to powinien cię o tym poinformować. 

widze że problemem jest sprzedawca a nie sub

pozdrawiam

mój jbl kosztował ~2000zł (nabyty kiedyś w media za ~1300 z uwagi na ułamane mocowanie maskownicy , które naprawiło się wtapiając gwoździe) jest made in dania bodajże , albo usa ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Utwórz nowe...