Michał1986 Napisano 26 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2019 4 minuty temu, Inferno napisał: A tego to już miałem w domu na odsłuchu. Bardzo fajna funkcjonalność tyle że to odtwarzacz strumieniowy do niego jeszcze kawałek wzmacniacza potrzeba 😁 I w tym przypadku właśnie ważny będzie wzmacniacz z jakim go zestawiasz. Dla mnie sprzęt wysokich lotów, w V2 z tego co pamietam jest TIDAL. I wyglada jak dla mnie super! No tak, ale w takim razie w komplecie ze wzmacniaczem będzie z 8k za samo źródło... 😬 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 26 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 26 sierpnia 2019 Proponuje zacząć od wzmacniacza i kolumn a na źródło sobie spokojnie poczekać. Sygnał opędzisz Chromecastem za stówkę. Tak chyba bym zrobił dzisiaj 🧐 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 28 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2019 (edytowany) A pytanie jeszcze z trochę innej beczki - co sądzicie o MUSICAL FIDELITY V90 BLU w kategorii streamerów do 1k? Szczególnie w odniesieniu do Arcam rBlink i miniBlink Edytowano 28 sierpnia 2019 przez Michał1986 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 28 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 28 sierpnia 2019 Dnia 26.08.2019 o 20:02, Michał1986 napisał: A Cambridge Audio CXN v2? Ktoś coś? Testowałem to urządzenie osobiście w domu. O moich wrażeniach możesz poczytać na naszej stronie w dziale porady. Dnia 26.08.2019 o 20:43, Inferno napisał: A tego to już miałem w domu na odsłuchu. Bardzo fajna funkcjonalność tyle że to odtwarzacz strumieniowy do niego jeszcze kawałek wzmacniacza potrzeba 😁 I w tym przypadku właśnie ważny będzie wzmacniacz z jakim go zestawiasz. Dla mnie sprzęt wysokich lotów, w V2 z tego co pamietam jest TIDAL. I wyglada jak dla mnie super! Dokładnie tak. To odtwarzacz który rozwija skrzydła przy dobrym wzmaku. Mimo wszystko ja nadal stawiał bym na Malinkę do tysiąca złotych Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 29 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 sierpnia 2019 Cóż, przyszedł czas na ostateczne refleksje i przemyślenia. Podstawowy wniosek to taki, że w zakładanym budżecie nie znajdę nic wśród pasywnych zestawów, co zagrałby ZDECYDOWANIE lepiej od aktualnie posiadanych przeze mnie monitorów aktywnych. Jedyny głośnik do tej pory, na którym odczułem wyraźną różnicę w szerokości sceny to Delphinusy, które z budżetową Yamahą lub Onkyo zamykają się w kwocie ok 9k. Ale nie zagrało to o 9k lepiej od moich Swansów. Dlatego aktualnie przymierzam się do odsłuchania nowej wersji Swansów M300 (2.200,00 zł), M200MKIII+(1.150,00 zł) oraz Edifiera S3000 Pro (2.999,00 zł). Model M200MKIII to już przecież legenda. I tu pytanie - Edifier ma BT 5.0 z aptx'em HD, natomiast Swansy posiadają moduł BT 4.0 bez aptx, dlatego do Swansów niezbędny będzie zewnętrzny streamer. Myślałem o MUSICAL FIDELITY V90 BLU lub posiadanym obecnie Arcam miniBlink. I zastanawiam się, czy w przypadku FIDELITY V90 BLU głośnik aktywny lepiej byłoby podłączyć coaxialem, czyli jak rozumiem sygnał cyfrowy na analogowy zostanie przetworzony przez wbudowany w głośniku DAC (o którym nie wiem nic), czy może lepiej użyć analogowego kabla RCA, żeby za przetworzenie sygnału odpowiadał DAC z FIDELITY V90 BLU? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 Tego ci nie powiem bo nie znam tych produktów. Raczej nikt z forum ich nie zna. Tu raczej oferujemy, testujemy sprzęt pasywny. Znaczy kolumny pasywne ale w czym problem aby przetestować to samemu? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 30 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 sierpnia 2019 (edytowany) 3 godziny temu, S4Home napisał: Tego ci nie powiem bo nie znam tych produktów. Raczej nikt z forum ich nie zna. Tu raczej oferujemy, testujemy sprzęt pasywny. Znaczy kolumny pasywne ale w czym problem aby przetestować to samemu? Problem żaden, ale nie mam pewności czy to, co napisałem powyżej jest technicznie poprawne 🙄 Wersja ze Swans M300: a) PC ---> |aptx| Arcam miniBlink ---> |analog RCA| Swans M300 (Arcam DAC) b) PC ---> |aptx| MUSICAL FIDELITY V90 BLU ---> |analog RCA| Swans M300 (MF DAC) c) PC ---> |aptx| MUSICAL FIDELITY V90 BLU ---> |coaxial RCA| Swans M300 (Swans DAC) d) PC ---> |aptx| Mass Fidelity Relay ---> |analog RCA| Swans M300 (MF DAC) e) PC ---> |aptx| Mass Fidelity Relay ---> |coaxial RCA| Swans M300 (Swans DAC) Wersja z Edifier S3000Pro: a) PC ---> |aptx| Edifier S3000 Pro (wewnętrzny DAC) b) PC ---> |aptx| MUSICAL FIDELITY V90 BLU ---> |analog RCA| Edifier S3000 Pro (MF DAC) c) PC ---> |aptx| MUSICAL FIDELITY V90 BLU ---> |coaxial RCA| Edifier S3000 Pro (Edifier DAC) d) PC ---> |aptx| Arcam miniBlink ---> |analog RCA| Edifier S3000 Pro (Arcam DAC) e) PC ---> |aptx| Mass Fidelity Relay ---> |analog RCA| Edifier S3000 Pro (MF DAC) f) PC ---> |aptx| Mass Fidelity Relay ---> |coaxial RCA| Edifier S3000 Pro (Edifier DAC) I teraz, o ile dobrze rozumiem, każde rozwiązanie c) jest w zasadzie bez sensu, bo DAC MF V90 i tak będzie omijany. W przypadku Swansów jest jedynie ten plus, że MF V90 ciągnie pliki z użyciem kodeka aptx, podczas gdy Swansy mają stare BT 4.0 bez aptx. Z kolei rozwiązanie b) i d) w przypadku Edifierów ma sens tylko wtedy, jeżeli DAC z Arcama albo MF 90 jest lepszy od tego wbudowanego w S3000 Pro. Edytowano 30 sierpnia 2019 przez Michał1986 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 31 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 No nic, zamówiłem Audiolaba 6000N - zobaczymy jak się sprawdzi Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 31 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 Fajny sprzęt, tez jestem ciekawy jak z obsługa itd... nikt się nie chwalił że posiada. On nie bardzo ma wyświetlacz ciekawe jak aplikacja co pokazuje, bo czasem warto wiedzieć co tam na drutach idzie, jakie kiloherce i bitrejty i kilobajty 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 31 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 11 minut temu, Inferno napisał: Fajny sprzęt, tez jestem ciekawy jak z obsługa itd... nikt się nie chwalił że posiada. On nie bardzo ma wyświetlacz ciekawe jak aplikacja co pokazuje, bo czasem warto wiedzieć co tam na drutach idzie, jakie kiloherce i bitrejty i kilobajty 😁 A myślisz, że jest sens łączenia tego Audiolaba z Edifierami, które już posiadają BT 5.0 z aptX? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 31 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 Jedyna opcja to posłuchać. Wydaje mi się że jednak streaming przez porządne urządzenie zawsze ma sens. Pobawisz się, posłuchasz i podejmiesz decyzję. Wiem że ten aptx to kozak ale jakoś nie mam przekonania i rozładowywanie telefonu by mnie wkurzało. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 31 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 APTX jako kodek wnosi mało. Ale w sumie, lepiej żeby był a niż żeby nie było go w ogóle Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 31 sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 Nie no jasne, ale ja mimo tego że mam to nie bardzo używam. Dla mnie ten BT, to taki dobry w samochodzie do zestawu głośno- mówiącego. Takie tam moje fobie 🤣 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 31 sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 sierpnia 2019 9 minut temu, Inferno napisał: Jedyna opcja to posłuchać. Wydaje mi się że jednak streaming przez porządne urządzenie zawsze ma sens. Pobawisz się, posłuchasz i podejmiesz decyzję. Wiem że ten aptx to kozak ale jakoś nie mam przekonania i rozładowywanie telefonu by mnie wkurzało. Audiolab może się sprawdzić z Edifierami - streaming leci przez Play-Fi (Wi-Fi), a nie przez BT. No i chyba bezpiecznie można założyć, że Sebre ES9018K2M to wyższa półka od PCM5242? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inferno Napisano 1 września 2019 Udostępnij Napisano 1 września 2019 @Michał1986 Bardzo dużo zależy od implementacji a nie tylko od samej kości. Są DAC’i które kość mają dość średnią ale z racji dobrego zasilania i właściwego podziału układów brzmią genialnie i wszyscy je chwalą. Ale według mnie jest dużo przesłanek że Audiolab zrobił z tego przetwornika należyty użytek 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 10 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 września 2019 Tak więc zakończyłem z zestawem Audiolab 6000N + Edifier S3000Pro. Gra to świetnie, a w przyszłości, jak Edifiery mi się znudzą to dokupię wzmacniacz 6000A + głośniki pasywne. Tak nawiasem, wiedzieliście, że głośniki Symfonisk z IKEI grają na bliźniaczym dac-u, z którego korzysta Arcam w rPlay, rBlink i miniBlink? Symfonisk korzysta z PCM5101, a Arcam z 5102. Jedyne różnice to poziom Dynamic Range, SNR i THD: PCM5102 112dB 112dB –93dB PCM5101 106dB 106dB –92dB PCM5100 100dB 100dB –90dB Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 No czyli jednak nie są to bliźniacze daci. To po pierwsze a po drugie sama kość to jeden z wielu elementów decydujących o brzmieniu daca. Nawet gdyby Ikea miała ten sam 5102 to niestety nie świadczy to o niczym. Tyle że kupili kość daca za 25 zł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomasz S. Napisano 11 września 2019 Udostępnij Napisano 11 września 2019 @Michał1986 jak tam osbsluga tego Audiolab ? Jest dedykowana aplikacja ? Możesz trochę opisać / wrzucić screeny ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 12 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 września 2019 (edytowany) Dnia 11.09.2019 o 07:02, S4Home napisał: No czyli jednak nie są to bliźniacze daci. To po pierwsze a po drugie sama kość to jeden z wielu elementów decydujących o brzmieniu daca. Nawet gdyby Ikea miała ten sam 5102 to niestety nie świadczy to o niczym. Tyle że kupili kość daca za 25 zł Wiadomo, że nie porównuję bezpośrednio pierdziawek z Ikei ze sprzętem Hi-Fi. Jako ciekawostkę podałem tylko, że oba urządzenia korzystają z DAC'ów z tej samej rodziny, czyli 510x. Dnia 11.09.2019 o 07:59, Tomasz S. napisał: @Michał1986 jak tam osbsluga tego Audiolab ? Jest dedykowana aplikacja ? Możesz trochę opisać / wrzucić screeny ? Co do obsługi mam póki co mieszane uczucia. Aplikacje są dedykowane dla Windowsa, Androida i iOS'a. Screeny tu - https://play-fi.com/apps/windows/ Głównie korzystam z aplikacji na Windowsa. Jest ona wizualnie archaiczna i mało intuicyjna w obsłudze. Mówiąc wprost - wręcz brzydka, szczególnie na urządzeniach z ekranami o wysokiej rozdzielności. Ja mam np. Surface Pro 6 i większość ikon jest niestety rozmyta z powodu zbyt niskiego DPI. Streaming muzyki z PC może odbywać się za pośrednictwem dwóch trybów - audio albo video. Różnica polega na tym, że w trybie audio urządzenie zakłada 2 sekundowy bufor na załadowanie pełnego pliku, co z jednej strony ma zapobiegać przypadkowym przerwom w odtwarzaniu danego utworu, ale z drugiej strony powoduje, że to 2 sekundowe opóźnienie występuje także w przypadku regulacji głośności, pauzowania itd. Czyli przesuwasz na PC pasek głośności, a efekt dopiero po 2 sekundach. Niebywale irytujące. Do tego dochodzi połączenie z routerem. Przy połączeniu 2.4GHz opóźnienie z 2 sekund zwiększało się do około 5. Dopiero zamiana na router z obsługą 5GHz sprawiła, że jedyne opóźnienie to ten założony przez DTS 2 sekundowy bufor. Rozwiązaniem powyższego jest tryb video, który wbrew nazwie nie służy do streamingu video. Po prostu w tym trybie nie ma tego bufora, więc mając szybki router nie doświadczymy problemu z opóźnieniami, a sprzęt będzie w tym samym momencie reagował na zmianę głośności czy pauzowanie utworów. Nazwa video pewnie wzięła się z tego, że ten tryb jest wymyślony pod oglądanie materiałów wideo - koncertów, filmów itd. Teraz wyobraźcie sobie, że oglądacie film, a obraz wyprzedza dźwięk o 5 sekund 🙄 Generalnie pomysł i technologia super, ale implementacja pozostawia wiele do życzenia. Gdyby DTS przejęło np. Google to ta technologia miałaby świetlaną przyszłość 😍 Edytowano 12 września 2019 przez Michał1986 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 Tak było wcześniej także z Audiolabem M-NET. Na początku fajnie a z czasem coraz gorzej. Cały IAG Group ma średnie doświadczenie z tego typu urządzeniami. Jednak jest to potężny chiński koncern. Zatem może wykorzystać potencjał krajowy w tej technologii. http://www.iaggroup.com/brands Zobaczymy Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 13 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2019 2 godziny temu, S4Home napisał: Tak było wcześniej także z Audiolabem M-NET. Na początku fajnie a z czasem coraz gorzej. Cały IAG Group ma średnie doświadczenie z tego typu urządzeniami. Jednak jest to potężny chiński koncern. Zatem może wykorzystać potencjał krajowy w tej technologii. http://www.iaggroup.com/brands Zobaczymy Ale to nie jest problem z Audiolabem, tylko z DTS'em, spółką córką Xperi Corporation - https://www.xperi.com/company/ Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 13 września 2019 Udostępnij Napisano 13 września 2019 Czyli cxn, nd8006, n50ae, dnp800..... Wszystkie to mają? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 13 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 września 2019 33 minuty temu, S4Home napisał: Czyli cxn, nd8006, n50ae, dnp800..... Wszystkie to mają? Teoretycznie tak, bo cały ten protokół obsługuje to samo oprogramowanie DTS Play Fi. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 19 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2019 Podmieniłem fabryczne nóżki Audiolaba, a pod głośniki zamówiłem deski jesionowe u lokalnego stolarza. Po "zaolejowaniu" i "zakolcowaniu" powinien być fajny efekt. Mała rzecz, a cieszy oko Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał1986 Napisano 7 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2019 Efekt końcowy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts