Skocz do zawartości

Marantz 8006 a odtwarzacz sieciowy vs malinka

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć, jestem na etapie zakupu zestawu stereo. Wybór padł na wzmacniacz Marantza 8006. Czy odtwarzacz sieciowy Marantza NA6006 to dobry wybór czy w waszej opinii szkoda pieniędzy i zainteresować się DAC i malinką/chromecastem? Żródło to Spotify i tv po optycznym

Edytowano przez mrjan
Napisano
1 godzinę temu, seba3002 napisał:

A można wiedzieć z jakimi kolumnami gra u Ciebie ten wzmacniacz? 

Jeszcze jestem na etapie wyboru: prawdopodobnie Dali Oberon 7, im dłużej szukam, czytam, słucham tym większy mętlik....

Dotychczas miałem okazję posłuchać: Cambridge Audio, Atolla i Marantza z kilkoma głośnikami i właśnie Połączenie Marantza z Dali przypadło mi najbardziej do gustu stąd z automatu pytanie o zestaw sieciowy. Jeśli w przyszlym tygodniu odsluchy na NAD i Yamaha ale jak dla mnie to ciezki temat ;d

Napisano

Moim zdaniem to dobre i uniwersalne połączenie. Zacznij może od kupienia bądź wypożyczenia kolumn a potem testuj je z poszczególnymi wzmakami. Z mojej strony mogę jeszcze polecić Cyrusa One, który gra u mnie też z dali, z tym że zensorami 5. 

Napisano

Moja propozycja to zacznij od doboru odpowiednich kolumn do wybranego wzmacniacza, to podstawa. Dali Oberon to dobre uzupełnienie elektroniki Marantz, chociaż oczywiście w podobnych przedziałach cenowych masz mnóstwo ciekawych alternatyw. Warto poświecić trochę czasu i wybrać najlepszy dla Ciebie zestaw. Z mojej strony dorzuciłbym koniecznie do listy wzmacniacz Audiolab 6000A do którego masz uzupelnienie w postaci odtwarzacza sieciowego 6000N. Koniecznie trzeba posłuchać francuskie wzmacniacze Advance Acoustics. Jeśli lubisz plastyczne, dobrze wypełnione granie, spójrz na hybrydę lampową Vincent SV-500.

Kwestia źródła sieciowego, google Chromecast lub malinka to rozwiązania tanie. Chromecast jest niezawodny, malinka potrafi zdenerwować, ale jest lepsza pod względem jakości dźwięku. Moim jednak zdaniem jeśli mamy w podobnym budżecie kupić np. malinkę i przetwornik, jakość dzwieku z odtwarzacza sieciowego nie będzie dużo gorsza, a komfort używania, stabilność na pewno na znacznie wyższym poziomie. Malinka lub Chromecast to najlepsze rozwiązania dla osób, które mają przetwornik i niedużym kosztem chcą rozbudować możliwości swojego systemu do funkcjonalności sieciowej.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania oraz oczywiście indywidualne wyceny dla forumowicza.

• 3 weeks later...