Skocz do zawartości
Zaloguj się, aby obserwować  
Łukasz Glukadz

Podlaczenie subufera do amplitunera

Recommended Posts

Witam, posiadam amplituner  yamaha rx v 571 i chce do niego podlaczyc subbufer aktywny yst sw 005 yamaha. Jestem totalnym laikiem w temacie od 2 dni się dopiero tym bawie. O ile podlaczylem sobie juz 5 głosników i dziala  o tyle.nie mam pojecia jak tego suba podlaczyć. 

Moja koncepcja jest taka ze z ampli wyjscie FRONT  L i R jak na foto  wypinam glosniki frontowe, ktore już podpiołem i daje polaczenie z tego wyjscia  do subufera czyli do wejscia IMPUT 1 R i L a następnie z wyjscia w subuferze OUTPUT to Speakers tym ponizej puszczam przewody do glosnikow frontowycl lewego i prawego. Czy to o to chodzi?

czy moze.jakas.inna koncepcja?

Fotki wtyczek ampli i suba ponizej.

Screenshot_20190913-220141_Gallery.thumb.jpg.41c9206ab942005dc837401da45ebd30.jpg

20190913_215906.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Gniazdo Subufer na czincze. I z tego co wyczytalem mozna tym podlaczyc do subbufera do tego wejscia L Mono.  Ale nie mam tego kabla i zastanawiam sie czy ten sposob ktory podalem da rade. Bo na jakims filmiku w necie widzialemm że tak mozna ale bylo to ogolnikowo podane dlatego pytam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi. 

Podłączyłem narazie jednym czinczem z wyjścia w ampli od subufera do wejścia w subuferze MONO L i nie działa. Ale zastosowałem zwykly czincz za 5 zł na próbę. Po podłączeniu  kablami głośnikowymi jak opisałem w pierwszym poście też subufer nie działa. Czy to znaczy, że subufer jest uszkodzony czy może zastosowany tani przewód czincz jest powodem. Bo na instrukcji subufera jak na foto poniżej pokazane jest pojedyńczy czincz z ampli do subufera. 

Screenshot_20190918-094108_Dolphin.jpg

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
14 minut temu, Łukasz Glukadz napisał:

Podłączyłem narazie jednym czinczem z wyjścia w ampli od subufera do wejścia w subuferze MONO L i nie działa.

Z góry przepraszam za idiotyczne pytanie, ale w ustawieniach włączyłeś subwoofer ?

subwoofer.PNG

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dnia 14.09.2019 o 15:42, spinacz66 napisał:

Możesz podłaczyć kablem typu Y sub będzie się szybciej wybudzał bo nie ma dedykowanego LFE

A jak na instrukcji jest ze pojedynczy czincz od ampli do subufera wejscia L Mono to jeśli zastosuje przewod typu y nic się ni uszkodzi? Bo jak podlaczam tani przewód czincz jak na instrukcji nie dziala.

3 minuty temu, tomek4446 napisał:

Z góry przepraszam za idiotyczne pytanie, ale w ustawieniach włączyłeś subwoofer ?

subwoofer.PNG

 

Pytanie nie jest idiotyczne bo jestem totalnym laikiem w temacie.  😊 Na ikonkach na wyświetlaczu pokazuje mi się SW ale możliwe, że trzeba jeszcze jakoś w ustawieniach coś przestawić z tym aby subufer działał. Tyle, że nie mam jeszcze pilota do tego amplitunera i zamowiłem zamiennik a.nie wiem jak to zrobić z poziomu przycisków na ampli. 

Dnia 14.09.2019 o 12:02, Markcox napisał:

cześć, a co to jest za gniazdo? 

20190913_215906.jpg.1f58cb114254e97f8c59908320327072.jpg.20be80e76fbfd689500402c4cdee5d5a.jpg

Gniazdo subufera

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
20 minut temu, Łukasz Glukadz napisał:

Na ikonkach na wyświetlaczu pokazuje mi się SW ale możliwe, że trzeba jeszcze jakoś w ustawieniach coś przestawić z tym aby subufer działał.

Podłącz subwoofer RCA i zrób kalibrację , amplituner powinien go automatycznie wykryć i załączyć. 

22 minuty temu, Łukasz Glukadz napisał:

do subufera wejscia L Mono to jeśli zastosuje przewod typu y nic się ni uszkodzi?

jeden RCA do amp. dwa do suba i nic nie uszkodzisz.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, tomek4446 napisał:

Podłącz subwoofer RCA i zrób kalibrację , amplituner powinien go automatycznie wykryć i załączyć. 

Przyjdzie mi pilot to spróbuje to skalibrować. Mam nadzieje, że bedzie działało i jak bedzie działało na tym pojedyńczym czincze to zakupie jakiś dobry typu y jak tu ktoś sugerował. 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Znalazlem w sieci informację, że na wylaczonym amplitunerze po wcisnieciu przycisku straight i power wejde w ustawienia zaawansowane czyli w domysle bede mogł ustawić subufer. 

Amplituner podłaczony jest przez HDMI OUT do telewizora przez HDMI ARC. I na amplitunerze zapala sie napis czerwony HDMI OUT tak jak to bylo wczesniej po podlaczeniu kabla HDMI zanim bawilem sie ustawieniami.

I niestety cos poprzestawialem, że dzwieku z tv nie ma na glosnikach kina tylko jest na glosnikach z tv. Wczesniej dzialalo wszystko na AV 4 w amplitunerze i w lewym gornym rogu byl napis TV a teraz go nie ma. 

Niemniej jednak jak przejde w telewizorze ze źrodla TV na HDMI to widze plansze yamahy na telewizorze. Gdy przelacze na HDMI 2 do ktorego podlączony jest laptop tez jest obraz z kompa na telewizorze i muzyka jest wtedy na glosnikach kina.

Dodam, że lampka czerwona czuwania po przekombinowaniu przezemnie w ustawieniach nie swieci się po wylaczeniu amplitumera. 

Jak wchodze w te ustawienia zaawansowane to po wylaczeniu amplitunera nie moge go wlaczyć przyciskiep POWER i po odlaczeniu z gniazdka dopiero się załacza.

Czyż bym coś spalił 🤦‍♂️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Ustawienia subwoofera masz w zwykłym menu nie musisz wchodzić do ustawień zaawansowanych.

Powiem Ci tak. Wizyta u Ciebie 30 minut i wszystkie problemy rozwiązane a pisania na forum masę. Zwłaszcza że dochodzą nowe problemy.

Skąd jesteś?

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

No to ja nie podjadę bo jechał bym 4 razy dłużej niż to u Ciebie konfigurował.

Weź instrukcję do ręki i pomału krok po kroku idź.

Jeśli nie dasz radę trudno pomożemy zdalnie. Aczkolwiek nie widząc sprzętu to jest trudniej.

 

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Odpowiedz...

×   Wkleiłeś treść z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Only 75 emoji are allowed.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Poprzedni post został zachowany.   Wyczyść edytor.

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Zaloguj się, aby obserwować  

×
×
  • Utwórz nowe...