Szato71 Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 Witam, Proszę o pomoc w doborze kompletu głośników oraz amplitunera. Niestety układ mojego salonu ( w załączniku ) nie jest idealny i ponieważ telewizor umieszczony jest narożnie wyklucza to kupno zestawu z dużymi frontowymi kolumnami o których zawsze marzyłem i muszą być mniejsze , wiszące. Teraz trochę info: Długość pomieszczenia to 3,4 m Sprzęt będzie używany głównie do filmów z Netflixa oraz muzyki ( raczej z dużą ilością basu ) Na szkicu zaznaczone są miejsca w których wyprowadzone są ze ściany kable do głośników ale niestety zapomniałem Co do budżety to chciałbym wydać 2500 - 3500 zł Znalazłem dwa zestawy które biorę pod uwagę i również proszę o opinię: https://www.komputronik.pl/product/580874/yamaha-yht-2950-zestaw-htr-3072-glosniki-ns-p41.html https://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=1626 Z góry dziękuje za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markcox Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 cześć nie ma możliwości przemeblowania? Taki układ jakichkolwiek kolumn względem usytuowania obrazu nie ma większego sensu, jeżeli chodzi o smakowanie 5.1 w filmach Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 19 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2019 Niestety nie, to jedyne możliwe miejsce gdzie można było umieścić tv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 19 września 2019 Udostępnij Napisano 19 września 2019 1 minutę temu, Szato71 napisał: Niestety nie, to jedyne możliwe miejsce gdzie można było umieścić tv Usytuowaniem kolumn do KD rządzą pewne reguły , aby była spójność obrazu z dźwiękiem ekran powinien stanowić centrum zestawu , kolumny frontowe po bokach. U Ciebie będzie to wszystko zaburzone , o ile fronty od biedy może udało by się powiesić na uchwytach z możliwością regulacji kąta nachylenia i obrotu / choć nie wyglądało by to zbyt estetycznie/ to na prawidłowe ustawienie pozostałych kolumn nie ma miejsca . Od sześciu lat TV mam na takim uchwycie https://www.tophifi.pl/vogels-w53070.html doskonale się sprawdza i pozwala na obrót i wysunięcie Tv o pół metra do przodu. Pomyśl czy nie dałoby rady umieścić TV w inny sposób. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 19 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 września 2019 1 godzinę temu, tomek4446 napisał: Usytuowaniem kolumn do KD rządzą pewne reguły , aby była spójność obrazu z dźwiękiem ekran powinien stanowić centrum zestawu , kolumny frontowe po bokach. U Ciebie będzie to wszystko zaburzone , o ile fronty od biedy może udało by się powiesić na uchwytach z możliwością regulacji kąta nachylenia i obrotu / choć nie wyglądało by to zbyt estetycznie/ to na prawidłowe ustawienie pozostałych kolumn nie ma miejsca . Od sześciu lat TV mam na takim uchwycie https://www.tophifi.pl/vogels-w53070.html doskonale się sprawdza i pozwala na obrót i wysunięcie Tv o pół metra do przodu. Pomyśl czy nie dałoby rady umieścić TV w inny sposób. mam bardzo podobny uchwyt i jak szykuje się jakieś dłuższego oglądanie to można tv ustawić na wprost kanapy, więc to nie jest dla mnie takim dużym problemem jak dobranie odpowiedniego audio . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2019 Udostępnij Napisano 20 września 2019 No niestety ale koledzy mają rację. Jeśli nie nastąpi zmiana ustawienia kolumn to system 5.1 nie ma tutaj sensu. Nawet bardzo rozbudowana kalibracja amplitunera tutaj nie pomoże. Mogę oczywiście zaoferować ci lepszy sprzęt niż podałeś w linkach, ale zrobię to dopiero jak uporamy się z ustawieniem. Może u ciebie system stereo byłby lepszym rozwiązaniem? Co jest w reszcie pokoju? Dobrze ci się ogląda patrząc na bok? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 20 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2019 2 godziny temu, S4Home napisał: No niestety ale koledzy mają rację. Jeśli nie nastąpi zmiana ustawienia kolumn to system 5.1 nie ma tutaj sensu. Nawet bardzo rozbudowana kalibracja amplitunera tutaj nie pomoże. Mogę oczywiście zaoferować ci lepszy sprzęt niż podałeś w linkach, ale zrobię to dopiero jak uporamy się z ustawieniem. Może u ciebie system stereo byłby lepszym rozwiązaniem? Co jest w reszcie pokoju? Dobrze ci się ogląda patrząc na bok? Na załączonym zdjęciu widać że niestety nie ma innego wyjścia, ale wieszak na którym wisi tv umożliwia przestawienie go tak że jest prawie na prost kanapy. W reszcie pomieszczenia jest kuchnia. A jeśli chodzi o oglądnie pod kątem to jak szykuje się dłuższy seans to przestawiam tv. Na zdjęciu zaznaczyłam rozmieszczenie głośników które rozważałem Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 20 września 2019 Udostępnij Napisano 20 września 2019 Nie kumam tej architektonicznej wizji podwójnych drzwi w salonie 🙃 A jak wygląda wysunięty tv? Może idąc już całkiem na żywioł prawy głośnik nad tym panelem do sterowania? To klimatyzacja? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 20 września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 września 2019 27 minut temu, S4Home napisał: Nie kumam tej architektonicznej wizji podwójnych drzwi w salonie 🙃 A jak wygląda wysunięty tv? Może idąc już całkiem na żywioł prawy głośnik nad tym panelem do sterowania? To klimatyzacja? Jedne drzwi to sypialnia a drugie to łazienka. Jak będą w domu to zrobię zdjęcie z wysuniętym tv. A jeśli chodzi o te zestawy które wymieniłem to co o nich sądzicie ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrólKiczu Napisano 21 września 2019 Udostępnij Napisano 21 września 2019 Miałem kiedyś tak ustawiony TV (tz w rogu pokoju) i raczej sensu to nie miało. Jeżeli masz zamiar iść w sprzęt i nie zrobić nic z tym telewizorem to moim zdaniem szkoda kasy. A co to za wnęka po lewej stronie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 21 września 2019 Udostępnij Napisano 21 września 2019 Co jest w miejscu robienia zdjęcia? Jak kawałek ściany to może dać kanapę z lekkim odstepem od drzwi do sypialni i toalety aby można było przejść i wtedy w miejscu obecnie planowanych frontów dać surroundy a na przeciwko resztę rtv Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 23 września 2019 Udostępnij Napisano 23 września 2019 Czekamy na fotki. Zdecydowanie potrzeba więcej. Tak jak pisał też demolka co jest w miejscu robienia zdjęcia. Bo Seba może mieć rację. Że kupowanie dla samego kupowania..... Wiadomo większość branży ci sprzedaż, no ale..... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEMOLKA Napisano 23 września 2019 Udostępnij Napisano 23 września 2019 Dopiero ze szkicu dojrzałem że stoi tam naroznik, bynajmniej tak to wygląda. Osobiście bym się pokusił o taką podmianke. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
laura mariadan Napisano 28 września 2019 Udostępnij Napisano 28 września 2019 (edytowany) Dnia 19.09.2019 o 20:17, Szato71 napisał: Witam, Proszę o pomoc w doborze kompletu głośników oraz amplitunera. Niestety układ mojego salonu ( w załączniku ) nie jest idealny i ponieważ telewizor umieszczony jest narożnie wyklucza to kupno zestawu z dużymi frontowymi kolumnami o których zawsze marzyłem i muszą być mniejsze , wiszące. Teraz trochę info: Długość pomieszczenia to 3,4 m Sprzęt będzie używany głównie do filmów z Netflixa oraz muzyki ( raczej z dużą ilością basu ) Na szkicu zaznaczone są miejsca w których wyprowadzone są ze ściany kable do głośników ale niestety zapomniałem Co do budżety to chciałbym wydać 2500 - 3500 zł Znalazłem dwa zestawy które biorę pod uwagę i również proszę o opinię: https://www.komputronik.pl/product/580874/yamaha-yht-2950-zestaw-htr-3072-glosniki-ns-p41.html https://nautilus2.pl/index.php?route=product/product&product_id=1626 Z góry dziękuje za pomoc Speed Test Scrabble Word Finder Solitaire i toalety aby można było przejść i wtedy w miejscu obecnie planowanych frontów dać surroundy a na przeciwko resztę rtv Edytowano 28 września 2019 przez laura mariadan Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedek14 Napisano 29 września 2019 Udostępnij Napisano 29 września 2019 A czy nie lepiej rozważyć porządne stereo z subem ? Unikniesz wtedy demolowania wszystkiego, upychania głośników,, na siłę,, a jakość z dobrego stereo wzmocniona o suba też są ci sporo emocji podczas seansu ... Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 września 2019 Udostępnij Napisano 30 września 2019 Porządne stereo nie ma suba:/ Na pewno nie za całość do 3500 zł:) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 4 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 października 2019 Bardzo przepraszam że tak dlugo nie odpisywałem ale byłem na urlopie. Tak wygląda tv gdy wieszak jest na maksa w prawo. Co do zmian ustawienia to jest lipa bo po lewej stronie są drze przesuwne do przedpokoju a po prawej stronie jest już wyspa i kuchnia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedek14 Napisano 4 października 2019 Udostępnij Napisano 4 października 2019 Bądźmy rozsądni .. na tym zdjęciu wygląda trochę jakbyś miał tv w przedpokoju ( bez urazy, nie znamy się, oceniam po zdjęciu)... Albo zmienisz ustawienie telewizora tj dajesz go na drugą ścianę (jeżeli jest miejsce) albo robisz sobie w miarę fajne stereo i ... to jest maks , maks maksów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 6 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 października 2019 Dnia 4.10.2019 o 22:47, fiedek14 napisał: Bądźmy rozsądni .. na tym zdjęciu wygląda trochę jakbyś miał tv w przedpokoju ( bez urazy, nie znamy się, oceniam po zdjęciu)... Albo zmienisz ustawienie telewizora tj dajesz go na drugą ścianę (jeżeli jest miejsce) albo robisz sobie w miarę fajne stereo i ... to jest maks , maks maksów. Niestety to jest część starego domu i podczas urządzania sprawdzałem wszystkie możliwości ustawienia tv i to było jedyne przy ktorym po wstawieniu narożnika było przejście do innych pomieszczeń. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 7 października 2019 Udostępnij Napisano 7 października 2019 Moim zdaniem też tego nie widzę. Jedyna opcja to wziąć i przetestować samemu i zobaczyć czy takie efektu się spodziewałeś. Tak to wróżenie z fusów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 7 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 października 2019 10 godzin temu, S4Home napisał: Moim zdaniem też tego nie widzę. Jedyna opcja to wziąć i przetestować samemu i zobaczyć czy takie efektu się spodziewałeś. Tak to wróżenie z fusów. No dobra czy w takim razie jestes w stanie coś mi polecić ? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek72 Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 (edytowany) Może 5 x Magnat IC 62 w suficie ? Sub między drzwiami potrzebuje zasilania i sygnału. Po za tym zabierze miejsce na "ruch pieszy " po domu Edytowano 8 października 2019 przez maciek72 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 8 października 2019 Udostępnij Napisano 8 października 2019 Ja bym na twoim miejscu sprawdził klasyczny system kinowy na małych kolumnach Tannoy tfx, magnat 5.1 , heco ambient itp. do tego prosty amplituner Yamaha 485 i po prostu w domu zweryfikować czy to ma sens. Tu bym nie pakował się w żadne monitory. Bo i to nie pomoże i będzie zawadzać. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szato71 Napisano 9 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 października 2019 Dnia 8.10.2019 o 08:13, S4Home napisał: Ja bym na twoim miejscu sprawdził klasyczny system kinowy na małych kolumnach Tannoy tfx, magnat 5.1 , heco ambient itp. do tego prosty amplituner Yamaha 485 i po prostu w domu zweryfikować czy to ma sens. Tu bym nie pakował się w żadne monitory. Bo i to nie pomoże i będzie zawadzać. Pozdrawiam A co sądzicie o zestawie FOCAL SIB EVO 5.1.2 ? Byłem ostatnio w jednym z Wrocławskich sklepów audio i taki zestaw mi polecili. Co prawda wykracza trochę poza budżet ale może jakoś dozbieram jeśli warto. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 10 października 2019 Udostępnij Napisano 10 października 2019 W miarę ale: Płacisz za Atmosa którego nigdy nie wykorzystasz. Ani z takich kolumn ani przy takim ustawieniu. Do tego dość mizerny sub. Po prostu stosunkowo słaby. Moim zdaniem cena jest mocno poniesiona. W podobnej cenie bardziej cenie KEF E305. Ale na Twoim miejscu sprawdził bym coś tańszego na pierwszy ogień. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts