Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano
DVD Philips 9000S (ktory podobno jest b.dobry?). Moj budzet na
Poszukuję zestawu stereo na który mogę przeznaczyć ok. 10000zł. Przysłuchiwałem się "markowym" kolumnom B&W czy Focal i ogólnie są modele, które mi się podobają. Jednak zauwazyłem, że za podobne pieniądze można mieć znacznie lepszy dźwięk kupując sprzęt z Chin (nie chodzi mi o produkcje, ale o firmy chinskie/tajwanskie). I tak np. Usher X-718, wspaniałe kolumienki, extra brzmienie i to wykonanie.... A do tego np. wzmacniacz Xindaka, potężny, mocny, no tutaj może nie wygląda zbyt super (drobne niedoróbki) ale przecież gra i to się ostatecznie liczy. Co o tym sądzicie? A jak z awaryjnością tego sprzętu i jego trwałością. Wydając taką sumę chciałbym by zestaw posłużył kilka lat.
Napisano
Chińczycy robią coraz lepsze urządzenia, zresztą często są to projekty z europy czy usa a tylko sama produkcja. Usher zbiera wszędzie pozytywne oceny wiec pewnie gra bardzo dobrze. pozostaje tylko kwestia wykonania. Dla mnie często dalekowschodnie produkty coś udają (tutaj sonus faber, glosniki scanspeak, a wzmacniacze np. levinsona), jednak nieudolnie, brak jest tych smaczków i wyrafinowania. Takie tam rzemiosło, byle więcej i taniej. Ale może to wcale nie przeszkadza, wówczas bierz co brzmi dobrze i nie patrz na pochodzenie.
  • 1 month later...
Napisano
Trzeba będzie pogodzić z faktem, że coraz więcej produktów pochodzić będzie z Chin. O ile znane firmy, produkują tam swoje produkty pod własnym nadzorem i można im ufać, tak czysto chinskie firmy, czy te o egzotycznych nazwach, mogą budzić podejrzenie o niską jakość swoich wyrobów.
  • 2 months later...
  • 5 months later...
Napisano
Tak się składa, ze kiedyś miałem okazję posłuchać zestawu Jungson: wzmacniacz JA88C + CD Moon Harber S2 (w wykonaniu posdstawowym - gdyż jest jeszcze wersja ekskluzywna w innym wykończeniu). Podsyłam stronę na której można znaleźć trochę chińskich produktów (wersja angielska) gdzie można porównać dane techniczne :http://www.timaudio.com/photo.asp?classid=7
Wspomniany zestaw kosztował coś około 3500 zł - kupiony z drugiej ręki gdyż wtedy nie było jeszcze w Polsce przedstawiciela tej firmy. Wzmacniacz minimalistycznie wyposażony o niecodziennym wyglądzie płyty czołowej i podwójnej kolorystyce (srebrno-złoty), z przodu tylko jedno pokrętło - głośności, sterowanie wzmocnieniem zrealizowane na bazie drabinki rezstorowej, wybór wejścia odbywa się przy pomocy pilota (ciężki metalowy wykończony od góry w drewnie). Ciekawostą jest to, że gdy podłączone jest jedno urządzenie wzmacniacz automatycznie rozpoznaje które wejście jest aktywne (RCA czy XLR - wzmacniacz ma także i takie gniazdo co jest także pewną ciekawostką w tej klasie cenowej). Jeśłi jest podłączonych więcej urządzeń wyboru dokonujemy przy pomocy pilota. Z tyłu oprócz wspomnianych gniazd RCA (złoconych) mamy bardzo solidne gdniazda głośnikowe przypominające WBT (a może są to oryginalneWBT ?) i jedno XLR. O ile się nie mylę wzmacniacz mógł współpracować z trzema urządzeniami. Włącznik sieciowy umieszczony dość nietypowo bo od spodu bliżej frontowego panelu. Odtawarzacz CD ma nietypowy kształt (trapezowy) model to Moon Harber S2. Płyta czołowa wykonana z grubego aluminium, przyciski umieszczone od góry nad szufladą (na panelu czołowym nie ma żadnych przycisków), włącznik sieciowy także umieszczony od spodu podobnie jak we wzmacniaczu. Odtwarzacz radzi sobie z odczytem płyt CD i CD-R. Wyświetlacz niebieski. Z tyłu gniazdo XLR + złocone RCA. Pilot taki sam jak wzmacniacza. Nie ma przy tym możliwości obsługi jednym pilotem obu urządzeń. Nie umiem za bardzo opisywać wrażeń dźwiękowych więc dam sobie z tym spokój (można o tym poszukać na innych forach). Jeśli chodzi o wzmacniacz Xindaka był on swego czasu testowany na łamach miesięcznika Audio. Wzmacniacz ten testowany był w grupie kilku innych urządzeń z podobnego przedziału cenowego i najlepiej nie wypadł - z jednej strony duża moc, ale z drugiej strony dźwięk nie do końca akceptowany przez recenzentów. Wzmacniacz wypadł najgorzej w teście. Kiedyś miałem także wzmacniacz lampowy Dareda VP16 - i to maleństwo mile mnie zaskoczyło pod względem dźwięku. Wrócę teraz niejako do meritum sprawy; przy kwocie do wydania 10 tys osobiście proponowałbym zestaw Creeka EVO + kolumny Vienna Acustic Mozart Grand + interkonet VDH The Orchid (kable głośnikowe trzeba dobrać, a ponieważ jest ich wiele na rynku więc nie chcę się wypowiadać). Wspomniany zestaw zyskał bardzo dobre recenzje w prasie fachowj i u ....czytelników. Dość powiedzieć, że wygrały w organizowanym plebistycie miesięcznika Audio/Video na produkt roku 2007 (wyniki plebiscytu w styczniowym numerze Audio/Video). Kwota 10 tys jest wprawdzie trochę za mała, ale wrażenia odsłuchowe powinny ten wydatek zrekompensować z nawiązką. Zestaw (wzm + CD) można kupić za 5000 zł + kolumny za 5400 (sprowadzane na zamówienie - w sklepie 6999) + interkonet za 800 zł + kable za ..? (ja mam na razie za 500 Kimbera 8 VS).

Pozdrawiam