jabert Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 Witam, potrzebuję ok 6,5-7 metra kabla do podłączenia jednej z podłogówek, druga blisko ok 1 metra. Pytanie jaki przekrój kabla 2,5 czy raczej 4mm2 zwłaszcza dla tej dłuższej ? Łączę Tx-8270 z Aurorami 700 jeśli to ma znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5k7 Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 1 godzinę temu, jabert napisał: Witam, potrzebuję ok 6,5-7 metra kabla do podłączenia jednej z podłogówek, druga blisko ok 1 metra. Pytanie jaki przekrój kabla 2,5 czy raczej 4mm2 zwłaszcza dla tej dłuższej ? Łączę Tx-8270 z Aurorami 700 jeśli to ma znaczenie. Długości najlepiej aby były te same. 2.5 wystarczy w zupelnosci. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzzie Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 Tak długość powinna być równa, większość poleca przekrój 2,5 mm. 4-mm są dobre do betoniarki - jak niektórzy żartują. Polecam Adam Hall lub Klotz - są niedrogie i niezłe. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DiBatonio Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 2 godziny temu, jabert napisał: Witam, potrzebuję ok 6,5-7 metra kabla do podłączenia jednej z podłogówek, druga blisko ok 1 metra. Pytanie jaki przekrój kabla 2,5 czy raczej 4mm2 zwłaszcza dla tej dłuższej ? Łączę Tx-8270 z Aurorami 700 jeśli to ma znaczenie. Nie, to błędne założenia. Nawet jeśli jeden kabel będziesz miał 5m, a drugi 2,5m to różnicy między kanałami nie będzie i nie przekrój ma znaczenie dla jakości dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzzie Napisano 19 października 2019 Udostępnij Napisano 19 października 2019 (edytowany) Prąd rozchodzi się niemal z prędkością światła....Ale też gdzieś czytałem, że kable powinny być zbliżonej długości (nie wiem dlaczego). Czytałem że za jakość kabla audio odpowiedzialne są takie parametry, jak rezystancja (im mniejsza tym oczywiście lepiej), ważne żeby był z czystej miedzi, dobre ekranowanie. >>Łączę Tx-8270 z Aurorami 700 jeśli to ma znaczenie. Tak mocny wzmacniacz, to chyba lepsze byłyby Aurory 1000 (nie mam pewności). Ja grałem na 8250 + Aurory 700 i jest to dobrze dobrany zestaw, który wypełni nawet duże pomieszczenie. Edytowano 19 października 2019 przez jazzzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jabert Napisano 20 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 października 2019 Czy kable powinny być zakończone banankami, czy raczej przykręcone bezpośrednio do terminala? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazzzie Napisano 20 października 2019 Udostępnij Napisano 20 października 2019 (edytowany) W mojej ocenie dużo lepsze są wtyczki, szczególnie jak trafisz na sztywny kabel. Poza tym niestety dziś wiele kolumn ma zaciski (nakrętki) plastikowe i trudniej jest to dobrze przykręcić. Od razu uprzedzam kolejne pytanie - w Onkyo 8270 będziesz musiał wyjąć plastikowe "pypki" (rodzaj zaślepek) z gniazd, a więc dobrze mieć no. kawałek drutu czy śrubokręt o odpowiedniej średnicy. Niektóre osoby są zaskoczone, że nie mogą włożyć wtyczek do Onkyo Ile chcesz . możesz wydać na kable? Ze swojej strony, jeśli szukasz tańszych kabli, to polecam firmę AudioProfit_pl na Allegro. https://allegro.pl/uzytkownik/audioprofit_pl?bmatch=baseline-cl-dict42-uni-1-2-1002 Edytowano 20 października 2019 przez jazzzie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 21 października 2019 Udostępnij Napisano 21 października 2019 Weź te same odcinki kabla. Chord clearway będzie tu jak znalazł. Polecam. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejek Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Cześć wszystkim:) Nie chcę zakładać specjalnie nowego tematu, dlatego chciałbym tutaj zapytać Was o takie przewody: https://sklep-elektronik.pl/przewody-glosnikowe/przewod-glosnikowy-2x25-czarno-czerwony-miedz-kab0386.html https://sklep-elektronik.pl/przewody-glosnikowe/przewod-glosnikowy-2x25-tlyp-p-c-miedz-bx0323.html Widełki oraz zaciski bananowe mam, więc chyba nie ma sensu szukać gotowych przewodów, tylko czy takie j/w do czegoś się nadadzą czy to są może jakieś tanie chinczyki. Sklep ten jest w mojej miejscowości dlatego z niego są linki;) Oczywiście jestem otwarty na Wasze sugestie Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Kolego przewód jak przewód. Jeśli jest z czystej miedzi (miedź beztlenowa, nie utleniająca się), bez tańszych domieszek to ok. Gorzej jak miedz jest tylko na wierzchu a w srodku jakis inny materiał. Zazwyczaj przy opisie miedzianych kabli jest napisane że wykonano w technologii OFC i takich bym szukał. W tych linkach takiej informacji nie widze. 1 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejek Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Te co wysłałem to prawdopodobnie są tylko pokryte miedzią tak jak piszesz... Ale ten: https://sklep-elektronik.pl/przewody-glosnikowe/przewod-glosnikowy-2x15-ofc-etp9080-alphard-technology-150-mm2-niebieski.html juz chyba jest OFC Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur Charicki Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Raczej powinny być ok. Nie sądze żeby kłamali w opisie. Do jakiego sprzętu chcesz te przewody?? Grubość ma znaczenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzejek Napisano 2 stycznia 2022 Udostępnij Napisano 2 stycznia 2022 Yamaha ax 497 i heco Aurora 300, myślę że 2x1,5mm będzie optymalnie, tym bardziej że głośniki są oddalone od amp około 1m. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts