Radosław Zasadziński Napisano 25 października 2019 Udostępnij Napisano 25 października 2019 Mam Marantz MCR511 razem z Polk S20E. Noszę się z myślą aby wzbogacić ten zestaw subwooferem. Po przejrzeniu różnych opcji, mam wrażenie że najlepiej muzykalnie sprawdzi się REL serii T. Pytanie moje dotyczy właśnie podłączenia kablem High Level Connection, do Marantz MCR511, który jak wiadomo ma wzmacniacz klasy D. REL na swojej stronie zaleca aby High Level Connection podłączyć żółty i czerwony kabel do odpowiednich plusowych terminali kablowych, ale aby nie podłączać kabla czarnego (masy). https://rel.net/how-to-connect-a-rel-to-a-class-d-amp/ Tymczasem w sklepie w Warszawie, gdzie posiadają w ofercie subwoofery REL, usłyszałem że nie ma problemu w podłączeniu również czarnego przewodu do jednego z ujemnych terminali kablowych. To jak to jest, abym niczego nie popalił? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 października 2019 Udostępnij Napisano 25 października 2019 Nic nie spalisz. Podłączasz bez uziemienia i sprawdzasz czy nie buczy. Jak nie. To nie musisz nic więcej robić. Jak buczy to podłącz uziemienie i zobacz jeszcze raz. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Zasadziński Napisano 25 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2019 Dzięki za odpowiedź. Podpięcie przez High Level Connection rzeczywiście daje poprawę jakości dźwięku, względem użycia wyjścia SW OUT i wejścia LFE? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 25 października 2019 Udostępnij Napisano 25 października 2019 Nie. Generalnie są to różne sposoby podłączania ale poprawę jakości? Niebo to chodzi. Lfe jest już kanałem przygotowanym pod suba. Z kolei sygnał z wejście wysokopoziomowe musi przejść przez filtr. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radosław Zasadziński Napisano 25 października 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 października 2019 Mówię o zgraniu się subwoofera z zestawem stereo. MCR511 ma wyjście swOUT, które kablem RCA można podpiąć pod złącze LFE na subwoofer-e. Jeśli gra to tak samo jak przez HLC, to po co to całe kombinowanie? Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 26 października 2019 Udostępnij Napisano 26 października 2019 Subwoofer RELa jest prawdopodobnie dostosowany do działania w stereo i kinie. Stąd mnogość kombinacji do połączenia. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5k7 Napisano 1 listopada 2019 Udostępnij Napisano 1 listopada 2019 W standardzie podłacza sie czarny do masy ktoregokolwiek z terminali (rekomendacja RELa). Jest rownież wyjscie wysokiego poziomu LFE. Wowczas w zależnosci od sygnału sub korzysta z obydwóch jednoczesnie w sensie przełączajac sie pomiędzy zwyklym a LFE w zależności od potrzeby. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 listopada 2019 Masz rację. Bardzo często takie podłączenie znajdziemy w instrukcji rela. Ale wtedy często mamy problem z pętlą masy i zdarza się buczenie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5k7 Napisano 4 listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 listopada 2019 25 minut temu, S4Home napisał: Masz rację. Bardzo często takie podłączenie znajdziemy w instrukcji rela. Ale wtedy często mamy problem z pętlą masy i zdarza się buczenie. Pozdrawiam U mnie nic nie buczy. Nie mialem nigdy problemów. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 listopada 2019 To tylko się cieszyć. Nawet tutaj jest na forum wątek gdzie jednak koledze coś buczało. Jeśli takie podłączenie jest ciche to bym je zostawił. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
5k7 Napisano 4 listopada 2019 Udostępnij Napisano 4 listopada 2019 (edytowany) No, może kwestia instalacji elektrycznej. Ja mam nowe budownictwo więc może lepiej jest wszystko zrobione. A jak ktoś w starej kamienicy na kablach ze szkotem to może i buczy U mnie jest cisza, nigdy nic nie słyszałem. Nawet pochylając się nad nim. Pozdr Edytowano 4 listopada 2019 przez 5k7 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario1122@gazeta.pl Napisano 10 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 10 kwietnia 2021 Mam subwoofer Rel T7 od czerwca ubiegłego roku podłączony kablem neutrik speakon dołączonym do subwoofera i do tej pory wszystko było ok, kilka dni temu musiałem odłączyć wzmacniacz od głośników i po ponownym podłączeniu subwoofer buczy i nic więcej, odłączałem i sprawdzałem poprawność podłączenia kilka razy, wszystko jest tak jak w instrukcji. Po podłączeniu subwoofera kablem RCA buczenie znika. Czy ktoś miał podobne przygody? Ktoś ma pomysł co tu może być nie tak? Brak mi już pomysłów. Dodam, że w przeszłości odłączałem i podłączałem suba do innych wzmacniaczy kilkukrotnie i nic się nie działo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts