Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

Jako mocno początkujący, zwracam się o pomoc (w sumie nie wiem, czy temat bardziej pod stereo czy kino domowe). Doszedłem do momentu, w którym chciałbym rozbudować mój system, a dokładnie pójść w stronę rozdzielenia toru dźwięku, ale po kolei. Aktualny sprzęt:

Amplituner: Denon x4400h

Kolumny: Monitor Audio Silver 500

Subwoofer: Rel T7i

Monitory: Monitor Audio FX silver

Głośnik centralny: Monitor Audio C150

System wykorzystywany jest mniej więcej 60% - muzyka (wtedy tylko kolumny i subwoofer), 40% - kino domowe.

Docelowo, chciałbym rozdzielić tor na przedwzmacniacz, procesor AV i końcówki mocy. Ze względu na ograniczenia budżetowe, chciałbym zrobić to stopniowo. Jako pierwszy element, planuję dołożenie końcówki mocy pod kolumny i spięcie jej z amplitunerem. Budżet na ten element to ok 5000 PLN. Prośba o radę, czy to co wymyśliłem ma w ogóle sens i co myślicie o poniższych końcówkach mocy:

Advance Acoustic X-160

Emotiva xpa two gen 3

Z góry dzięki za odpowiedzi ;).

Michał

Napisano

WItaj,

zastosowanie końcówki mocy Advance Acoustics X-A160 to świetne połączenie z kolumnami MA Silver 500. To końcówka mocy, która oferuje plastyczny, dobrze wypełniony dźwięk, moja rekomendacja. Ale żeby w pełni wykorzystać potencjał jakościowy, należy zastosować dobry przedwzmacniacz. I teraz mamy pytanie - czy lepiej zamiast końcówki mocy zastosować klasyczny wzmacniacz zintegrowany z opcją pary jako końcówka mocy, czy końcówkę mocy. W przypadku Integry przy odsłuchu stereo jesteś w 100% uniezależniony od segmentów wielokanałowych. W przypadku końcówki mocy korzystasz z zewnętrznego przedwzmacniacza. Wybór to kwestia klasy przedwzmacniacza jaki zastosujesz.

Napisano (edytowany)

@seba3002 - na całą elektronikę docelowo chciałbym przeznaczyć do 20k PLN. Natomiast, nie mogę kupić wszystkiego na raz, stąd pomysł z rozpoczęciem od końcówki mocy (do 5-6K PLN). O kolumnach na razie nie myślałem, chociaż kiedyś na pewno je wymienię. Upgradem chcę uzyskać poprawę jakości dźwięku w stereo (dodatkowo mam wrażenie, że amplitunerowi przy kinie domowym brakuje mocy do napędzenia kolumn - dźwięk przed podpięciem większej ilości głośników z samych kolumn był lepszy) i większą elastyczność przy dalszej rozbudowie.

@Q21 - tu niestety moja wiedza się kończy ;). Zdecydowanie docelowo chcę rozdzielić cały tor na segmenty. Pytanie, czy jest sens kupować teraz zintegrowany wzmacniacz stereo, jak i tak z czasem dokupię przedwzmacniacz i procesor AV. Dodatkowo, czy jak kupiłbym teraz zintegrowany wzmacniacz stereo, to czy da się to w ogóle połączyć tak, żeby kolumny grały również w kinie domowym, a w stereo dało się nim sterować z poziomu tidala przez apple TV (pod amplituner mam jeszcze podpięty projektor 4k i tv).

Edytowano przez Michał84
Napisano

To za

3 godziny temu, Michał84 napisał:

@seba3002 - na całą elektronikę docelowo chciałbym przeznaczyć do 20k PLN. Natomiast, nie mogę kupić wszystkiego na raz, stąd pomysł z rozpoczęciem od końcówki mocy (do 5-6K PLN). O kolumnach na razie nie myślałem, chociaż kiedyś na pewno je wymienię. Upgradem chcę uzyskać poprawę jakości dźwięku w stereo (dodatkowo mam wrażenie, że amplitunerowi przy kinie domowym brakuje mocy do napędzenia kolumn - dźwięk przed podpięciem większej ilości głośników z samych kolumn był lepszy) i większą elastyczność przy dalszej rozbudowie.

@Q21 - tu niestety moja wiedza się kończy ;). Zdecydowanie docelowo chcę rozdzielić cały tor na segmenty. Pytanie, czy jest sens kupować teraz zintegrowany wzmacniacz stereo, jak i tak z czasem dokupię przedwzmacniacz i procesor AV. Dodatkowo, czy jak kupiłbym teraz zintegrowany wzmacniacz stereo, to czy da się to w ogóle połączyć tak, żeby kolumny grały również w kinie domowym, a w stereo dało się nim sterować z poziomu tidala przez apple TV (pod amplituner mam jeszcze podpięty projektor 4k i tv).

Jeśli docelowo będziesz miał dobrej klasy przedwzmacniacz/procesor, rzeczywiście lepiej teraz zainwestować w końcówkę mocy. W opcji ze wzmacniaczem stereo natomiast niczego nie tracisz w kwestii konfiguracji procesor/końcówka mocy, nadal w każdej opcji kolumny przednie będą zasilane wzmacniaczem zintegrowanym, jedynie przy odsłuchy wyłącznie stereofonicznym omijasz urządzenia wielokanałowe, źródła podłączasz pod wzmacniacz zintegrowany, który działa także w trybie przedwzmacniacza i końcówki mocy. Wybór rozwiązania jest uzależniony wyłącznie od tego, jakiej klasy przedwzmacniacz/procesor dźwięku planujesz zakupić. Napisz proszę do nas na priv i podaj nr telefonu, przekaże temat koledze który jest u nas odpowiedzialny za bardziej zaawansowane systemy wielokanałowe, udzieli Ci wszelkich informacji, podpowie najlepsze rozwiązanie.

Napisano

Ja bym zastosował już teraz końcówkę czy też integre. Znacznie podniesiesz jakiś kin wojsk i muzyki i da ci to czas na ewentualne przemyślenia testy, odsłuchu czy zbieranie funduszy. 

Emotiva sprawdza się jako końcówka mocy. Ja jednak pod te kolumny szedł bym w końcówkę mocy lub integre atolla czy Cyrusa. Dodasz miękkości ale nie takiej jak ma denon, kontrolowanej, pulsywnej, swobodnej. Chyba że będziesz chciał iść nadal w koncern D&M to opcja mm7025 od marantza albo starszego Denona 1520 też jest dobra.

Zapraszamy

• 3 weeks later...
Napisano

Hmmm...po dwóch tygodniach przemyśleń, wpadłem na jeszcze jeden pomysł - zwiększenie budżetu i dołożenie lampowej integry pod stereo - myślę o modelu Primaluna Prologue Premium (z tego, co się orientowałem, ma opcję HT bypass, więc podłączona pod pre Denona w stereo pełniłaby rolę wzmacniacza, a w kinie końcówki mocy zasilającej fronty).

Tylko, jak zwykle pytanie - czy ma to sens ;).