Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Dzień dobry Przymierzam się do zakupu kolumn i amplitunera Zastanawiam się nad kolumnami Jamo c 97II Heco Aurora 700 i ewentualnie FOCAL Chorus 726 co do amplitunera myśle o doborze chyba w miarę popularnych i chyba dobrych w tym przedziale Onkyo TX-8270 YAMAHA R-N803D Onkyo T-8390 tylko nie wiem czy jest on lepszy i wart swojej różnicy w cenie co do Onkyo TX-8270 Muzyka, którą słucham to: 35% rock/ pop 35% muzyka symfoniczna 15% muzyka elektroniczna 15% pozostałe Sam nie wiem jak to wyliczyłem :) Pomieszczenie w którym będzie sprzęt salon 27m prostokątny a nawet kwadratowy :) Moje pytanie brzmi ma może ktoś z forumowiczów taki sprzęt i jakie są jego wrażenia z góry dziękuje za podzielenie się swoimi opiniami. P.S. Co do brzmienia to preferuje kolumny z dobrym basem a te chyba taki mają :) Jestem również otwarty na jakieś nowe propozycje. Pozdrawiam Paweł Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 (edytowany) Potrzebujesz wzmacniacza czy amplitunera? Ile chcesz przeznaczyc na caly zestaw tz. wzmacniacz + kolumny oraz z czego bedzie odtwarzana muzyka? Edytowano 25 grudnia 2019 przez lysyrafal Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Witam Szczerze to sam nie wiem skłaniałem się ku amplitunerowi ponieważ korzystał bym z bluetooth i HDMI głównie do podpięcia TV ale jak tak poczytałem to nie wiem czy sam wzmacniacz by mi nie wystarczył i ewentualnie dokupienie do tego chromecasta audio. kwota 5 tys muzyka głównie przez bluetooth i tv (youtube) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 To lepiej kupic wzmacniacz i podepniesz do TV przez optyk, a lacznosc zalatwisz z serwisami jak wyzej napisales. Sam wzmacniacz zagra lepiej i pomoze w uzyskaniu lepszej jakosci basu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Mógł byś zaproponować coś ciekawego. Myślałem jeszcze o Cambridge Audio CXA80 bo weszły nowe modele i ten można już kupić nawet za 3500zł as to raczej bardzo dobra cena Dlatego pojawiła się u mnie myśl żeby kupić lepszy wzmacniacz który będzie ,można np użyć z lepszymi kolumnami za parę lat Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Tak mozna powiedziec, ze wzmacniacze sie nie starzeja a tym bardziej iz ma byc to sprzet na lata. Ten wzmacniacz CXA80 to bardzo dobra propozycja i jest wystarczajaco mocny do naglosnienia Twojego pomieszczenia. Mozna go kupic nawet taniej niz to co podales i sprawdzi sie przy rocku. Tylko w tym wypadku zostaje troche malo na kolumny, chyba ze poczekasz z kupnem (moze jakies posiadasz) aby to fajnie gralo i dwa razy nie placic. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Chyba teraz kupie jakieś budżetowe kolumny a po uzbieraniu większego kapitału kupie coś lepszego a te sprzedam Nie orientujesz się co z tej dwójki to lepszy wybór na przeczekanie Jamo c 97II Heco Aurora 700 Bo ja spotkałem się z opiniami że Heco Aurora 700 są lepsze a w dodatku tańsze PS według Ciebie co dobrze grało by z tym wzmacniaczem żebym mógł już sobie zwizualizować na co będę odkładał przez najbliższy rok oczywiście w pewnych granicach raczej więcej niż 7 tysi za kolumny bym nie dał Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Powiem tak jak patrze na cene w/w przez Ciebie kolumn i uda sie troche dolozyc to mam lepsza propozycja na aktualnych wyprzedazach Dali Zensor 7. Mysle, ze szybko ich nie wymienisz na jakies inne kolumny i jest to dobre polaczenie z CXA80. https://www.ceneo.pl/12783297 https://www.ceneo.pl/37148268 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 W sumie to nie brałem ich pod uwagę a cena widzę rzeczywiście spoko Przyjrzę im się Twoim zdaniem to lepszy wybór niż Heco Aurora 700 bo do tej pory to był mój faworyt w tej półce cenowej Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysy Napisano 25 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Moim zdaniem te Dali plasuja sie kilka klas od w/w, ale decyzja nalezy do Ciebie. Warto tez udac sie na odsluch CXA80 i sprawdzic samemu z tymi modelami kolumn. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 25 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 grudnia 2019 Przejdę się gdzieś na odsłuch i zobacze a raczej posłucham hehe. W sumie jestem ciekaw jak one grają bo heco na razie mają małą przewagę bo są trzy drożne 🙂 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 26 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 26 grudnia 2019 To że kolumna jest 2 czy 2,5 drożna czy jak napisałeś 3 drożna nie ma znaczenia. Ważny jest efekt końcowy, czyli jak zagra. Podobnie jest z basrefleksem czy ma z tyłu czy z przodu to i tak nie dostawia się kolumn do ściany! Chyba że tak właśnie wymyślił konstruktor kolumn, że kolumny mają stać lub wisieć na ścianie. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 27 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Już jest inny temat o elektronice więc nie będę tu się na ten temat wypowiadał. Wiem były święta wszystko zamknięte. Ale już po. Należy ruszyć na odsłuchy i podejmować decyzje. Zacznij od kolumn, później będziesz wybierał elektronike. Serio widzę że się już naczytałeś co mogłeś w sieci zostaw to i idź na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 27 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 grudnia 2019 Witam Temat do zamknięcia Proszę moderatora o zamknięcie tematu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 28 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2019 Te heco Aurora są dla baslubòw, a jamo gra gòrą, kolumn musisz posłuchać cyferki nic w ogóle nie mówią jak gra. Robienie kolumny 3 drożnej( chodzi o zwrotnice) w cenie do paru tys to sztuka dla sztuki, większość fajnych konstrukcji jest 2 drożna, czasem 2,5. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 28 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 grudnia 2019 Na początek chciał bym podziękować wszystkim za wskazówki i pomoc Jednak wasze rady były bezcenne, liczby cyferki jedno a odsłuch drugie miałem faworytów i po 10 minutach onkyo wyleciał a zastąpił go Yamaha 803D (chociaż nastawiałem się na Onkyo i Cambrodga axr100) którego wcale nie brałem pod uwagę i jakby mało tego wyszedłem z kolumnami których też nie brałem pod uwagę I tak stałem się posiadaczem Yamaha 803D i KEF Q950 Co odsłuch to wszystkim polecam po czytaniu dziesiątek artykułów o wzmacniaczach amplitunerach żeby jednak ruszyli się na odsłuch bo wtedy inaczej to wygląda ale czytać jak najbardziej trzeba żeby mieć jakąś wiedze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 28 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2019 Co zadecydowało o tym, że wybrałeś ostatecznie Yamahę RN803? Pytam z ciekawości bo jedyną sensowną konkurencją to mogło być to Onkyo. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 28 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 28 grudnia 2019 Napisz jak to gra u Ciebie w domu. 😁 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 29 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 Co do wyboru amplitunera to słuchałem na onkyo 8270 i na tym Y803D i jednak jest różnica onkyo nie ma startu pozatym sam sprzedawca zachwalał ten sprzęt (mam nadzieje że nie tylko ze względu na to że chciał sprzedać ) bo zastanawiałem się jeszcze nad cambridge AXR100 ale podobno do Y803D nie ma startu (ale nie słyszałem przekazuje tylko to co mi powiedziano) Co do grania to powiem tak no jak na mieszkanie to nie wiem czy nie za dużo tego tzn pomieszczenie salon 27m dobra akustyka tylko nie wiem co na to sąsiedzi hehe ale cóż następnym razem zastanowił bym się czy nie jest to za mocne jak na blok :):) na razie żaden sąsiad jeszcze nie przyszedł a bas ma to konkretny Nie wiem czy był to najlepszy wybór jak na tą półkę cenową ale mi odpowiada Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolodziejski Napisano 29 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 Znajomek porównywał nowe Onkyo 8390 z Yamahą 803 i stwierdził że Onkyo 8390 poza faktycznie nieco większą mocą od modelu 8270 i jakąś multiroomowymi opcjami gra podobnie zimno jak 8270. Obsługa menu rozbudowana jak w strefowym kinie domowym, a to miało być stereo z intuicyjną obsługą, muzyka też go nie przekonała bo Onkyo 8390 grało mało muzykalnie, zimno, ale dokładnie, Yamaha 803 bardziej gładko i dynamicznie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 29 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 (edytowany) Ja na początku brałem pod uwagę O8390 ale po porównaniu tego z 8270wyszlo na to że dopłaca się około 1tys zł za to że ma 6 wejść hdmi a nie 4 a po co komu tyle hdmi a ta różnica mocy to między książki włożyć. Podczas odsłuchu onkyo przepadł z kretesem(zdanie 3 osób podczas odsłuchu w tym 1 sprzedawca) i wziąłem Y 803D chociaż nie ma ani jednego HDMI. Wszystko też zależy jakiej kto szuka funkcjonalnosci ja potrzebowałem Bluetooh, i Tv i Yamaha ma to wszystko a nawet rzeczy ponad to 😀 myślę że to był bardzo dobry wybór 😀 po dłuższym teście napisze coś więcej o tych KEF Q950 bo dużo info o nich nie ma. W głowie dalej mam Klipsch rp 600f ten wyglad 😀ale słabo to gra 🤨 Edytowano 29 grudnia 2019 przez Jamo c 97II czy Heco Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jamo c 97II czy Heco Napisano 29 grudnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 23 godziny temu, Miras23 napisał: Co zadecydowało o tym, że wybrałeś ostatecznie Yamahę RN803? Pytam z ciekawości bo jedyną sensowną konkurencją to mogło być to Onkyo. W odsłuchu Y zostawiłą daleko O Ale każdemu kto jest zainteresowany którym kolwiek ampl proponuje odsłuch bo on dużo zmienia i można iść ze swoim faworytem z neta a po odsłuchu wyjść z czymś innym co się zakładało Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miras23 Napisano 29 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 29 grudnia 2019 Gdzieś to się znowu potwierdziło, że Onkyo ulega temu porównaniu. W przypadku amplitunerów z funkcjami sieciowymi, Yamaha na prawdę zdaje się być faworytem. Dużo na tym forum jest pochlebnych opinii. Choć więcej na temat RN 803 a niż RN 602. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 30 grudnia 2019 Udostępnij Napisano 30 grudnia 2019 8270 startu nie ma ale 8390 ma. Co nie zmienia faktu że każdy może.miec inne preferencje. Q950 yummy :):) Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts