Skocz do zawartości

Indiana Tesi 561 + jaki ampli/wzmaniacz

Recommended Posts

Napisano

Cześć,

W związku z magicznym okresem świątecznym :D stałem się posiadaczem kolumn Indiana Tesi 561. 

Miałem okazję słyszeć jak grają z Yamaha N602. Do tej pory, nigdy nie słuchałem sprzętu z podobnej półki cenowej. Muszę uczciwie przyznać, że jakość dźwięku sprawiała mnóstwo radości z odsłuchów, np. w „In the air tonight” Phila Collinsa po raz pierwszy usłyszałem perkusję w taki sposób. Lubiłem „magic break” od zawsze ale czułem niedosyt i pewne rozczarowanie ze tak to brzmi, a przy 561 i N602 pojawił się uśmiech i satysfakcja.  

Wspomniana Yamaha, rozpieszcza ilością opcji. Integracja z Tidalem, Airplay na co dzień wydaje się przydatna. Ale z drugiej strony już wiem, że ulubione albumy chciałbym słuchać z czarnych płyt.

Mój dylemat wygląda następująco. Posiadam kolumny Tesi 561 i potrzebuje do nich amplituner bądź wzmacniacz i streamer. Do wydania mam 4000 zł.  

Mógłbym nie kombinować i kupić N602, ale oczywiście rodzi się pragnienie żeby wycisnąć z Tesi coś więcej. Dlatego chodzi mi po głowie starszy brat Yamaha N803. Mógłbym pójść krok dalej i wybrać NAD 368. Jak rozumiem w opcji bez dodatków posiada on obsługę Chromecast. Tylko czy to ma sens przy moich kolumnach. Ostatnia z opcji jakie widzę, to wzmacniacz plus streamer WXAD10. Podoba mi się koncepcja, że w momencie gdy np. Airplay czy Tidal zostanie zastąpiony czymś innym bądź w ogóle zniknie, wymienić będę musiał tylko streamer. W tym wariancie, rodzi się pytanie jaki wzmacniacz. Nie znalazłem wielu informacji z czym warto parować Tesi 561.

Tak o to wyglądają moje rozterki. Z racji braku doświadczenia nie jestem w stanie określić dalszych kroków, dlatego zwracam się z prośba do Was o pomoc.

Napisano

Yamaha RN803 zagra nieco lepiej od modelu niższego, jednak charakter brzmienia pozostanie podobny. Jeśli chcesz wzmacniacz to z Nada lepszy brzmieniowo będzie C356, ja jednak polecałbym jeszcze ciekawsze rozwiązanie tj. Audiolab 6000A.

Napisano
2 godziny temu, Kubad napisał:

Jak dla mnie nad 368 to trochę wyższa półka jak do tych kolumn oczywiście zagrają lepiej niż przykładowo z Yamaha 803 natomiast funkcjonalnie będzie ograniczona bez modułu bluos. 

Racja, pomyliłem C368 z innym modelem.

Q21, dzięki za odpowiedź, zainteresowałeś mnie tym Audiolabem :)

Czyli do grania w tle, mógłbym używać wbudowany moduł bluetooth, a do słuchania źródło w postaci gramofonu lub w przyszłości streamer WXAD10.

Czy może słyszałeś jak Audiolab gra z posiadanymi przeze mnie kolumnami ? 

Napisano

Audiolab 6000A przetestuje na pewno. Spotkałem się jednak  z opiniami, że gra on poprawnie, ale bez emocji. 

Dlatego, rozglądam się dalej.  Mógłbym zamówić dwa wzmacniacze i je porównać.

Moją uwagę przykuł CXA61. Jest droższy i dodatkowo musiałbym dokupić przedwzmacniacz gramofonowy. 

Czy miał ktoś okazję porównać Audiolab 6000A z CXA61 ? Czy warto dopłacić do Cambridge?