Robert 123 #1 Napisano 26 stycznia 2020 Gramofon Thorens TD206, wkładka dostarczona z gramofonem , podłączony do wzmacniacza kablem dostarczonym z gramofonem. Problem jest w słyszalnym przydźwięku podczas odsłuchu w przerwie miedzy utworami lub na funkcji stop. Jeśli od wzmacniacza wypniemy kable rca słychać lekki tylko szum bez brzęczenia ale to wiadomo jak na wyjściu phono . Brzęczy nawet gdy gramofon jest wyłączony i pozbawiony zasilania( zasilacz wyjęty z gniazdka) Gniazda gnd wzmacniacza i gramofonu połączone. Pozostawiłem gnd wpiąłem kable rca dużo lepszej jakości niż będące w zestawie, było jeszcze gorzej. Zbliżenie ręki lub dotknięcie ramienia powoduje trzaski i jeszcze większe buczenie. Najpierw myślałem ze kable dołączone do zestawu nie są dobre i zbierają jakieś zakłócenia ale po wszystkich kombinacjach już nie wiem jaki kierunek obrać, proszę o pomoc co można tu zrobić . Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
1Ender #2 Napisano 27 stycznia 2020 Oddaj na serwis np. @Audio Autonomy . Grzegorz zajmuje się od lat analogiem i robi to dobrze. Powodów buczenia może być wiele. Z najprostszych sprawdź gdzie masz trafo we wzmacniaczu. Drapaka stawiamy z daleka od transformatora. Jeżeli np. Trafo jest z lewej strony to ramię gramofonu ustawiamy po przeciwnej prawej stronie, tzn cały gramofon. 😊 U mnie nic nie buczy. Owszem wzmacniacz ma potężny transformator i słychać go gdy nic nie gra. Ale nie słychać jak jest włączona muzyka. Pozdrawiam Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert 123 #3 Napisano 27 stycznia 2020 Wzmacniacz jest oddalony od gramofonu prawie pół metra ,pomiędzy jest jeszcze DVD i cd ,szafka jest w orientacji pionowej pozdrawiam Chyba ze one zakłócają, wylacze DVD i cd z prądu i zobaczę Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Audio Autonomy #4 Napisano 27 stycznia 2020 @Robert 123 wygląda na to, że problem leży w okablowaniu wewnątrz gramofonu. Możliwe, że przerwało się połączenie ramienia z masą. Trzeba zajrzeć do środka i sprawdzić jak to wygląda. Jeżeli masz miernik uniwersalny i lutownicę, to mogę podpowiedzieć zdalnie co zrobić. Jeżeli nie, to nie pozostaje nic innego jak wizyta w serwisie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert 123 #5 Napisano 27 stycznia 2020 (edytowany) Gramofon ma dwa lata i moja wina ze to zlekceważyłem, jeszcze muszę sprawdzić czy może to wpływ wi-fi bo jest jakiś metr od tego , sam nie wiem, myślałem ze wystarczy kupić lepszy kabel rca ,jeśli to nie problem to napisz proszę jak to sprawdzić czy masa jest przerwana , Edytowano 27 stycznia 2020 przez Robert 123 Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #6 Napisano 28 stycznia 2020 Dnia 26.01.2020 o 20:02, Robert 123 napisał: Problem jest w słyszalnym przydźwięku podczas odsłuchu w przerwie miedzy utworami lub na funkcji stop. Jak daleko stoi gramofon od kolumny? Zbyt bliska odległość może powodować przydźwięk. Sprawdź połączenia masy w gramofonie , pomoże @Audio Autonomy Czy masz wyprowadzony kabel uziemienia, czy też idzie żyłą masy któregoś z kanałów ?Sprawdź wtyki RCA czy nie odlutowała się masa / słaby styk/. W przypadku oddzielnego kabla odłącz od zacisku GND we wzmacniaczu i przyłóż do którejś ze śrubek obudowy wzmacniacza. Sianie zasilaczy impulsowych powoduje przeważnie tylko przydźwięk sieciowy ale sprawdź co sie dzieje gdy do gniazdek masz podłączony wyłącznie gramofon i wzmacniacz. Jak to wszystko nie pomoże, to pakuj gramiaka idź do kogoś ze znajomych kto ma możliwość podłączenia gramofonu i sprawdź czy przydźwięk nadal będzie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert 123 #7 Napisano 29 stycznia 2020 Dzisiaj test z takim samym gramofonem od kolegi, bo sprawdziłem wszystko co z kablami związane i innymi komponentami, myśle ze przewód masy ma jakiś błąd w ramieniu Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #8 Napisano 29 stycznia 2020 3 godziny temu, Robert 123 napisał: myśle ze przewód masy ma jakiś błąd w ramieniu Weź najprostszy miernik https://www.castorama.pl/miernik-cyfrowy-dt33d-buzzer-id-1058207.html przyłóż jedną końcówkę kabla miernika do ramienia, drugą do masy wtyku RCA / uziemienie przeważnie jest prowadzone lewym kanałem, ale sprawdź oba/ . Jak wszystko jest ok . to zamykasz obwód i pojawia się sygnał dźwiękowy lub odczyt na mierniku. Jak takowego nie ma to faktyczne coś z masa ramienia ale nie polecam o ile się nie znasz wymiany kabli ramienia samemu. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert 123 #9 Napisano 29 stycznia 2020 9 godzin temu, tomek4446 napisał: Weź najprostszy miernik https://www.castorama.pl/miernik-cyfrowy-dt33d-buzzer-id-1058207.html przyłóż jedną końcówkę kabla miernika do ramienia, drugą do masy wtyku RCA / uziemienie przeważnie jest prowadzone lewym kanałem, ale sprawdź oba/ . Jak wszystko jest ok . to zamykasz obwód i pojawia się sygnał dźwiękowy lub odczyt na mierniku. Jak takowego nie ma to faktyczne coś z masa ramienia ale nie polecam o ile się nie znasz wymiany kabli ramienia samemu. Patrzyłem miernikiem gdy dotykam ramienia i masy rca cisza, pokazuje tylko obwód miedzy pinem wkładki a masa rca Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Robert 123 #10 Napisano 7 lutego 2020 Dnia 29.01.2020 o 20:49, Robert 123 napisał: Patrzyłem miernikiem gdy dotykam ramienia i masy rca cisza, pokazuje tylko obwód miedzy pinem wkładki a masa rca Gramofon wrócił z serwisu i już nie ma głośnego przydźwięku podczas dotykania ramienia , jest cisza, ale przydźwięk przy połowie wzmocnienia jest słyszalny, po odłączeniu gramofonu tylko szum ale to normalne, tak jak sprawdzałem prędzej masa rca była tylko przy pinach wladki , pinach masowych, teraz po interwencji serwisu obwód zamyka się miedzy wszystkimi pinami i masa rca Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
tomek4446 #11 Napisano 7 lutego 2020 1 godzinę temu, Robert 123 napisał: Gramofon wrócił z serwisu i już nie ma głośnego przydźwięku podczas dotykania ramienia , jest cisza Fajnie , że się udało , wiem jak coś takiego wkurza Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach