Robert 123 Napisano 26 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 26 stycznia 2020 Gramofon Thorens TD206, wkładka dostarczona z gramofonem , podłączony do wzmacniacza kablem dostarczonym z gramofonem. Problem jest w słyszalnym przydźwięku podczas odsłuchu w przerwie miedzy utworami lub na funkcji stop. Jeśli od wzmacniacza wypniemy kable rca słychać lekki tylko szum bez brzęczenia ale to wiadomo jak na wyjściu phono . Brzęczy nawet gdy gramofon jest wyłączony i pozbawiony zasilania( zasilacz wyjęty z gniazdka) Gniazda gnd wzmacniacza i gramofonu połączone. Pozostawiłem gnd wpiąłem kable rca dużo lepszej jakości niż będące w zestawie, było jeszcze gorzej. Zbliżenie ręki lub dotknięcie ramienia powoduje trzaski i jeszcze większe buczenie. Najpierw myślałem ze kable dołączone do zestawu nie są dobre i zbierają jakieś zakłócenia ale po wszystkich kombinacjach już nie wiem jaki kierunek obrać, proszę o pomoc co można tu zrobić . Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 27 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2020 Oddaj na serwis np. @Audio Autonomy . Grzegorz zajmuje się od lat analogiem i robi to dobrze. Powodów buczenia może być wiele. Z najprostszych sprawdź gdzie masz trafo we wzmacniaczu. Drapaka stawiamy z daleka od transformatora. Jeżeli np. Trafo jest z lewej strony to ramię gramofonu ustawiamy po przeciwnej prawej stronie, tzn cały gramofon. 😊 U mnie nic nie buczy. Owszem wzmacniacz ma potężny transformator i słychać go gdy nic nie gra. Ale nie słychać jak jest włączona muzyka. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert 123 Napisano 27 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2020 Wzmacniacz jest oddalony od gramofonu prawie pół metra ,pomiędzy jest jeszcze DVD i cd ,szafka jest w orientacji pionowej pozdrawiam Chyba ze one zakłócają, wylacze DVD i cd z prądu i zobaczę Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Audio Autonomy Napisano 27 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 27 stycznia 2020 @Robert 123 wygląda na to, że problem leży w okablowaniu wewnątrz gramofonu. Możliwe, że przerwało się połączenie ramienia z masą. Trzeba zajrzeć do środka i sprawdzić jak to wygląda. Jeżeli masz miernik uniwersalny i lutownicę, to mogę podpowiedzieć zdalnie co zrobić. Jeżeli nie, to nie pozostaje nic innego jak wizyta w serwisie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert 123 Napisano 27 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 27 stycznia 2020 (edytowany) Gramofon ma dwa lata i moja wina ze to zlekceważyłem, jeszcze muszę sprawdzić czy może to wpływ wi-fi bo jest jakiś metr od tego , sam nie wiem, myślałem ze wystarczy kupić lepszy kabel rca ,jeśli to nie problem to napisz proszę jak to sprawdzić czy masa jest przerwana , Edytowano 27 stycznia 2020 przez Robert 123 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 28 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 28 stycznia 2020 Dnia 26.01.2020 o 20:02, Robert 123 napisał: Problem jest w słyszalnym przydźwięku podczas odsłuchu w przerwie miedzy utworami lub na funkcji stop. Jak daleko stoi gramofon od kolumny? Zbyt bliska odległość może powodować przydźwięk. Sprawdź połączenia masy w gramofonie , pomoże @Audio Autonomy Czy masz wyprowadzony kabel uziemienia, czy też idzie żyłą masy któregoś z kanałów ?Sprawdź wtyki RCA czy nie odlutowała się masa / słaby styk/. W przypadku oddzielnego kabla odłącz od zacisku GND we wzmacniaczu i przyłóż do którejś ze śrubek obudowy wzmacniacza. Sianie zasilaczy impulsowych powoduje przeważnie tylko przydźwięk sieciowy ale sprawdź co sie dzieje gdy do gniazdek masz podłączony wyłącznie gramofon i wzmacniacz. Jak to wszystko nie pomoże, to pakuj gramiaka idź do kogoś ze znajomych kto ma możliwość podłączenia gramofonu i sprawdź czy przydźwięk nadal będzie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert 123 Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 Dzisiaj test z takim samym gramofonem od kolegi, bo sprawdziłem wszystko co z kablami związane i innymi komponentami, myśle ze przewód masy ma jakiś błąd w ramieniu Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 29 stycznia 2020 Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 3 godziny temu, Robert 123 napisał: myśle ze przewód masy ma jakiś błąd w ramieniu Weź najprostszy miernik https://www.castorama.pl/miernik-cyfrowy-dt33d-buzzer-id-1058207.html przyłóż jedną końcówkę kabla miernika do ramienia, drugą do masy wtyku RCA / uziemienie przeważnie jest prowadzone lewym kanałem, ale sprawdź oba/ . Jak wszystko jest ok . to zamykasz obwód i pojawia się sygnał dźwiękowy lub odczyt na mierniku. Jak takowego nie ma to faktyczne coś z masa ramienia ale nie polecam o ile się nie znasz wymiany kabli ramienia samemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert 123 Napisano 29 stycznia 2020 Autor Udostępnij Napisano 29 stycznia 2020 9 godzin temu, tomek4446 napisał: Weź najprostszy miernik https://www.castorama.pl/miernik-cyfrowy-dt33d-buzzer-id-1058207.html przyłóż jedną końcówkę kabla miernika do ramienia, drugą do masy wtyku RCA / uziemienie przeważnie jest prowadzone lewym kanałem, ale sprawdź oba/ . Jak wszystko jest ok . to zamykasz obwód i pojawia się sygnał dźwiękowy lub odczyt na mierniku. Jak takowego nie ma to faktyczne coś z masa ramienia ale nie polecam o ile się nie znasz wymiany kabli ramienia samemu. Patrzyłem miernikiem gdy dotykam ramienia i masy rca cisza, pokazuje tylko obwód miedzy pinem wkładki a masa rca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert 123 Napisano 7 lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 Dnia 29.01.2020 o 20:49, Robert 123 napisał: Patrzyłem miernikiem gdy dotykam ramienia i masy rca cisza, pokazuje tylko obwód miedzy pinem wkładki a masa rca Gramofon wrócił z serwisu i już nie ma głośnego przydźwięku podczas dotykania ramienia , jest cisza, ale przydźwięk przy połowie wzmocnienia jest słyszalny, po odłączeniu gramofonu tylko szum ale to normalne, tak jak sprawdzałem prędzej masa rca była tylko przy pinach wladki , pinach masowych, teraz po interwencji serwisu obwód zamyka się miedzy wszystkimi pinami i masa rca Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek4446 Napisano 7 lutego 2020 Udostępnij Napisano 7 lutego 2020 1 godzinę temu, Robert 123 napisał: Gramofon wrócił z serwisu i już nie ma głośnego przydźwięku podczas dotykania ramienia , jest cisza Fajnie , że się udało , wiem jak coś takiego wkurza Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maslak Napisano 16 kwietnia 2021 Udostępnij Napisano 16 kwietnia 2021 Witam. Mam gramofon bose 360 turntable. I nie daje mi spokoju buczenie. Poprzedni właściciel mi powiedział po zakupie że te stare gramofony tak mają że silniki bose i Pioneer bucza drgania na ramieniu są. Da się jakoś to chociaż zmniejszyć co to normalne jest. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts