Skocz do zawartości

CXN (V2) Series 1 a Series 2

Recommended Posts

Napisano

Ktoś ma może wiedzę jakie są różnice pomiędzy CXN V2 w Serii 2 i Serii 1? 

Technica Support z Cambridge Audio twierdzą, że różnice są natury kosmetycznej (szczegółów nie podali) i środek jest ten sam w obu przypadkach.

Jak mi ktoś zaproponuje CXN V2 Series 1 to czy jest sens cisnąć o Series 2 czy nie warto?

Napisano

Cambridge czy polski dystrybutor ? Gdzie pytałeś?

Rożnica jest w aktualizacji apki i podobno było w procesorze. Zmienili na jakiś szybszy.

I mówie tu o CXN vs CXN V2 a nie ten obecny CXN V2 Series 2

Ale właśnie o Serie 1 i 2 sam nie wiem. Dla mnie to te same urządzenia. Może design ? Nie wiem zeby spasował z nowymi CXA81. Tu musiał byś zapytać kobiety :P

Napisano

Napisałem bezpośrednio do CA. Odpisali, że tylko różnice estetyczne. Ale czy mówią prawdę, to tylko oni wiedzą. Na półce w salonie stał razam z CXA81 i kolorek ten sam co CXA.

Napisano (edytowany)

No, ale to jest chyba między V1 a V2 a nie między Series 1 a 2.

Edytowano przez Gość
Odpowiadając na post poprzednika - nie ma sensu cytować całej wypowiedzi...
  • 2 weeks later...
Napisano (edytowany)

Dnia 21.02.2020 o 10:20, Adam Wesolowski napisał:

Ktoś ma może wiedzę jakie są różnice pomiędzy CXN V2 w Serii 2 i Serii 1? 

Technica Support z Cambridge Audio twierdzą, że różnice są natury kosmetycznej (szczegółów nie podali) i środek jest ten sam w obu przypadkach.

Cześć,

Pytanie bardzo ciekawe ale jakoś pozostało bez konkretnej odpowiedzi. Sam stoję przed decyzją czy nabyć CA CXN v2 Series 1 czy CA CXN v2 Series 2 - wyceniono mi je z różnicą w cenie 700zł więc i wiele i niewiele - zależy za co płacimy.

Ze zdobytych przeze mnie informacji, poza rzucającą się w oczy różnicą w kolorze (nie mam innego sprzętu CA i nie chcę mieć więc jakikolwiek kolor wybiorę to będzie OK bo i tak nie będzie pasował do reszty chociażby stylistyką... ;) ), największa polega na tym, iż w II kwartale 2020r, Series 2 dostanie aktualizację obsługującą pliki MQA. Kolejna, dla mnie akurat nieistotna to Roon. Dalej mamy marketingowe 'bla bla bla', że nowy model ma poprawioną płynnośc i tak dalej ale nic namacalnego jak myślę z tego nie wynika - ot, musieli to napisać...

A więc czy warto zabijać się za możliwość odtwarzania plików MQA? Sam jeszcze nie wiem, pomimo, iż nie jedno już na ten temat przeczytałem. Z pewnością MQA to żadne 'wow' jeżeli choodzi o jakość i jak mi się wydaje nie o to twórcom chodziło. MQA to przede wszystkim pliki stosunkowo lekkie i co ważniejsze - standard, który jak zakładam patrząc na silną pozycję lobbystów tego systemu - zdominuje świat streamingu na dekadę jak nie lepiej. Może chociaż z tego względu warto mieć MQA... Sam nie wiem.

Edytowano przez sonique
Napisano

Pierwszy raz słyszę o tym formacie MQA. 

Patrząc na Twój problem z innej perspektywy to nawet jakbyś kupił Series 2 to nie jest wykluczone, że za rok lub dwa nie wyjdzie Series 3 lub V3 i będzie miał większe możliwości niż wersje poprzednie. Nie da się dogonić tych wszystkich zmian. Znam ludzi, którzy używają jeszcze iPhone 5 i działa i są szczęśliwi.

Napisano
4 godziny temu, Jakub Olczykowski napisał:

Wszystko ok, ale obserwując aktualizowanie sprzętu CA w kwestii streamerów to trochę leży i kwiczy. Skoro CXN V2 dostanie obsługę MQA to dlaczego CXN V1 jej nie otrzyma ? Pieniążki się nie zgadzają ? ;)

Może V1 ma gorszy microprocesor i za mało pamięci. Może to też być oczywiście kwestia pieniędzy tj. żeby klient miał świadomość, że posiada stary sprzęt.

• 1 month later...
Napisano
Dnia 6.03.2020 o 12:05, Jakub Olczykowski napisał:

Wszystko ok, ale obserwując aktualizowanie sprzętu CA w kwestii streamerów to trochę leży i kwiczy. Skoro CXN V2 dostanie obsługę MQA to dlaczego CXN V1 jej nie otrzyma ? Pieniążki się nie zgadzają ?

Kupując CXN trzeba być świadomym jakiego rodzaju DAC jest w środku. CA stosuje tu swoją metodę upsamplingu ATF.   Wszystko czym jest "karmiony" DAC jest upsamplowane do 384 kHz i nie można nawet tej funkcji wyłączyć!  Jak dla mnie trochę dziwny DAC, bo już nawet pomijając MQA (którego fanem nie jestem absolutnie), to dlaczego wszystko trzeba słuchać w 384 kHz?   Ten DAC z natury nie jest                    bit-transparentny tylko wprowadza swoje określone zmiany. Czy to jest dobry patent, tego nie wiem bo nie słyszałem żadnego CXN i powiem, że trochę jestem ciekawy takiego rozwiązania.

Integracja/aktualizacja CXN dla MQA wydaje się być niemożliwa w tym przypadku gdyż wymaga modyfikacji sprzętowej (hardware) w celu zainstalowania dekodera Full MQA.  

Link do forum Roon na ten temat:    https://community.roonlabs.com/t/cambridge-audio-cxnv2-upsampling-everything-to-384khz/101383

Link do CA:  https://techsupport.cambridgeaudio.com/hc/en-us/articles/360000579989-Does-the-TIDAL-update-support-MQA-playback-

No i film jak działa ATF:   (jak dla mnie to trochę pic, ale mogę się mylić ;))

• 4 months later...
Napisano

Mam CXN pierwszą wersję i chcąc nagrać materiał z zewnętrznego źródła np. dysku przenośnego, CXN nie przepuszcza sygnału do stacjonarnej nagrywarki po wyjściach cyfrowych- wyskakuje komunikat unlock, próbowałem na wszystkie strony, tymczasem po analogu przepuszcza bezproblemowo. Sprawa wygląda nieco inaczej w przypadku gdy źródłem sygnału jest radio internetowe, wtedy bez problemu przepuszcza na nagrywarkę sygnał po wyjściach toslink czy coaxial. Może ktoś pomoże w rozwiązaniu problemu, nie jest to na pewno wina nagrywarki. 

Pozdrawiam Adam 

• 1 year later...
Napisano (edytowany)

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem CA CXN V2 series 2. Ciekawa jednak rzecz. Na zdjęciach w necie ten odtwarzacz jest szary ze wszystkich stron oprócz tyłu. Mój szary ma tylko przód a boki i góra jest czarna. Podoba mi się to nawet bo reszta moich komponentów audio jest czarna, ale zastanawiam się, o co tu chodzi. :)

20220331_185604[1].jpg

Edytowano przez El-Maniaque
Napisano (edytowany)
Dnia 2.04.2022 o 12:08, El-Maniaque napisał:

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem CA CXN V2 series 2. Ciekawa jednak rzecz. Na zdjęciach w necie ten odtwarzacz jest szary ze wszystkich stron oprócz tyłu. Mój szary ma tylko przód a boki i góra jest czarna. Podoba mi się to nawet bo reszta moich komponentów audio jest czarna, ale zastanawiam się, o co tu chodzi. :)

20220331_185604[1].jpg

Gratuluję wyboru, kolego. To niezwykle przyjemny w obsłudze sprzęt. Też go posiadam i ciekaw jestem co u Ciebie zadecydowało o zakupie tegoż właśnie. Ja swój kupowałem dwa lata temu i pamiętam długo zastanawiałem się, co wybrać… 

Edytowano przez sonique
Napisano (edytowany)
Dnia 7.04.2022 o 12:14, sonique napisał:

Gratuluję wyboru, kolego. To niezwykle przyjemny w obsłudze sprzęt. Też go posiadam i ciekaw jestem co u Ciebie zadecydowało o zakupie tegoż właśnie. Ja swój kupowałem dwa lata temu i pamiętam długo zastanawiałem się, co wybrać… 

Ja też się długo zastanawiałem. na początku chciałem kupić coś marki Denon, ale obecnie tylko jeden odtwarzacz mają w ofercie, jak otypowy streamer i o klasę niżej zdecydowałem się na Cambridge audio.

O wyborze CXN v 2 zadecydowała  głównie cena, którą musiałem zapłacić za odtwarzacz, dużo niższa niż oficjalne ceny sklepowe przed 1 kwietnia. Myślałem o zakupie modelu Azur 851, ale tutaj musiałbym dużo więcej wysupłać z portfela no i jednak ten odtwarzacz jest dużo starszy od CXN v2 i miałem wątpliwości co do tego, jak długo będzie jeszcze wspierany ten Azur. Brzmienie było ważne,ale pomny tego, że  streamer mam podpięty po analogu i o brzmieniu w większym stopniu decyduje tu wzmacniacz miało pozornie drugorzędne znaczenie. 
Co do obsługi i funkcjonalności CXN v2 pełna zgoda. Jest świetnie. Po optyku dźwięk z TV jest bardzo fajny chociaż większość twierdzi, że telewizor to kiepskie źródło audio.

Edytowano przez El-Maniaque