Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam, rozważam zakup stereo do pokoju 25m2. Słucham jazzu, instrumentalnej muzyki filmowej, w tym symfonicznej, bardzo rzadko rocka. Lubię szczegóły i przestrzeń, głębie, brak przekłamań, neutralnie. Źródło dźwięku raczej streamer. Rozważam Moon 240i z Monitor Audio Silver- wydaje się, że dobrze balansują jego zasobne w niższe tony brzmienie w zakresie średnio i wysokotonowym. Myślałem też o Naim Nait XS3 i Opera Seconda, bo wzmacniacz raczej jest melodyjny bardzo przestrzenny a kolumny raczej grają gęsto, takie ma wrażenia odsłuchowe. Co sądzicie o tych wyborach? Może byście polecili coś innego? A może zaszaleć i wziąć jakiś system dzielony preamp+końcówka? Choć wydaje mi się, że chyba nie będzie w tym przedziale cenowym wielkiej różnicy na korzyść systemu dzielonego. Jakieś propozycje co jeszcze posłuchać?

Napisano

Twoje obydwie propozycje są jak najbardziej optymalne, chociaż w zadanym budżecie można znaleźć jeszcze wiele innych, równie ciekawych propozycji. Do wzmacniacza Moon warto podpiąć kolumny Audiovector, może Audio Academy Hyperion, koniecznie Kef R7. Z Naim warto posłuchać Audio Physic. A może warto spojrzeć na system Gato, może system skandynawski Primare z System Audio Saxo 60.

Propozycji jest mnóstwo, zarezerwuj sobie trochę czasu i podjedź do naszego salonu. W danym budżecie mamy od ręki do zaproponowania dziesiątki urządzeń i kolumn, które w komfortowych warunkach możesz posłuchać, porównać. Zapraszam serdecznie, zaufaj własnym odczuciom, a my na pewno pomożemy w znalezieniu najbardziej dopasowanego do Twoich preferencji systemu.

Napisano

Dziękuję ze podpowiedzi, pewnie skorzystam z waszego odsłuchu. Myślicie, że przy takich integrach(np.Moon, Nait) warto iść w system dzielony? Bo mam tutaj dylemat, chciałbym, żeby sprzęt był na lata i  nie żałować potem.

Napisano

Moon z silver to nie jest dobre połączenie.

Moon z elaciem tak

Silver z naimem też.

Czy system dzielony. Zależy jaki. Moim zdaniem ten naima tani nie jest. A integry już dają naimowy harajter. Z kolei przystępnie cenowo dzielone systemy są od atolla. I na przykład ten do silvera pasuje. 

Powiem ci tak. Poszedł bym raczej w integre a lepiej dołożył do kolumn. Goldy, elaci, pmc no gra to jednak lepiej. 

• 2 weeks later...
Napisano

Po kilku odsłuchach zdecydowałem się na integrę Moona z głośnikami KEF. Zastanawiam się teraz nad pasującym odtwarzaczem CD. Myślałem  nad CA CXC ewentualnie Roksan K3, rozważałem też Atoll CD100. Co o tym sądzicie? A może będzie poszukać coś innego?