Grzegorz38 Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Witam wszystkich Przejdę od razu do rzeczy Panowie co sądzicie o połączeniu CA 740a z Heco aurora 700 dodam że CA po mojej modyfikacji, wymienione wszystkie kondensatory na NICHICON FG oraz zmienione przekazniki za skutkowało to znaczną poprawą brzmienia , CA gra teraz ciepło bez tej suchej ostrości górą pasma poprawiła się dynamika, bas , szczegółowość , separacja między kanałami lepsza ogólnie można by rzec - nie ten wzmacniacz zródło - TOPPING D10 =MELODIKA MDC1110 pomieszczenie 25 m Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 (edytowany) Szukałbym raczej kolumn grających bardziej w stronę neutralną. Ciepły z ciepłym? Chyba że lubisz taki dźwięk. Jakie masz teraz kolumny? Jak określisz dźwięk kolumn, ciepły? Zastanowiłbym się nad wymianą przewodu głośnikowego za parę złotych, pod warunkiem, że obecny dźwięk Ci odpowiada. Pozdrawiam Edytowano 1 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Aktualnie gra z Quantum 605 , one trochę grają skrajami pasma po modyfikacji CA da się na nich słuchać ale brakuje im trochę środka , bo przed modyfikacją to tak waliły wysokimi że słuchanie było męczące oczywiście co kto lubi nie lubię ostrego brzmienia Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Cześć, Wiele zależy od Twoich preferencji. Jeśli lubisz nasycone brzmienie to Heco Aurora 700 powinny Ci się spodobać. Jeśli chciałbyś dodać dynamiki to masz choćby Monitor Audio Bronze 6, które zagrają dynamiczniej i bardzi j szczegółowo od Aurory. Alternatywą może być Pylon Audio Opal 23 jeśli chciałbyś uzyskać więcej środka. Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny lub umówienia się na odsłuch. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 W Rzeszowie odwiedź salony audio np. Nautilus. Umów się na odsłuch. Zabierz wzmacniacz źródło, transport, przewody. Nagrania, które dobrze znasz. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Pewnie najlepsze wyjście pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 1 marca 2020 Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Nie wiem jak gra Twój wzmacniacz po modyfikacji i ile ma wspólnego z firmowym charakterem brzmienia cxa60. Odsłuchiwane były heco 700 z cxa60 i grało to fatalnie,jakby coś było zepsute w zestawie.Zdecydowanie najgorsze połączenie jakie słyszałem.No może jeszcze kef r500 zagrały z nim gorzej. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 1 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 1 marca 2020 Czyli pozostają Mi żmudne testy z dopasowaniem dobrych kolumn Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Do Heco Aurora 700 zawsze Cambridge pasował. Co masz na myśli że teraz gra ciepło? Serio jest aż taka różnica? Na jakis kolumnach to wysłuchałeś? Bo może gra cieplej od oryginalnej wersji ale nadal "sucho" w cudzysłowu? To że w 605 brakuje Ci srodka to norma. Znakomite kolumny. Tanie. No nie można od nich wymagać więcej. Moim zdaniem więcej środka usłyszysz właśnie w aurora 700. Jeśli jednak jest to ciepłe mocno ciepłe granie to Monitor audio bronze 6. Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Q21 Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Także nie rozumiem tego stwierdzenia, ponieważ wielu naszych klientów wyszło z takim zestawem cxa60 + Aurora 700 i są bardzo zadowoleni. W naszej ocenie jest to bardzo zgrane połączenie ale wiadomo, najlepiej jest posłuchać i ocenić samemu. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 (edytowany) @S4Home @Q21 Problem jest taki, że czytacie w pośpiechu i "po łebkach"!! To nie jest oryginalny CA tylko po modzie. Więc skoro gra ciepło, to nie koniecznie takie połączenie będzie szczęśliwe. Takie brzmienie trzeba lubić. Dlatego kolega powinien bezwzględnie posłuchać ze swoim zmodyfikowanym wzmacniaczem. Pozdrawiam Edytowano 2 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 5 godzin temu, S4Home napisał: Do Heco Aurora 700 zawsze Cambridge pasował Odnoszę wrażenie, że te Heco Aurora to taki dobrze sprawdzony pewniak, bo pasują i do CA CXA o do Yamaha R-N803. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mar Ka Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 (edytowany) 7 godzin temu, Q21 napisał: Także nie rozumiem tego stwierdzenia, ponieważ wielu naszych klientów wyszło z takim zestawem cxa60 + Aurora 700 i są bardzo zadowoleni. W naszej ocenie jest to bardzo zgrane połączenie ale wiadomo, najlepiej jest posłuchać i ocenić samemu. Nie wiem jak Wam to opisać.Basowe brzmienie jak spod koca? Jeszcze gorzej zagrały tylko wyżej wspomniane kefy.Odsłuchy przeprowadzone razem z żoną, zgodnie stwierdziliśmy że to nie nasze granie. Może się podobać innym,nie neguję.Nam nie podeszło.Konkurentami były xt8f,emity m30 i fyne audio f501, więc teraz chyba sami rozumiecie,że zagrały słabo na tle innych. Edytowano 2 marca 2020 przez Mar Ka Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 marca 2020 Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Smiem twierdzić, że to granie spod koca może też zależeć od źródła, ale nie w sensie sprzętu, ale również samego utworu. Od kiedy mam CXA81 obserwuję ten efekt tzn. kilka utworów gra - jakby to powiedzieć - krystalicznie czysto a 1 lub 2 są jakby "zamulone", nawet gdy są to utwory tego samego wykonawcy i z tej samej płyty. Jak miałem Yamaha RX-V481 też był ten efekt zauważalny chociaż nie tak wyraźnie. Chciałbym przejrzeć widmo częstotliwości tych gorzej grających utworów i porównać z widmem tych lepiej grających tylko nie znam żadnego programu do analizy widma dźwięku. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 8 godzin temu, S4Home napisał: Do Heco Aurora 700 zawsze Cambridge pasował. Co masz na myśli że teraz gra ciepło? Serio jest aż taka różnica? Na jakis kolumnach to wysłuchałeś? Bo może gra cieplej od oryginalnej wersji ale nadal "sucho" w cudzysłowu? To że w 605 brakuje Ci srodka to norma. Znakomite kolumny. Tanie. No nie można od nich wymagać więcej. Moim zdaniem więcej środka usłyszysz właśnie w aurora 700. Jeśli jednak jest to ciepłe mocno ciepłe granie to Monitor audio bronze 6. Pozdrawiam Różnica jest dość spora , gra cieplej wszystkie dzwięki nie są tak natarczywie atakujące słuchacza no i oczywiście suchości w dzwięku już nie ma też w tym kierunku był modyfikowany by tą suchość wyeliminować Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 2 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 marca 2020 Pewnie nie którzy myślą że to bezsens modyfikować sprzęt fabryczny ,gdyż uważają że to pogorszy brzmienie ale niestety wystarczy zaglądnąć do środka i zobaczyć jak słabe zostały zamontowane podzespoły Sam się zdziwiłem że tak słyszalna może być różnica najwięcej poprawy wniosło w górnym paśmie szczegółowość jest na wysokim poziomie a nie ma tego suchego nalotu w tonach wysokich wysokie dają o sobie znać gdy trzeba a nie dominują jak w orginalnym CA Tak że można wydusić ze swojego sprzętu 110% Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 22 godziny temu, 1Ender napisał: @S4Home @Q21 Problem jest taki, że czytacie w pośpiechu i "po łebkach"!! To nie jest oryginalny CA tylko po modzie. Więc skoro gra ciepło, to nie koniecznie takie połączenie będzie szczęśliwe. Takie brzmienie trzeba lubić. Dlatego kolega powinien bezwzględnie posłuchać ze swoim zmodyfikowanym wzmacniaczem. Pozdrawiam Oj oj oj Ender teraz to sie unosisz bez potrzeby. To ty czytaj!! Dnia 2.03.2020 o 07:39, S4Home napisał: Do Heco Aurora 700 zawsze Cambridge pasował. Co masz na myśli że teraz gra ciepło? Serio jest aż taka różnica? Na jakis kolumnach to wysłuchałeś? Bo może gra cieplej od oryginalnej wersji ale nadal "sucho" w cudzysłowu? I nie staraj się być kontrola forumowa. Serio. 19 godzin temu, Adam Wesolowski napisał: Odnoszę wrażenie, że te Heco Aurora to taki dobrze sprawdzony pewniak, bo pasują i do CA CXA o do Yamaha R-N803. Bo i Cambridge i Yamaha są jasne 16 godzin temu, Grzegorz38 napisał: Różnica jest dość spora , gra cieplej wszystkie dzwięki nie są tak natarczywie atakujące słuchacza no i oczywiście suchości w dzwięku już nie ma też w tym kierunku był modyfikowany by tą suchość wyeliminować No to w takim razie tylko odsłuch ci został. Bo nikt nie powie ci co ma pasować do wzmacniacza który znasz tylko ty Ja oczywiście wypożycze ci kolumny. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 2 minuty temu, S4Home napisał: Bo i Cambridge i Yamaha są jasne Jestem trochę nieoczytany i czasami nie rozumiem zwrotów jak: "ciepły", "jasny" (neutralny, nie podbija żadnych częstotliwości?), "wycofana góra" (ogranicza wysokie częstotliwości?), itd. Pomimo tego, że awansowałem już z (Nie) stałego bywalca na Sympatyka, to jeszcze trochę czasu upłynie zanim zacznę to wszystko - jak to jest teraz w modzie mówić - ogarniać. Krótko mówiąc jestem audiofilski gamoń.🤔 PS. Wiem np. co to jest ciepła lub zimna barwa światła, chociaż i to pojęcie zawiera w sobie sprzeczność. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1Ender Napisano 3 marca 2020 Udostępnij Napisano 3 marca 2020 (edytowany) Jasna góra, tony wysokie mogą być ostre, nie przyjemne dla uszu, męczące. Ciemna góra, przeciwieństwo. Przygaszona lub przyciemniona góra np. wyraźne, ale nie za ostre wysokie tony. Wystarczające do normalnego odsłuchu. Wycofana góra, wysokie tony nie dominujące, nie kłujące, ale obecne. Dla niektórych może być niedostatek wysokich tonów. Zazwyczaj rozróżniamy 3 pasma w dźwięku. Pasmo górne, środkowe, dolne. Mają one też swoje podzakresy. Ale nie będę teraz o tym pisać. Itd, itp. Pozdrawiam Edytowano 3 marca 2020 przez 1Ender Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 3 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 marca 2020 8 godzin temu, S4Home napisał: Oj oj oj Ender teraz to sie unosisz bez potrzeby. To ty czytaj!! I nie staraj się być kontrola forumowa. Serio. Bo i Cambridge i Yamaha są jasne No to w takim razie tylko odsłuch ci został. Bo nikt nie powie ci co ma pasować do wzmacniacza który znasz tylko ty Ja oczywiście wypożycze ci kolumny. Dzięki , jak się zdecyduje na wypożyczenie to dam znać . Tak sobie pomyślałem że mam możliwość zmiany brzmienia w DAC-u za pomocą wzmacniaczy operacyjnych tym sposobem można by dograć dzwięk do Heco jeśli by za ciepło się zrobiło z CA O ile to dobry pomysł ? Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 4 marca 2020 Udostępnij Napisano 4 marca 2020 Wiesz co nie wiem jak zmienia się barwa dźwięku wówczas. Nie bawiłem się tym DAciem w taki sposób nigdy. Jeśli znacznie to tak. Dlatego proponuje Ci odsłuch u Ciebie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz38 Napisano 4 marca 2020 Autor Udostępnij Napisano 4 marca 2020 12 godzin temu, S4Home napisał: Wiesz co nie wiem jak zmienia się barwa dźwięku wówczas. Nie bawiłem się tym DAciem w taki sposób nigdy. Jeśli znacznie to tak. Dlatego proponuje Ci odsłuch u Ciebie. Próbowałem kila opam-ów i przyznam że dość słyszalna jest różnica na poziomie około 20 -30% aktualnie pracuje z LME49990 to dość neutralny opam nic nie dodaje nic nie zmienia w razie domówienia szczegółów będę się kontaktował Pozdrawiam Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
S4Home Napisano 5 marca 2020 Udostępnij Napisano 5 marca 2020 Jasne, zapraszam. Piotr Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts