waldi #1 Napisano 26 kwietnia 2007 Tak Wam dobrze idzie to może jeszcze jedna burza Mam miejsca sporo za kanapą, więc efektowe mogę dać obok lub za miejscem, z którego oglądam. Na ścianie czy na podstawkach, jak wysoko? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
Fono Master #2 Napisano 26 kwietnia 2007 Najlepiej żeby były na wysokości głowy oglądającego film lub słuchającego muzykę. Moga być lekko z tyłu ewentualnie "wycelowane" z boku w miejsce odsłuchowe. Trzeba poeksperymentować biorąc pod uwagę przedewszystkim wrażenia słuchowe a nie to,że się ładnie komponują w kącie. Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
zgred #3 Napisano 27 kwietnia 2007 A jeśli kolega buduje 7.1 to muszą stać i z boku i za Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wolf #4 Napisano 27 kwietnia 2007 Tak wygląda ideał: Tak to wyglądało w praktyce (już nieaktualne): no i parę fotek: Jak chcesz więcej to musisz sobie poczytać tutaj: http://www.superaudio.pl/index.php?name=PN...=viewforum&f=22 Generalnie jak to zwykle bywa zasady sa proste 1. Wszystkie średniotonowce na tej samej wysokości 2. Siedzimy w jednakowej odległości od wszystkich głosników 3. Nie siadamy pomiędzy surrondami ani za surrondami. Surrondy są za słuchaczem a nie przed nim. Generalnie 90% systemów mch jest ustawionych źle gdyż: - słuchacz opiera się plecami o ścianę na której stoją/wiszą surrondy - uszy są jak w słuchawkach, są blisko kolumn surrondowych - odległość słuchacza od surrond-ów jest kilkakrotnie mniejsza niż do frontów Niestety w źle ustatwionym systemie słyszysz tylko surrondy i efekty przelatywania dźwięku pomiędzy kolumnami. Jak dobrze ustawisz kolumny masz niesamowitą przestrzeń, masz wykreowany niesamowity świat. Rzecz której nie usłyszysz na żadnym stereo. A jest to do osiągnięcia nawet na budżetowym sprzęcie pozdr Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
byk #5 Napisano 30 kwietnia 2007 Fajne wyjaśnienia wolf, dzięki! A gdzie masz centralny, na środkowej fotce z telewizorem go nie widzę? Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach
wolf #6 Napisano 30 kwietnia 2007 Na środkowej fotce centralny jest: Nad sprzętem w prawym dolnym rogu zdjęcia. Ponieważ mój system buduję pod odsłuch SACD/DVDAudio mch, telewizor nie był dla mnie ważny. A że "wibrujący" telewizor doprowadzał mnie do szału to w końcu wylądował wówczas pomiędzy frontem a surrondem. Teraz mam ekran do filmów, (popatrz w wątek o "centralnym") a telewizor stoi zupełnie z boku i służy do oglądania "wiadomości" Odpisz, cytując Udostępnij ten post Link to postu Udostępnij na innych stronach