Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano (edytowany)

Cześć,

Chciałbym wymienić moje aktualne kino domowe na sprzęt stereo.

Aktualnie posiadam amplituner ONKYO TX-NR636 (4 ohm / 6 ohm, 100W), który napędza głośniki Wharfedale Diamond 9.5 x2 (kolumny) + 9.0 x2 (surround tył) + 9.CC (centralny) i byłem dotychczas z tej konfiguracji bardzo zadowolony.

Chciałbym zostawić aktualne kolumny Wharfedale Diamond 9.5 (6 ohm / 150W) i zastanawiam się tylko pomiędzy wzmacniaczami: ONKYO-TX 8270 (4 ohm / 8 ohm, 160W) oraz ONKYO-TX 8250 (4 ohm / 8 ohm, 135W). Który z nich byłby lepszym wyborem pod względem technicznym (tak, żeby nie spalić kolumn a wykorzystać ich możliwości)? A może w ogóle odpuścić ONKYO, pomimo mojego sentymentu?

Rozumiem, że kwestie dźwiękowe są bardzo subiektywne, ale ciekawi mnie też Wasza opinia na temat takiego zestawu? Słucham wielu gatunków muzycznych – zarówno rock (pokroju Pink Floyd), jak i indie rock (np. The Kooks) czy nawet elektroniki (np. Telepopmusik, Santigold) – więc raczej pytam w kierunku czegoś w miarę uniwersalnego. Ostatecznie, wiadomo - odsłuch rozwieje pewnie moje wątpliwości.

Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam!

Edytowano przez ATOM3000
Napisano

Miedzy tymi amplitunerami stereo mozna postawic znak rownosci jezeli chodzi o moc. Przewaga tego wyzszego modelu moga byc wejscia HDMI, ale czy takie sa Ci potrzebne bo roznica w cenie to 800zl.

Napisano (edytowany)
1 godzinę temu, lysyrafal napisał:

Miedzy tymi amplitunerami stereo mozna postawic znak rownosci jezeli chodzi o moc. Przewaga tego wyzszego modelu moga byc wejscia HDMI, ale czy takie sa Ci potrzebne bo roznica w cenie to 800zl.

HDMI z ARC by się przydało, pytanie tylko czy moje głośniki będą współpracowały z ONKYO-TX 8270? I jeśli tak, to z jakim efektem?

Dzisiaj testowałem moje głośniki (max. 6 omów) przy ustawieniu 4 om i później 6 om (takie tryby ma mój aktualny ampli). Zdecydowanie, przy 4 omach brakuje im dynamiki. I tego się obawiam przy ONKYO-TX 8270 - 8 omów to będzie za dużo jak na moje głośniki, a przy 4 omach ich moc nie będzie wystarczająco wykorzystana. Tak przynajmniej to rozumiem, chociaż ekspertem w temacie nie jestem... Będę wdzięczny za ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu :)

Edytowano przez ATOM3000
Napisano

Cześć,
Brzmieniowo oba modele są bardzo podobne. Pytanie czy wymiana z nr636 na 8250/8270 będzie dużym przeskokiem? Pytanie jakie brzmienie chciałbyś uzyskać? Może uda się w podobnym budżecie znaleźć coś innego. 

Napisano (edytowany)
21 godzin temu, ATOM3000 napisał:

Zdecydowanie, przy 4 omach brakuje im dynamiki. I tego się obawiam przy ONKYO-TX 8270 - 8 omów to będzie za dużo jak na moje głośniki, a przy 4 omach ich moc nie będzie wystarczająco wykorzystana. Tak przynajmniej to rozumiem, chociaż ekspertem w temacie nie jestem... Będę wdzięczny za ewentualne wyprowadzenie mnie z błędu :)

W amplitunerach KD moc na 4Ω spada zamiast byc wieksza niz na 8Ω jak w klasycznych wzmacniaczach. W tym przypadku u Ciebie moc na 6Ω jest prawdopodobnie wieksza niz na 4Ω i dlatego wieksza dynamika. Te amplitunery stereo, ktore sobie wybrales tez nie sa jakos specjalnie mocne ale beda lepsze od tego co masz w tej chwili.

23 godziny temu, ATOM3000 napisał:

Który z nich byłby lepszym wyborem pod względem technicznym (tak, żeby nie spalić kolumn a wykorzystać ich możliwości)? A może w ogóle odpuścić ONKYO, pomimo mojego sentymentu?

Lepiej miec zapas mocy we wzmacniaczu (amplitunerze stereo) i wtedy masz wieksza pewnosc, ze nie spalisz kolumn i wybrac np. ONKYO TX-8390.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano

Dziękuję wszystkim za pomoc! Będę musiał teraz przesłuchać trochę zestawów... i przemyśleć temat wymiany sprzętu. Chyba na jakiś czas zostanę przy tym co mam, a w przyszłości pewnie dozbieram :)

Pozdrawiam!