Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Witam wszystkich 🙂. Proszę o poradę. Mam Nad 356 razem JBL studio 230. Ogólnie jestem zadowolony z tego zestawu, ale ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zakupem monitorów bardziej...hmm.. muzykalnych,  szczegółowych, z większą sceną. Nie wiem jeszcze jak  mam to opisać ale nie chodzi mi w muzyce o łupanie i cykanie. Tylko o coś więcej. Słuchałem ostatnio mission qx 2, psb imagine XB, b&w 607, elac debut by.2. . Żadne nie zagrały lepiej niż moje jbl-e. Zastanawiam się na jaki pułap musiałbym przejść żeby rzeczywiście poczuć różnicę. Myślę że mogę wydać do 3.5k za parę . Nowe bądź używki. Tylko za czym się rozglądać?🤔 .

Podzieli się ktoś opinią?🙂

Napisano (edytowany)

Witamy ponownie Piotrze!

Widze, ze zaczelo wciagac fajne granie i przyszedl czas na wymiane monitorow. Ja ze swojej strony moge polecic uzywane MA Silver 2 lub ich nastepce nowe MA Silver 100, ale uprzedzam basu bedzie sporo i gory tez nie bedzie brakowac. Sa to potezne monitory i tak tez graja, maja 20cm glosnik nisko-sredniotonowy a wzmacniacz ktory masz spokojnie je wysteruje. Koledzy pewnie cos dorzuca w tym budzecie, a tutaj w Naszym dziale "Gielda" masz oferte uzywek MA Silver 2.

Edytowano przez lysyrafal
Napisano
16 minut temu, Tomasz S. napisał:

Super były te Studio 230. Też je miło wspominam. Czego Ci brakuje w dźwięku albo co nie zagrało w tych słuchanych potem ? 

Najgorsze jest to że nie wiem za bardzo jak to opisać. Może rozdzielczości, przestrzenności. Niby nie jest źle, ale zawsze może być lepiej🙂 . A w tych z odsłuchu to nie było zaskoczenia na plus, mimo że wszystkie droższe od JBL.

1 godzinę temu, lysyrafal napisał:

Witamy ponownie Piotrze!

Widze, ze zaczelo wciagac fajne granie i przyszedl czas na wymiane monitorow. Ja ze swojej strony moge polecic uzywane MA Silver 2 lub ich nastepce nowe MA Silver 100, ale uprzedzam basu bedzie sporo i gory tez nie bedzie brakowac. Sa to potezne monitory i tak tez graja, maja 20cm glosnik nisko-sredniotonowy a wzmacniacz ktory masz spokojnie je wysteruje. Koledzy pewnie cos dorzuca w tym budzecie, a tutaj w naszym dziale "gielda" masz oferte uzywek MA Silver 2.

Dziękuję i witam🙂. Rozważę. Tylko teraz bez odsłuchu już chyba nic nie kupię 🙂

Napisano (edytowany)
17 minut temu, Piotr Lysko napisał:

Tylko teraz bez odsłuchu już chyba nic nie kupię 

Zdrowe podejscie.

2 godziny temu, Piotr Lysko napisał:

ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zakupem monitorów bardziej...hmm.. muzykalnych,  szczegółowych, z większą sceną. 

Monitory prawie każde jakos tam "znikały" w pomieszczeniu. Moge polecić tannoy, kef, acoustic energy....

Ale jesli naprawde szukasz przestrzeni, sceny, 3d z stereo to bedziesz musial podniesc nieco budżet i "zaatakowac" np. audio physic tempo VI. Tam to sa "hektary" przestrzeni...

Edytowano przez Chyba Miro 84
Napisano
21 minut temu, Chyba Miro 84 napisał:

Zdrowe podejscie.

Monitory prawie każde jakos tam "znikały" w pomieszczeniu. Moge polecić tannoy, kef, acoustic energy....

Ale jesli naprawde szukasz przestrzeni, sceny, 3d z stereo to bedziesz musial podniesc nieco budżet i "zaatakowac" np. audio physic tempo VI. Tam to sa "hektary" przestrzeni...

Tych kolumn nie znam. Muszę sprawdzić. Dzięki🙂👍

Napisano
33 minuty temu, Chyba Miro 84 napisał:

Screenshot_20200424-173309_Chrome.jpg

Moze trafisz w dobrej cenie używane

Oj nie. Tylko podstawki. Za mały pokój ( 20m2)

17 minut temu, Tomasz S. napisał:

Każdy ma swoje ucho więc nie do końca wiadomo co Ci podejdzie. Z rzeczy, które słyszałem ostatnio i zrobiło na mnie bardzo dobre wrażenie to Triangle Esprit Comete EZ. 

Wpisuję na listę 👍🙂

Napisano
10 godzin temu, slaw0001 napisał:

Proponuję rozważyć modyfikację. Koszta zaledwie 500 zł a efekty takie jak oczekujesz po zamianie kolumn.

Wiesz to z własnego doświadczenia? Czytałem o tym ale jakoś nie mogę się przekonać.

Napisano

Z własnego. Zmudyfikowałem go blisko rok temu gdy był jeszcze ze na gwarancji. Denerwowała mnie jego pewna jazgotliwość i taki bułowaty, zlewający sie bas. Zdecydowanie udało się to poprawic. To już jest inny wzmacnicz. Miałe go później okszje porównać do creek 50 i 100. Dopiero ten drugi mogłby stanowić alternatywę. Żadna wymiana kabli, podkładek itp. nie dała tyle co ta mudyfikacja. Gra to u mnie z kompaktowymi kolumnami sa saxo 40.

Napisano
17 godzin temu, Piotr Lysko napisał:

.....Mam Nad 356 .... ostatnio zacząłem się zastanawiać nad zakupem monitorów bardziej...hmm.. muzykalnych,  szczegółowych, z większą sceną. Nie wiem jeszcze jak  mam to opisać ale nie chodzi mi w muzyce o łupanie i cykanie. 

Ja aktualnie testuję Wharfedale Linton z tym samym wzmacniaczem. To duże kolumny podstawkowe, grające właśnie tak jak opisujesz, bardzo muzykalnie, szczegółowo, z dobrą stereofonią. Na pewno nie łupią i nie cykaja :) Jeszcze nie podjąłem decyzji ale jest spora szansa że zostaną. Tyle, że u mnie konkurują z podłogówkami a nie z monitorami (mam metraż ok.30m). Nie mam więc porównania tymi JBL które teraz masz. Tak czy inaczej polecam posłuchać.

pozdrawiam

Napisano
36 minut temu, Paweł Pawlik napisał:

Ja aktualnie testuję Wharfedale Linton z tym samym wzmacniaczem. To duże kolumny podstawkowe, grające właśnie tak jak opisujesz, bardzo muzykalnie, szczegółowo, z dobrą stereofonią. Na pewno nie łupią i nie cykaja :) Jeszcze nie podjąłem decyzji ale jest spora szansa że zostaną. Tyle, że u mnie konkurują z podłogówkami a nie z monitorami (mam metraż ok.30m). Nie mam więc porównania tymi JBL które teraz masz. Tak czy inaczej polecam posłuchać.

pozdrawiam

Oglądałem je ostatnio w necie . Ale mi wymiarowo bardziej pasowałby model denton 80. Ładne są. Pytanie jak grają. Zastanawiam się też nad kef q 350. Podobno mają fajną przestrzeń. Muszę gdzieś odsłuchać.

1 godzinę temu, slaw0001 napisał:

Z własnego. Zmudyfikowałem go blisko rok temu gdy był jeszcze ze na gwarancji. Denerwowała mnie jego pewna jazgotliwość i taki bułowaty, zlewający sie bas. Zdecydowanie udało się to poprawic. To już jest inny wzmacnicz. Miałe go później okszje porównać do creek 50 i 100. Dopiero ten drugi mogłby stanowić alternatywę. Żadna wymiana kabli, podkładek itp. nie dała tyle co ta mudyfikacja. Gra to u mnie z kompaktowymi kolumnami sa saxo 40.

A ten pan gdzie mieszka?

Napisano
31 minut temu, lysyrafal napisał:

Z czym sluchales tych kolumn z Nad czy jeszcze z Yamaha?

Z Nad-em 356. W top hi fi w Kato.

2 minuty temu, Piotr Lysko napisał:

Z Nad-em 356. W top hi fi w Kato.

Zastanawiam się teraz nad kef q350, dynaudio emit 20, tannoy xt6. S4home ma je w ofercie chyba w niedługim czasie tam uderzę.