Rega Napisano 24 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 24 kwietnia 2020 (edytowany) Karol, może Tobie nie pasować, a ja w ciągu kilkudziesieciu lat używania magnetofonów kasetowych, przerabiałem ten temat wielokrotnie, więc wiem o czym piszę. Z tym, ze używałem eteru. Edytowano 24 kwietnia 2020 przez Rega Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2020 10 godzin temu, Rega napisał: Karol, może Tobie nie pasować, a ja w ciągu kilkudziesieciu lat używania magnetofonów Nie wszystko ok, poszedłem dalej niż to było konieczne, bo napisał że przyniósł z servisu. Mała zmyłka. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rega Napisano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2020 @Karol64208 to, że magnetofon był w serwisie o niczym nie swiadczy. Widac, że najprawdopodobniej nie miałeś zbyt wiele do czynienia 😋 z magnetofonem kasetowym. Bardzo często było tak, że po wyczyszczeniu głowicy, i włożeniu w tor prowadzenia kolejnej kasety za chwilę dźwiek był znowu głuchy i nie do słuchania. Swiadczyło to o tym, że albo taśma w kasecie jest już bardzo zniszczona albo, co zdarzało sie rzadziej, nowa kaseta ma źle natryśniety nośnik i ten zatyka głowice odtwarzającą. Takie ,,kwiatki,, zdarzały sie w kasetach produkcji szczecińskiego Wiskordu. Nie zdarzyło mi się z kasetami ze Stilonu w Gorzowie. A miałem ich wtedy ok 700-800 szt. W późniejszym czasie kupowałem już kasety zachodnie. Z tymi na ogół nie było problemu. Przepraszam założyciela wątku za OT. Pozdrawiam. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 25 kwietnia 2020 Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2020 (edytowany) 13 godzin temu, kamiledi15 napisał: Trochę jakby wysokie tony były znacznie przesadzone. no nie mam to fakt, jako użytkownik to tak, ale było trochę mylnych informacji jak ta powyżej i podszedłem do tego jak elektronik. Oczywiście zawsze na początek sprawdza się czystość głowicy i mechanizmu, jak wiesz potwierdziłem twoją radę. Do dzisiaj używam kaseciak i zgrywam na taśmy vinyle. Pozdr. Edytowano 25 kwietnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 25 kwietnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 kwietnia 2020 Tą wieżę mam całe życie, ale ponieważ używałem jej dość rzadko, a potem się zepsuła i długo stała uszkodzona, dopiero teraz po naprawie zacząłem używać jej dużo częściej i zwykle używałem innych segmentów (głównie radia i odtwarzacza cd). Nie sądziłem, że zbyt wysokie dźwięki mogą być objawem zabrudzonej głowicy, myślałem, że to raczej przytłumienie daje taki objaw, a też bałem się jej czyścić perfumami. Więc jeszcze raz dzięki wielkie za pomoc Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 2 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 lipca 2020 (edytowany) Kurczę, nadal coś się dzieje z tym magnetofonem... Rzadko go używam, ale gdy go włączam - diody prawego kanału świecą ciągle na maksa nieruchomo, a tylko diody lewego chodzą dobrze. Jeden z głośników gra wtedy cicho, ale ładnie, a drugi ma zbyt mocne wysokie tony (brzmi to jak z kiepskiej jakości dyktafonu). Gdy czyszczę głowice to czasami problem ustępuje, prawe diody zaczynają chodzić i dźwięk się znacznie poprawia. Ale nie zawsze. Dziś na przykład czyszczę, czyszczę, ale nie chce to zniknąć - nie jest to więc chyba problem brudu. Czyżby jakiś kabelek nie łączył? Czemu czasami problem znika, a czasami nie? Jak widać na początku tematu - pierwsze czyszczenie pomogło od razu, kolejne czasami pomagają, a czasami nie. Zresztą głowica chyba nie może się tak szybko zabrudzić, żebym musiał ją czyścić praktycznie co tydzień przy niewielkim używaniu. Albo może źle to robię? Czyszczę zawsze te 3 elementy: Edytowano 2 lipca 2020 przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 3 lipca 2020 Autor Udostępnij Napisano 3 lipca 2020 (edytowany) Chyba już nie mogę edytować posta, więc muszę napisać kolejny pod spodem - częściowo udało mi się zlokalizować problem. Wcale nie chodzi o czyszczenie tych głowic. Na początku tematu kazaliście mi wcisnąć na chwilę nagrywanie przyciskiem "Zapis", żeby sprawdzić poziom kanałów. Potem czyściłem głowice i problem wtedy zniknął, więc myślałem, że zniknął po czyszczeniu głowic. Teraz jednak dla testów włożyłem pustą kasetę i z 10 razy włączałem i wyłączałem nagrywanie, po czym... problem znowu zniknął i wszystko ładnie gra, a wskaźniki obu kanałów znowu tańczą pięknie w rytm muzyki. Domyślam się jednak, że znowu zniknął tylko na chwilę. Wyczytałem gdzieś, że powinienem wyczyścić przełącznik zapis-odczyt we wnętrzu obudowy. Szukałem w instrukcji serwisowej, gdzie on jest, ale nie za bardzo mogę się połapać. Możecie mi podpowiedzieć? Edytowano 3 lipca 2020 przez kamiledi15 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janko28 Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 Otwórz będziesz widział który przełącznik przesuwa sie podczas przęłączania zapis-odczyt.wpryskaj mu do środka jakiegoś preparatu do czyszczenia styków i poprzełączaj. Zrobiłem tego mnóstwo na serwisie, Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 (edytowany) Edytowano 2 sierpnia 2020 przez Karol64208 Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamiledi15 Napisano 2 sierpnia 2020 Autor Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 Na razie problem zniknął i nie wraca. Poczekam z tym, dzięki za rady. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artsky Napisano 2 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 2 sierpnia 2020 Srubokręt, abo się trzeba na coś innego przestawić. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 3 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2020 Nie ma co czekać na ponowny "error", kup Kontakt PR mały pewnie z 7zł i psiknij wszystkie przełączniki. Powinno starczyć na lata. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 3 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 3 sierpnia 2020 Tam są na pewno ISOTATY, będzie trudny dostęp, a polanie po płytce PCB może spowodować jeszcze większe problemy. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chilli Napisano 4 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 4 sierpnia 2020 Jeśli tak to w isostay kontakt U +S i będzie dobrze Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karol64208 Napisano 5 sierpnia 2020 Udostępnij Napisano 5 sierpnia 2020 oby tylko nie za dużo bo wtedy powstanie większy problem Ale to raczej nie był problem ani z głowicą i też z Isostatem, to może być zimne lutowanie, albo przerwana ścieżka, lub kabelek. Wskaźnik na to pokazuje, max wychylenie. Odpisz, cytując Link do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Recommended Posts