Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Twoje propozycje są takie jak ta w tym temacie. Z tylnej części ciała. Nie popatrzysz na zdjęcia i to co autor ma a proponujesz takie coś jak niżej.
Na jakiej podstawie?
To nie pierwszy (niestety nie ostatni temat) gdzie się udzielasz i siejesz zamęt.

"Dodam jeszcze że problem na który nikt nie zwrócił uwagi to rozmieszczenie kolumn, jedna ta po lewej ma dwie ściany tylą i boczną,  a prawa tylko tylną, to ma bardzo duży w pływ na akustykę. Możesz ją ustawić  w drugim  rug? 

Też szafkę ze sprzętem odsuń bardziej / w prawo/ od kolumny lewej żeby stworzyć równą przestrzeń wokół kolumny."

Koniec tematu z Tobą. Daj znać jak założysz bloga.

Napisano
11 minut temu, Stolarz napisał:

Dodam jeszcze że problem na który nikt nie zwrócił uwagi to rozmieszczenie kolumn, jedna ta po lewej ma dwie ściany tylą i boczną,  a prawa tylko tylną, to ma bardzo duży w pływ na akustykę. Możesz ją ustawić  w drugim  rug? 

Też szafkę ze sprzętem odsuń bardziej / w prawo/ od kolumny lewej żeby stworzyć równą przestrzeń wokół kolumny."

Widzę że jesteś wielkim znawcą akustyki:4_joy:, ciekawe jak ty masz ustawione kolumny a może to tylko mini wieża.

Napisano (edytowany)
8 minut temu, Karol64208 napisał:

ciekawe jak ty masz ustawione kolumny a może to tylko mini wieża.

No to chyba naszedł czas, żebyś wrzucił fotkę, jak Ty masz ustawione kolumny. Skoro naśmiewasz się z innych, to zaprezentuj, że potrafisz lepiej.

Edytowano przez Kraft
Napisano (edytowany)

@Kraft W oczekiwaniu na zasłony, półkę i resztę spróbowałem pokombinować z zatkaniem bass reflexu i przestawieniem kolumn. Wystarczyło, że prowizorycznie zwykłą gąbką przytkałem tylko jeden i już brzmi to inaczej. Dudnienie jest zdecydowanie mniejsze, mógłbym się pokusić o stwierdzenie, że nawet go nie ma. Co najlepsze, to nie jest tylko moja opinia (bo sam mógłbym sobie to w jakiś sposób wmówić) ale jak zatkałem to żona się zapytała co zrobiłem, bo brzmi zdecydowanie lepiej, a nie prosiłem jej o ocene tylko sama usłyszała. Wyczytałem i różne są opinie o tego typu zabiegach, ale u mnie na pewno na ten moment pomogło. Oczywiście skupie się na poprawie akustyki na ile mogę, według rad i zdam relacje co i jak.

Nie wiem czy też tak macie i czy to jest normalne, ale czy Wam też przyjemniej się słucha muzyki bez maskownic na głośnikach? :D Niestety musze mieć założone, ale na czas słuchania zawsze ściągam. 

Edytowano przez Wojciech Ciągała
Napisano
44 minuty temu, Wojciech Ciągała napisał:

Nie wiem czy też tak macie i czy to jest normalne, ale czy mam też przyjemniej się słucha muzyki bez maskownic na głośnikach?

W pomiarach wychodzi różnie. W jednych modelach kolumn maskownice bardzo zaburzają pasmo, a w innych nic a nic. Ja też ściągam. Tak dla pewności, ale i dlatego, że jak widzę przetworniki, to jakoś fajniej się słucha. Może u Ciebie jest podobnie.

Napisano (edytowany)
4 godziny temu, Kraft napisał:

Skoro naśmiewasz się z innych, to zaprezentuj, że potrafisz lepiej.

Krótko odpowiem, nie można porównywać systemu kina domowego do stereo, to dwa różne systemy i inne wymogi, tylko laik może tak porównywać.

Zapewniam że sprzęt jest odpowiednio rozmieszczony pok 20m2,  pomiedzy kol.3.5m i tak też siedzę no trochę bliżej ok 3.2m. Oczywiście zachowanie trójkąta równoramiennego:15_yum:. Nawet w tym pokoju nie mam TV.:D

3 godziny temu, Wojciech Ciągała napisał:

Wystarczyło, że prowizorycznie zwykłą gąbką przytkałem tylko jeden i już brzmi to inaczej.

to dobrze, ważne jest przed zbędnymi zakupami  przetestować różne opcje.

Edytowano przez Karol64208
Napisano
21 godzin temu, Wojciech Ciągała napisał:

@Kraft W oczekiwaniu na zasłony, półkę i resztę spróbowałem pokombinować z zatkaniem bass reflexu

Z ciekawości sprawdziłem to u siebie i faktycznie nie są to omamy słuchowe :)

Tylko ja dla testu zatkałem bass reflexy skarpetami :D