Skocz do zawartości

Recommended Posts

Napisano

Dzień dobry, to mój pierwszy post na forum, więc krótko się przedstawię:

w drodze amplituner ONKYO TX-8250.

Źródło dźwieku, Tidal HiFi, gramofon.

Miejsce odsłuchu salon około 36 m2 podłogi, z otwarciami na kuchnię z boku i korytarz.

Muzyka - jazz, reggae, ska, hip-hop z lat 90 :)R'n'R, elektronika, bedzie grany też metal, HC, muzyka klasyczna. Bedę edukował muzycznie dzieci.

Budżet 2000 lub niewiele ponad.

Proszę o rekomendacje co do głośników.

Potrzebuję pewniaków, co do których nie ma ryzyka, że trzeba będzie zwracać czy odsprzedawać.

Ze względu na obecną sytuację najprawdopodobniej będę brał w ciemno, wiem, wiem :(

Na tę chwilę mam takie typy:

Pylon Pearl 27

Tannoy Mercury 7.4

Melodika BL40 MK2

STX Electrino 250

+ droższe, ale czy warto vs te powyżej?

Heco Aurora 700

Heco Music Style 500

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

:)

Napisano
4 godziny temu, rafsta napisał:

Potrzebuję pewniaków, co do których nie ma ryzyka, że trzeba będzie zwracać czy odsprzedawać.

Nie ma czegos takiego jak pewniak poniewaz kazdy slyszy inaczej.

Z tego co wyzej napisales to warto posluchac Tannoy Mercury 7.4 do tego amplitunera Onkyo TX-8250.

Napisano

Masz niestety duże pomieszczenie. Z podanych przez Ciebie model na pewno Pylon Audio Pearl 27 jako propozycja w najlepszej cenie, oferująca brzmienie dynamiczne, równe i bardzo uniwersalne. Drugą opcją jest Melodika BL40 MK3, grające bardziej twardo, mocno, energicznie. Moim zdaniem jednak najlepszą opcją będzie kolumna Klipsch R-820F. Dźwiękowo to najbardziej efekciarskie brzmienie z wyraźnie wyeksponowanymi skrajami pasma. Kolumna ta jest jednak bardzo efektywna, skuteczna i bez żadnego problemu nagłośni Twój salon. Można jeszcze spojrzeć na Wharfedale Diamond 11.5.

Zapraszam po wyceny.

Napisano

Skorzystaj lepiej z opcji wypożyczenia wybór w ciemno nie jest dobra opcją. Każda kolumną gra trochę inaczej i wszystko zależy od twoich upodobań muzycznych czy też dźwiękowych. Pewniak dla kogoś może okazać się dla Ciebie nietrafiony.

Napisano

Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi i propozycje.

Najlepiej byłoby rzeczywiście przesłuchać to w domu, chyba zrobię tak, że najpierw odsłuch w salonie, a potem max 3 pary do odsłuchu w domu.

Napisano
10 godzin temu, rafsta napisał:

Dziękuję bardzo za wszystkie wypowiedzi i propozycje.

Najlepiej byłoby rzeczywiście przesłuchać to w domu, chyba zrobię tak, że najpierw odsłuch w salonie, a potem max 3 pary do odsłuchu w domu.

Bardzo dobry pomysł, zapraszamy serdecznie jeśli masz taką możliwość do nas. Mamy wszystkie kolumny, o których powyżej rozmawialiśmy.