Skocz do zawartości

Pomoc w doborze audio do bardzo nietypowego pomieszczenia

Recommended Posts

Napisano

Cześć, słuchajcie mam spory dylemat.

Zasnatawiam się jakie monitory będą odpowiednie do pomieszczenia ok 30m2 ale o mocno nieregularnym układzie (jak na zdjęciu)

Jest to moje miejsce pracy, na regałami jest skos. Sufit i ściana na zielono są z płyty osb, reszta murowane. 

Miejsce odsłuchu mniej więcej tam gdzie czerwone linie. 

Na podłogówki niestety nie mogę sobie pozwolić, jedyna opcja to monitory, najlepiej aktywne bliskiego pola. 

Znalazłem takie https://www.ceneo.pl/67923808#tab=click ale zastanawiam się czy nie braknie im mocy do takiego pomieszczenia. 

Uprzedzając pytania - nie, zwykła mini wieża mi nie wystarczy :) Lubie słuchać głośno, z większą ilością basu i czystym wokalem. Bez zbędnego dudnienia i pierdzenia jak w creativach. 

Jako źródło dźwięku posłuży laptop.

planpomieszczenia.jpg

Napisano

Pomieszczenie, do prostych nie należy. Ale sprzęt ma być przy biurku. Z tak bliskiej odległości odsłuchu, możesz raczej zapomnieć o mocnym basie. Po drugie, głośniki aktywne, które wysłałeś, to typowo studyjne propozycje. Nie spalałbym pomysłu z dobrą mini wieżą. Jesteś trochę uprzedzony, chyba :) Nie wiem jaki sobie założyłeś budżet, ale przyzwoita wieża to Yamaha Pianocraft MCR670. Kosztuje poniżej 3000 zł i przepuszczam, że poradzi sobie lepiej a niż to, co dałeś w linku. Pojedź do salonu i sprawdź najlepiej w domu.

• 5 months later...
Napisano

Cześć, wracając do temat - jakiś czas temu kupiłem topping mx3 i podłączyłem do niego magnat monitor 220. Całość podłączona do lapka po usb.
Przy głośności ok 70/100 topping się wyłącza. Domyślam się że jest to jakieś zabezpieczenie ale na takim poziomie? Nawet 3/4 mocy się nie wykorzysta i niestety nie można dać więcej bo tak jak wspominałem topping się wyłącza. Czy to normalne? Może w czymś innym leży problem? Dodam że ma tak od nowości

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka